Με αφορμή την υπερψήφιση των τροπολογιών που κατέθεσε, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μίλησε στο «Πρακτορείο FM 104,9».
«Αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια του κ. Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε ολετήρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί διολίσθηση για τη γείτονα χώρα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία για εμάς να εκμεταλλευτούμε το πολύ αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, ώστε κάποια σημαντικά ζητήματα για τη χώρα μας, να τα εντάξουμε στην Ευρωπαϊκή στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά.
Για το περιεχόμενο των τροπολογιών σημειώνει: «Η προσπάθεια που κάναμε, είχε γίνει και πέρσι αλλά τότε είχαμε καταφέρει να περάσουμε μόνο την τροπολογία για την άρση του casus belli στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φέτος καταφέραμε, και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να περάσουμε τις τροπολογίες, οι οποίες, φυσικά θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο και στην Ολομέλεια.
Επίσης, φέτος έγιναν αποδεκτές και σε επίπεδο Επιτροπής τροπολογίες για την άρση των περιορισμών που θέτει η Τουρκία στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη και την προστασία των βακούφικων περιουσιών, δηλαδή της περιουσίας της ελληνικής ομογένειας. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή χαιρετίζει το άνοιγμα του ελληνικού σχολείου σε Ίμβρο και Τένεδο και τονίζει την ανάγκη υιοθέτησης του πακέτου προτάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενίσχυση του διπολιτισμικού χαρακτήρα των νησιών.»
Για το ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας που απολάμβανε η Τουρκία στην Ευρώπη και τη σημερινή συγκυρία αναφέρει: «για πάρα πολλά χρόνια η Τουρκία απολάμβανε ένα καθεστώς ιδιαίτερα ελαστικό σε πολλά θέματα. Τώρα όμως ο κ. Ερντογάν έχει κλιμακώσει τη συμπεριφορά του σε μια σειρά από ζητήματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κύπρο, αρκεί να σταθούμε με σοβαρότητα και όχι με εθνολαϊκισμό και επικοινωνιακούς όρους.
Πρέπει η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική να ασκείται με συνέπεια και χωρίς κλιμάκωση, να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με καλύτερους όρους τα θέματα που έχουμε με την Τουρκία όπως είναι το casus belli, τις προκλήσεις στο Αιγαίο και, πάνω από όλα, το κυπριακό. Οι Τούρκοι πολιτικοί συχνά χρησιμοποιούν τέτοια τεχνάσματα για να αποπροσανατολίσουν το εσωτερικό ακροατήριο. Εμείς πρέπει να αποφύγουμε αυτή την πρακτική και να έχουμε μια σταθερή και σοβαρή στρατηγική για την εξωτερική πολιτική της χώρας.»