«Οι προϋποθέσεις για μπει η χώρα σε περίοδο ευημερίας έχουν τεθεί. Σεβόμενοι την εντολή που λάβαμε, ανεξάρτητα από την πολιτική παράταξη και τις θέσεις που υπηρετεί ο καθένας μας, οφείλουμε να μην αφήσουμε να χαθεί καμία ευκαιρία» ανέφερε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.
Η κ. Τσαρουχά ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις δράσεις και το έργο του υπουργείου, προκειμένου να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια στη Β. Ελλάδα. Υπογράμμισε ειδικότερα, ότι από τον Ιανουάριο του 2015 ξεμπλόκαραν πληρωμές επενδυτικών σχεδίων που καθυστερούσαν επί σειρά ετών.
«Πληρώθηκαν συνολικές ενισχύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος. Από τον Ιανουάριο του 2015 έγιναν πληρωμές στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου, 29,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2017 έχουν προγραμματιστεί οι απαιτούμενες ενέργειες για πληρωμές ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά μιλάμε για 50 εκατ. που κατευθύνθηκαν σε επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος» είπε η υφυπουργός και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους του υπουργείου που υπερβάλλουν τον εαυτό τους ώστε να είναι συνεπείς απέναντι στην αγωνία των επενδυτών.
«Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου έχουμε υποδεχθεί δεκάδες επενδυτικά σχέδια από Μακεδονία και Θράκη, άνω του 1 δισ. ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν 740 θέσεις εργασίας και εξασφαλίζουν τις 17.800 υφιστάμενες θέσεις εργασίας» είπε η υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης και πρόσθεσε:
«Εργαζόμαστε ώστε σε όλους τους τομείς να αναδείξουμε νέες και καινοτόμες προτάσεις, να ενισχύσουμε τις δομές δικτύωσης και συνεργασιών. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα ακόμα. Κανείς μας δεν πιστεύει ότι σήμερα η κατάσταση είναι η καλύτερη. Ειδικά για τους αγρότες, πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιο γρήγορα».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, «ένα πάρκο ανάπτυξης που θα υποστηρίζονται και θα εδρεύουν νεοφυείς επιχειρήσεις, επενδύσεις υψηλής γνώσης και τεχνολογίας». Όπως τόνισε, η Αλεξάνδρεια Ζώνη φέτος έχει ήδη ολοκληρώσει ένα πλαίσιο συνεργασιών με τεχνολογικά και επιχειρηματικά δίκτυα από το εξωτερικό, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την Aegean Airlines και με εξειδικευμένα στελέχη.
Εξάλλου μέσα στο 2018 ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας του θύλακα υποδοχής καινοτόμων δραστηριοτήτων, ώστε να προχωρήσει μέσα η χωροθέτησή του.
Το υπουργείο παρέχει στήριξη σε δράσεις από το Βορειοελλαδίτικο χώρο καθιστώντας την παρουσία αρωγό στις προσπάθειες για καινοτόμες, πολιτιστικές προτάσεις.
Για τη ΔΕΘ, η υφυπουργός είπε ότι το 2018 με τις προσπάθειες του Α. Τσίπρα και του υπουργείου θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και το υπουργείο εργάζεται για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.