Kατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τις ενστάσεις του σε αρκετές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι ορθή.
«Η διαφωνία μου δεν έχει να κάνει με την αποστολή αμυντικού υλικού στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά δεν κάνατε αυτό. Συνταχθήκατε με ορισμένες χώρες της ΕΕ που προέτρεξαν όχι σε πλαίσιο συλλογικών αποφάσεων αλλά διμερές, να στείλει στρατιωτικό υλικό», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συμπλήρωσε πως «θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε μη θανατηφόρο εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια, όπως έκαναν και άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Οποιοδήποτε σήμα πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της εμπλοκής και όχι της λύσης είναι λάθος και μας αποδυναμώνει».
«Τώρα που λέτε και εσείς ότι η κρίση θα αυξηθεί, θα συζητήσουμε για παρέμβαση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ή απλά θα βλέπουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να διαλύονται; Θα μιλήσουμε επιτέλους για πλαφόν στις τιμές ενέργειας για όσο διαρκεί η κρίση;
Θα υπάρξει επιτέλους σκληρός έλεγχος της αγοράς που έχει διαμορφωθεί καρτέλ; Και αν δεν σας κάνει που το λέμε εμείς, το λέει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας. Θα είναι η κρίση έστω μία αφορμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή θα είναι δικαιολογία για να μην προχωρήσουμε;» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μου διέφυγε της προσοχής ότι στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης ήταν ορισμένα κλικ πιο χαμηλών τόνων, όπως αρμόζει στις περιστάσεις. Διαφορές έχουμε και θα αναφερθώ σε αυτές. Πρέπει να καταθέτουμε τις ενστάσεις μας, αλλά είναι σημαντικό να κατανοούμε κρισιμότητα στιγμών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι διαφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς το ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει δείξει εξαιρετικά αντανακλαστικά. «Εκτός από την κρίση της πανδημίας και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα τελευταία χρόνια υπήρχαν και άλλες, κάκιστες στιγμές. Είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά όταν ζητούσαμε κυρώσεις για την Κύπρο; Όταν το Όρουτς Ρέις παραβίαζε κυριαρχικά δικαιώματα; Όταν άνοιξαν τα Βαρόσια; Δεν θα συμφωνήσω, δεν έδειξε καθόλου εξαιρετικά αντανακλαστικά η ΕΕ», σημείωσε ο τέως πρωθυπουργός.
Πήρε αποστάσεις από δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν διαφωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, αναφέροντας πως «όταν ένας Υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί, ο Πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει. Εγώ δεν υπαινίχθηκα ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ σας, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να απαντήσει, δεν ξέρω σε ποιον».