Τρικομματικό μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό δείχνει και νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata αυτή τη φορά.
Στη νέα δημοσκόπηση εμφανίζεται βέβαια η Νέα Δημοκρατία να έχει προβάδισμα 8% από τον ΣΥΡΙΖΑ με 33% (κάτι που δεν υφίσταται ούτε ως πιθανό στην κάλπη καθώς το 25% είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο ζητούμενο από το κυβερνητικό κόμμα), αλλά οι εταιρείες συνεχίζουν να «χαϊδεύουν» το ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη και να του δίνει και η συγκεκριμένα έρευνα 11%.
Η ΝΔ στην πραγματικότητα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα, περίπου στα επίπεδα του ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 25%, έστω προηγείται με δύο ή τρεις μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ ανιχνεύεται στις κανονικές δημοσκοπήσεις περί το 22-25%.
Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν οριακές απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με την μέτρηση της συγκεκριμένης εταιρείας του Οκτωβρίου.
Φυσικά τα άλλα κόμματα είναι μόνο το ΚΚΕ (4,5%), η Ελληνική Λύση (3,5%) και το ΜέΡΑ25 (2%).
Οι δε, πρώτες αναλύσεις των χαρακτηριστικών της αύξησης της επιρροής του ΚΙΝΑΛ φανερώνουν πως πρόκειται κυρίως για μετακινήσεις ψηφοφόρων που στήριξαν κριτικά τη Νέα Δημοκρατία το 2019 και ψηφοφόρους που για διάφορους λόγους μετακινήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια προς την γκρίζα ζώνη και δευτερευόντως ψηφοφόρους που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Την ίδια στιγμή, τα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου δείχνουν να καταλαμβάνουν και πάλι σημαντικό χώρο στη δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις. Πανδημία, ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, συνθήκες εργασίας, διαφθορά και θέματα διαφάνειας.
Αναπόφευκτα, η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων και των θανάτων από Covid-19 στις αρχές του Νοεμβρίου οδήγησε στην ιεράρχηση της πανδημίας ως κορυφαίου ζητήματος της περιόδου από την κοινή γνώμη, περνώντας από την έκτη θέση της σχετικής κατάταξης στην πρώτη.
Αντίστοιχα, η αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών κατά τους ψυχρούς μήνες του χειμώνα μετακίνησε το ζήτημα της «ακρίβειας» από την πέμπτη θέση στην δεύτερη της σχετικής λίστας.
Τα συναισθήματα που διακρίνονται αυτή την περίοδο σε σχέση με τα οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι η «απογοήτευση» και ο «θυμός», με την ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο να περιορίζεται ποσοστιαία οριακά πάνω από την εκλογική επιρροή του κυβερνόντος κόμματος, δηλαδή στο 34%.