Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την πανδημία, την επέκρινε ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την ακρίβεια, χαρακτήρισε ανέκδοτο το επιτελικό κράτος, ενώ την κατηγόρησε για προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παραβιάζει το σύνταγμα, μη δεχόμενος τη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής όπως την έχει προτείνει η αντιπολίτευση.
Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε ξανά αρνητικά για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία θεωρεί ετεροβαρή και αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα κάνει σε αυτή, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Κληθείς να προβλέψει εάν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές, είπε με νόημα ότι δεν είναι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη, αλλά βλέπει ότι πολύ γρήγορα θα επέλθει κυβερνητική κατάρρευση, μία εξέλιξη που οδηγεί σε πρόωρες κάλπες έναν πρωθυπουργό.
Αναφερόμενος στη μάχη διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας ότι σέβεται τις διεργασίες και θα ήταν άκομψο και άκαιρο να πει οτιδήποτε ου θα εκληφθεί ως παρέμβαση. Σημείωσε όμως παρά ταύτα ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει κι από το ΚΙΝΑΛ μία προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης – ορολογία που χρησιμοποιούσε μεν κατά κόρον η Φώφη Γεννηματά, αλλά την έχει και ο Γιώργος Παπανδρέου στον πολιτικό του λόγο.
Για την πανδημία
Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα οξύς στο θέμα της πανδημίας, συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση κατά την συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα.
«Δεν μπορεί να είμαστε οι χειρότεροι στην Ευρώπη, έχουμε 15.000 θανάτους και η κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει την ευθύνη» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει ούτε για το πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ την ίδια ώρα μειώνει τις δαπάνες για την υγεία. Επικαλούμενος τους ειδικούς που μίλησαν για ρίσκο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε πώς αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης, στον οποίο καταλόγισε ότι χειρίστηκε και χειρίζεται την πανδημία με γνώμονα το μικροκομματικό όφελος και ότι βαυκαλιζόταν ότι νίκησε την πανδημία. Μία από τις βασικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι ότι προκάλεσε εφησυχασμό στον κόσμο, σημείωσε, τονίζοντας επίσης ότι ο τρόπος που επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν είναι αποτελεσματικός και «δεν πείθονται έτσι οι ανεμβολίαστοι».
Πάντως για το θέμα των παρελάσεων σημείωσε ότι δεν έχει νόημα να μην γίνουν, αλλά με τήρηση αυστηρών μέτρων όπως οι μάσκες.
Για την ακρίβεια
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε με έμφαση στο κύμα ακρίβειας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν συνειδητοποιήσει τι έρχεται, ούτε αντιλαμβάνεται πώς το βιώνουν το πρόβλημα τα νοικοκυριά. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μη αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του βασικού μισθού, λέγοντας ότι τηρεί αυτή τη στάση για να μην δυσαρεστήσει συμφέροντα. «Είναι εμμονική στην εξυπηρέτηση συμφερόντων, όχι όμως των πολλών, ακολουθεί εμμονικές πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για την εξεταστική και τα γκάλοπ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στις καταγγελίες του για κυβερνητική προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα, ενώ διευκρίνιζε ότι το κόμμα του δεν έχει κηρύξει πόλεμο κατά των εταιριών δημοσκοπήσεων, αλλά με συγκεκριμένες πρακτικές, για την έρευνα των οποίων ζήτησε και την εξεταστική επιτροπή η οποία θα ερευνήσει τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν σε μέσω ενημέρωσης τα χρήματα από τη λίστα Πέτσα, αλλά και μία συγκεκριμένη εταιρία γκάλοπ.
Η κυβέρνηση είναι σε πανικό με την εξεταστική, είπε ο κ. Τσίπρας, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πει συγκεκριμένα ποιες υποθέσεις θέλει να τεθούν προς διερεύνηση και όχι να λέει γενικά για την περίοδο από το 2015. Η διατύπωση όμως που θέλει ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραβιάζει το Σύνταγμα που ψήφισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι ζήτημα δημοκρατίας τόνιζε εμφατικά.
Για την ελληνογαλλική συμφωνία
Αναφερόμενος στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι είναι ετεροβαρής, διότι η χώρα μας κάνει μία μεγάλη αφορά, αλλά δεν εξασφαλίζει προστασία της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, παρά μόνο του εδάφους της. Το πρόβλημα όμως με την Τουρκία είναι ότι απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι ο ίδιος θα ζητήσει μία ρητή δήλωση στήριξης σε αυτό το θέμα από το Παρίσι, εάν αναλάβει την εξουσία. Τόνισε ακόμα ότι σε μία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας θα ζητήσει να κατασκευαστούν φρεγάτες και από ελληνικά ναυπηγεία, ενώ ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν πρόκειται να πάνε έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στη ζώνη σου Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική δηλαδή.