ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Η δευτερολογία του Κ.Μητσοτάκη για την κρίση στην Ουκρανία (βίντεο) (upd)

«Αν ψάχνετε διαφωνίες με Δένδια, ψάξτε αλλού»

Η δευτερολογία του Κ.Μητσοτάκη για την κρίση στην Ουκρανία (βίντεο) (upd)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δευτερολογία του σχολίασε τα όσα άκουσε από τα μικρότερα κόμματα, και μάλιστα είπε ότι βρίσκει και τις τρεις ομιλίες άκρως απογοητευτικές.

«Ξεκινώ με τα μικρότερα κόμματα και έχω να πω πως βρήκα και τις τρεις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών άκρως απογοητευτικές. Θα σας συνιστούσα κ. Βαρουφάκη να είστε πιο προσεκτικός όταν συμμετέχετε σε διεθνή διάλογο για θέματα που δεν γνωρίζετε», είπε σχετικά με την αναφορά που γραμματέα του ΜεΡΑ25, περί «Φινλανδοποίησης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

«Για όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, θεωρώ θλιβερό γεγονός ότι υπάρχει κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο που εκφράζει το θαυμασμό του στο πολιτικό μεγαλείο του Πούτιν» είπε στη συνέχεια για όσα ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην πρωτολογίας του, ενώ συμπλήρωσε πως «για το ΚΚΕ, η αντίληψή του για την ιστορία και ιστορικά τεκταινόμενα είναι γνωστή».

Αντίθετα, «καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφωνία ότι η ΕΕ έπρεπε να πάρει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων».

«Οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές που θα αδικούσαμε τη συζήτηση αν δεν επιδιώκαμε περισσότερες συνθέσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δικαιολογημένα ασκήσατε κριτική για το γεγονός ότι η ΕΕ επέδειξε ενδεχομένως αμηχανία ή έλλειψη αντίληψης των γεωπολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα έπρεπε να σας κατατάσσει και εσάς στο στρατόπεδο εκείνων που θεωρούν ορθή την επιχειρηματολογία για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Στο στρατόπεδο όσων έχουν ασκήσει κατά καιρούς λελογισμένη κριτική για την ΕΕ, να πω ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια επέδειξε συνολικά εξαιρετικά αντανακλαστικά, στην πανδημία, στην δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης και εξαιρετικά αντανακλαστικά στην ουκρανική κρίση. Μετά από λίγες μέρες παγωμάρας συμφώνησε σε ένας πρωτοφανές πρόγραμμα κυρώσεων.

Επειδή αναρωτηθήκατε γιατί έπρεπε να στείλουμε όπλα, να σας πω ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση που δεσμεύει τα κράτη – μέλη. Και αν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή απόφαση, ήταν ορθή ασχέτως του ευρωπαϊκού πλαισίου. Έπρεπε να συνδράμουμε την Ουκρανία και με στρατιωτικό εξοπλισμό. Δεν είμαστε στην πιο ασφαλή γειτονιά του πλανήτη, όμως ένας συνεπής σύμμαχος που πιστεύει στην αξία των συμμαχιών οφείλει να βλέπει και να διαβάζει το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας. Έπρεπε, διμερώς να στηρίξουμε την Ουκρανία και είχαμε έναν λόγο παραπάνω να το κάνουμε. Θα ήθελα να εξηγήσετε την επιχειρηματολογία σας αν έχετε αντίρρηση.

Για την Τουρκία

«Υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση για την αποστολή όπλων που δεσμεύει τα κράτη μέλη με εξαίρεση αυτά που έχουν κατοχυρωμένη ουδετερότητα» είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε παραπάνω λόγους παραδείγματος χάριν από την Πορτογαλία να στηρίξουμε με αποστολή αμυντικού υλικού την Ουκρανία. Θα μπορέσουμε να ζητήσουμε στήριξη αν χρειαστούμε κάτι ανάλογο» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «ένας συνεπής σύμμαχος που πιστεύει στην αξία των συμμαχιών, οφείλει να μπορεί να βλέπει και να διαβάζει το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας. Είχαμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε την Ουκρανία. Αν εσείς ισχυρίζεστε ότι είχαμε έναν λόγο λιγότερο θα ήθελα να εξηγήσετε την επιχειρηματολογία σας. Κύριε Τσίπρα ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα στο διάλογο με την Τουρκία» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις αναφορές του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Έχω συναντηθεί 3 φορές με Πρόεδρο Ερντογάν. Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθώ και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσαν μια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια προοπτική. Προσερχόμαστε με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».

Αν ψάχνετε διαφωνίες με Δένδια, ψάξτε αλλού

«Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη και είχε εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη του. Αν ψάχνετε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας ψάξτε αλλού. Δεν είναι απλά αρμονικές οι δικές μας σχέσεις αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την δευτερολογία του στη Βουλή, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε: «Η απόφαση της κυβέρνηση να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».

«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δις ευρώ επιπλέον και ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί και προς πράσινες δράσεις. Πολιτικές όπως το «εξοικονομώ» ωφελούν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση».

«Στην πλούσια ελληνική ιστορία δεν ήταν λίγες οι στιγμές που έπρεπε να παρθούν αποφάσεις εθνικής σημασίας. Όσες φορές η χώρα πήρε καθαρή θέση με τους φυσικούς της συμμάχους βγήκε κερδισμένη» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. «Η απόφαση να στείλουμε στρατιωτικό υλικό σηματοδοτεί ξεκάθαρη θέση πού ανήκουμε και εν τέλει μια συνολική ματιά στα πράγματα για το τι είναι σωστό στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις».

Για να συμπληρώσει: «Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Οποιαδήποτε ολιγωρία, αμφιθυμία, τελικά θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα. Κρατώ τη συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, στην ορθότητα των κυρώσεων και θα ζητήσω κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσετε τη θέση σας σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες που κάνει η χώρα. Η επένδυση στην άμυνα είναι η απαραίτητα ανάγκη και η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η χώρα ελεύθερη και να απολαμβάνουν οι Έλληνες ευημερία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.