Κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αποφύγουν τις γκάφες ήταν οι πέντε υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ οι οποίοι «μονομάχησαν» τηλεοπτικά.
Υπήρξαν ωστόσο αιχμές για τη διαχείριση της πανδημίας καθώς και αντιπαράθεση για τους ποινικούς κώδικες και την εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή.
Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης (χωρίς την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου) διασταύρωσαν τα ξίφη τους για κρίσιμα και ουσιώδη ζητήματα, όπως οι συνεργασίες και η συμμετοχή στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου καθώς και η οριοθέτηση των γραμμών απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ντιμπέιτ διάρκειας 2 ωρών.
Τη συζήτηση συντόνισαν η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάννα Παρασκευοπούλου ενώ συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Γιώργος Κουβαράς και Τάσος Παππάς.
Η κριτική στη Νέα Δημοκρατία
Άπαντες άσκησαν κριτική στη κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί προοδευτικό τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ και ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι διαφέρει ο κόσμος της αριστεράς σε σχέση με την ηγεσία του.
Και οι πέντε συμφώνησαν πως στοχεύουν σε ένα μεγάλο ΚΙΝΑΛ το οποίο δεν θα αποτελεί «δεκανίκι» άλλων κομμάτων.
Οι βολές και οι αψημαχίες
Ο Λοβέρδος αμφισβήτησε τη δυνατότητα του Ανδρουλάκη να ορίσει, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, επικεφαλή στην κοινοβουλευτική ομάδα. Επίσης, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε πολίτη να ψηφίσει στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. Αυτό το κάλεσμα αμφισβητήθηκε από τον Παύλο Χρηστίδη.
Οι Λοβέρδος και Γερουλάνος τάχτηκαν υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και επέκριναν τους κομματικούς μηχανισμούς που δεν το κατέστησαν εφικτό. Επίσης, ετέθη το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Διαφωνία υπήρξε για τους ποινικούς κώδικες και την αυστηροποίηση των ποινών, στην οποία είναι σύμφωνος ο κ. Λοβέρδος, ενώ διαφωνεί ο κ. Καστανίδης.
Τα επίμαχα εθνικά ζητήματα
Πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών ετέθησαν και άλλα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως δεν είναι αποδεκτό το να δέχεται η Ελλάδα υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία στα σύνορα και έθεσε ως παράδειγμα τα τεκταινόμενα στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία.
Ο κ. Καστανίδης ζήτησε την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ενώ δήλωσε πως δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα πει έξω από τα δόντια να πάει στη Χάγη η Ελλάδα να διευθετήσει τα ζητήματά της με την Τουρκία. Ο κ. Χρηστίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στάση του ΚΙΝΑΛ επί της ηγεσίας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Δημοκρατία και οι Θεσμοί
Η πρώτη διαφωνία σημειώθηκε ανάμεσα σε Ανδρέα Λοβέρδο και Χάρη Καστανίδη για τους ποινικούς κώδικες και την αυστηροποίηση των ποινών.
Το δεύτερο πεδίο αντιπαράθεσης ήταν για το πώς θα εκπροσωπείται το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή εάν εκλεγεί αρχηγός κάποιος μη βουλευτής.
Ο Παύλος Γερουλάνος σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά άρρωστο και οι παθογένειες επαναλαμβάνονται επειδή δεν γίνονται εκ βαθέων αλλαγές.
Οι συνεργασίες και η συμμετοχή στις κάλπες
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε πως είναι αρνητικός σε ένα μικρό ΚΙΝΑΛ, που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως η παράταξη πρέπει να μεγαλώσει.
Ο Παύλος Χρηστίδης συμπλήρωσε, στη συνέχεια, ότι το ΚΙΝΑΛ καλεί όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν στις κάλπες προκειμένου το κόμμα να γίνει ενιαίο και δυνατό.
Όσον αφορά στις πιθανές συνεργασίες και συμμαχίες ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με το χώρο της προοδευτικής αριστεράς παίρνοντας αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε στη συνέχεια την ανάγκη να υπάρξει στο πολιτικό σύστημα διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία.
Ο Χάρης Καστανίδης πως πρέπει να μεταβιβαστούν ζητήματα στην αυτοδιοίκηση, που θα ασκεί την εξουσία έχοντας στη διάθεσή της πόρους.
Ο πέμπτος κύκλος
Στον πέμπτο κύκλο των ελεύθερων τοποθετήσεων ο κ. Λoβέρδος είπε ότι διαθέτει «βιογραφικό ενότητας». Στη συνέχεια ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ πρέπει να στοχεύσει στη νεολαία.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μία εποχή πολλαπλών προκλήσεων, χρειάζεται η χώρα να προετοιμαστεί, τα 70 δισ. ευρώ να μην πάνε σε λίγους», ενώ δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί με μικρά και μεγάλα συμφέροντα.
Ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε ότι «η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να βρίσκεται κοντά στους νέους ανθρώπους.
Ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε θετικός ως προς την αξιολόγηση στο Δημόσιο.
Ο Χάρης Καστανίδης, μεταξύ άλλων, ζήτησε να αλλάξει η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα».
Οι ερωτήσεις ανάμεσα στους υποψήφιους αντιπάλους
Ο κ. Λοβέρδος ρώτησε τον Παύλο Γερουλάνο για τη μη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις 5 Δεκεμβρίου. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την ερώτηση στον Χάρη Καστανίδη, τον οποίο κάλεσε να μιλήσει για την πράσινη μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση. Ο κ. Γερουλάνος απηύθυνε την ερώτηση για την ανάγκη αλλαγών στο κράτος και το πολιτικό σύστημα στον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης ρώτησε αμέσως μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο για τους ποινικούς κώδικες και τις γυναικοκτονίες που αποτελούν πλέον μάστιγα.
Εν κατακλείδι το ντιμπέιτ κινήθηκε σε αξιοπρεπείς τόνους, δύο λεπτά πριν εκπνεύσει το δίωρο.