«Κοινή και ουσιαστική αντίδραση» κατά της Ρωσίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις λοιπές χώρες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αν και γνωρίζει ότι κλιμάκωση έστω και σε διπλωματικό επίπεδο ή κυρώσεων θα προκαλέσει περαιτέρω κατακόρυφη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και συνακόλουθα του κόστους ζωής των πολιτών της ΕΕ.
«Συντασσόμαστε με τους εταίρους μας για κοινή και ουσιαστική αντίδραση κατά των συμπεριφορών που αντιβαίνουν στον σεβασμό της κυριαρχίας όλων των κρατών. Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και βασίζονται στον αναθεωρητισμό και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα», είπε
Σε ότι αφορά τα δεινά που έρχονται στους πολίτες της ΕΕ από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσαν οι κυρώσεις στην Ρωσία απάντησε ως εξής: «Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μια έχει τον δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκ νέου αναφορά στην ελληνική κοινότητα που ζει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την στήριξη των ομογενών. Προφανώς αυτούς που πυροβολούν και σκοτώνουν οι Ουκρανοί νεοναζί…
Αναφερόμενος στην τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, επανέλαβε ότι «θα γίνεται απρόσκοπτα». Πόσο θα το πληρώνουμε δεν μας είπε.
Δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρουμάνο ομόλογό του Nicolae-Ionel Ciucă, από το Μέγαρο Victoria στο Βουκουρέστι:
Και όλα αυτά όταν δεν υπήρξε σχεδιασμός για την έλευση έκτακτων φορτίων στη Ρεβυθούσα, πλην των ήδη προγραμματισμένων από πλευράς της κυβέρνησης.
Έτσι στις 20 του μηνός, ήρθε στη Ρεβυθούσα του ΔΕΣΦΑ το προγραμματισμένο φορτίο της Mytilineos, που διαμορφώνει τα σημερινά αποθέματα σε 770.000 MWh ή 114.800 κ.μ. Από την ποσότητα αυτή, ωστόσο, ήδη ένα μέρος έχει αεριοποιηθεί και διοχετευθεί στην αγορά.
Δύο ακόμη προγραμματισμένα φορτία LNG, της ΔΕΗΔΕΗ +0,06% και της Elpedison, που αναμένονται να εκφορτωθούν αύριο και μεθαύριο στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, θα ανεβάσουν τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο στα ανώτατα επίπεδα, ήτοι, περί τις 1.300.000 MWh ή 200.000 κ.μ., τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα επί ένα 10ήμερο.
Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση θα διατηρηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των 150-160.000 MWh, εξαιτίας της «ανάσας» που δίνουν στη ζήτηση οι κλιματικές συνθήκες των τελευταίων ημερών. Τα επόμενα προγραμματισμένα φορτία που αναμένονται στη Ρεβυθούσα είναι στις 7 Μαρτίου, υπολογίζονται συνολικά σε 1.000.000 MWh ή 145-146.000 κ.μ. και θα τα φέρουν οι Mytilineos και Elpedison.
Με αυτά τα δεδομένα και πάντα υπό την αίρεση των αυστηρών κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία, μετά τις εξελίξεις και το διάγγελμα Πούτιν, που νομοτελειακά θα συμπαρασύρουν και την τροφοδοσία της Ελλάδας, η εναλλακτική λύση που παραμένει στο τραπέζι είναι να γυρίσουν σε πετρελαϊκές τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου, που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για τις δύο μονάδες της ΔEΗ, ΑΗΣ Λαύριο 4 και ΑΗΣ Κομοτηνή Ι, τις δύο της Elpedison, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη και μία της ΗΡΩΝ. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τις 50-60 GWh παραγωγής με φυσικό αέριο την ημέρα.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα κληθεί να συνδράμει τη Βουλγαρία, διοχετεύοντας φυσικό αέριο για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων καταναλωτών της. Είναι η λεγόμενη συμφωνία «Προστατευόμενοι εξ αλληλεγγύης», η οποία ισχύει αντίστοιχα και για τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα. Οι γείτονές μας, πάντως, έχουν λιγότερες πηγές προμήθειας σε σχέση με εμάς.