Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός σχολίασε τα μέτρα της κυβέρνησης και ανέφερε ότι είναι αντίστοιχα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα.
«Είμαστε στη πιο δύσκολη φάση της πανδημίας. Δυστυχώς διαψεύστηκε πλήρως το σενάριο ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Αντιθέτως βιώνουμε μία κατάσταση που ήδη πιέζει αφόρητα το σύστημα υγείας» ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας.
«Χρειάζεται, όπως τόνισε ο πρώην υπουργός, ένα συνολικό restart σε αυτή τη φάση, που θα αφορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα και την καλή προετοιμασία του συστήματος και ειδικότερα της προνοσοκομειακής φροντίδας, με την εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δημόσιας και ιδιωτικής και βεβαίως την ενδυνάμωση των νοσοκομείων, που μοιραία σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο φορτίο».
Σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας τόνισε πως «η εικόνα που παρουσιάστηκε είναι αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Δεν μπορεί να ξεκινάς και να λες ότι η Κυβέρνηση τα έχει κάνει όλα καλά και έχει προετοιμάσει το σύστημα υγείας. Το υγειονομικό προσωπικό είναι σε κατάσταση εξουθένωσης. Υπάρχει έντονη τάση φυγής από το ΕΣΥ αυτή την περίοδο. Η σημερινή τροπολογία που δίνει κίνητρα για την προσέλκυση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία είναι μέρος μιας αναποτελεσματικής στρατηγικής. Κανείς ιδιώτης γιατρός δεν πρόκειται να έρθει στο σύστημα υγείας. Λύση είναι να δώσουμε κίνητρα για να παραμείνουν οι άνθρωποι που είναι σήμερα στα νοσοκομεία, να πάρουν το μήνυμα οι άνθρωποι αυτοί ότι υπάρχει προοπτική στήριξης και αναβάθμισης και των εργασιακών και των οικονομικών τους συνθηκών.
Ζήτησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Ο τομεάρχης υγείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης «δεν γίνεται την ώρα της μεγάλης πίεσης, της κρίσης, να μην υπάρχει ένα σχέδιο που θα επιστρατεύονται όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δομές που υπάρχουν στη χώρα. Δεν γίνεται πάλι όλη η πίεση να πέφτει στο ΕΣΥ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενδιαφέρον συνδρομής από τον ιδιωτικό τομέα είναι ευθύνη της Πολιτείας να επιβάλει τους όρους αξιοποίησης όλων των υγειονομικών δυνάμεων. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία την εκ νέου κοβιντοποίηση του ΕΣΥ, που οδηγεί σε ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
Ο πρώην Υπουργός, σχολιάζοντας τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης για τους λόγους μη εμβολιασμού, μίλησε για κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Πολιτεία, στους θεσμούς, στην επιστήμη. «Στις μεγάλες κρίσεις», είπε, «ενισχύεται δυστυχώς η παραδοξολογία, η συνωμοσιολογία ο αντι-επιστημονικός σκοταδισμός. Πρέπει λοιπόν να μελετήσουμε σοβαρά τις αιτίες αυτής της άρνησης. Το 25% άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι, το 28% των καρκινοπαθών είναι ανεμβολίαστοι».
«Να αξιοποιηθούν οι οικογενειακοί γιατροί για την προώθηση του εμβολιασμού»
Ο Α. Ξανθός επισήμανε επίσης «την ανάγκη αξιοποίησης των οικογενειακών γιατρών στην προσπάθεια προώθησης του εμβολιαστικού εγχειρήματος, τη σημασία προσέγγισης με διαφοροποιημένο μήνυμα των διαφορετικών ακροατηρίων, την αγωγή υγείας, τη συστράτευση ανθρώπων της τέχνης, του πολιτισμού, ακόμη και της Εκκλησίας».
Καταλήγοντας επανέλαβε την ανάγκη πολιτική συνεννόησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Αν σε αυτή τη συγκυρία δεν συνεννοηθούμε τότε πότε; Πρέπει όλοι μαζί να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο και να προσπαθήσουμε να πείσουμε την κοινωνία. Το δικό μας κεντρικό πολιτικό μήνυμα είναι μήνυμα προώθησης του εμβολιασμού. Πρέπει να εμβολιάσουμε με εμπιστοσύνη και ασφάλεια την κοινωνία».