Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
Ο αρχικός προγραμματισμός λέει ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις στις 10 Ιανουαρίου, αλλά εδώ και αρκετές μέρες, μαζί με τη μετάλλαξη Όμικρον, έχει «φουντώσει» και η συζήτηση για το τι θα γίνει τελικά. Αν θα ανοίξουν, αν δεν θα ανοίξουν, αν θα ανοίξουν, αλλά λίγο αργότερα.
Η πλευρά της Κυβέρνησης δηλώνει κατηγορηματικά ότι «ο προγραμματισμός και η διάθεση» είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου και συζητούν την αλλαγή των πρωτοκόλλων, όπως επανέλαβε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.
«Έχουμε δέκα ήμερες μπροστά μας για να αξιολογηθούν τα δεδομένα», πρόσθεσε και σχολίασε πως «τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν», καθώς σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000.
Υπενθυμίζεται ότι για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει το 50%+1 των μαθητών να διαγνωστεί θετικό στον κορωνοϊό… Αυτό είναι το περιβόητο πρωτόκολλο το οποίο είναι υπό συζήτηση και δεν αποκλείεται το 2022 να αλλάξει το ποσοστό και να μειωθεί στο 30%.
Η κ.Μακρή τόνισε κάτι που είχε κυκλοφορήσει ήδη από χθες, ότι υπάρχει πιθανότητα το άνοιγμα των σχολείων να γίνει κανονικά, αλλά με rapid test και όχι self. Ήδη έχει ανακοινωθεί η ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.
Οι «ειδικοί» το σκέφτονται…
Η πλευρά των «ειδικών» είναι πιο επιφυλακτική όσον αφορά τα σχολεία. Ενώ υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν πως πρέπει να ανοίξουν κανονικά, ή έστω με λίγες ημέρες καθυστέρηση, υπάρχουν και οι άλλοι, όπως ο Γιώργος Παυλάκης και ο Νίκος Καπραβέλος, που τάσσονται σταθερά υπέρ του κλεισίματος. Των πάντων, όχι μόνο των σχολείων.
Η πρώτη εβδομάδα του 2022 πάντως θα έχει συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το θέμα των σχολείων, με τις συζητήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει και να αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις λογικά πριν την Παρασκευή. Και αυτό γιατί αν η απόφαση που ληφθεί θα αφορά μετάθεση του ανοίγματος, οι εργαζόμενοι γονείς πάλι θα… τρέχουν και δεν θα φτάνουν και θα πρέπει να τους δοθεί χρόνος να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε: «Θα γίνει μια συζήτηση αυτές τις μέρες και στην επιτροπή. Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα».
Με τη σειρά του ο καθηγητής ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος πρόσθεσε πως «στόχος παραμένει η εκπαίδευση να λειτουργεί δια ζώσης», αλλά τα μέτρα και τα πρωτόκολλα θα συζητηθούν και πιθανώς να υποστούν… επεξεργασία.