Να φύγει η υπόθεση των δύο στρατιωτικών αιχμαλώτων, του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη, «πάση θυσία» από την επικαιρότητα, είναι πλέον η βασική κυβερνητική γραμμή, η οποία διατυπώνεται σε όλους τους τόνους από υπουργούς (Κουλουμπής), στελέχη (Φίλης κλπ) και φυσικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η υπόθεση έχει αιφνιδιάσει πολιτικά την κυβέρνηση, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα, από την αρχή έδειξαν πανικό, αλλά πλέον υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο το οποίο είναι καταλυτικό:
Δημοσκοπικά, ενώ είχε εμφανίσει μια ανάκαμψη από την υπόθεση του Σκοπιανού με τη Novartis, η Novartis ξεχάστηκε («ξοδεύτηκε» όπως λέγεται) επικοινωνιακά και πλέον ένα εθνικό θέμα απειλεί όχι απλώς να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, αλλά και να δημιουργήσει «κύμα» δυσαρέσκειας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Και αν το Σκοπιανό αιφνιδίασε την κυβέρνηση σε ότι αφορά την εξέλιξη (αντίδραση ευρέων μαζών πολιτών η πιθανότητα να παραχωρηθεί το όνομα της «Μακεδονίας» χωρίς να αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά σύμβολα) και επιστρατεύθηκε η Nοvartis την επομένη του συλλαλητηρίου, πλέον η Novartis έχει «πεθάνει» επικοινωνιακά.
Η υπόθεση των αιχμαλώτων από την αρχή αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, παρουσιάζοντας την επιστροφή τους ως «τυπική διαδικασία».
Πίστευαν ακράδαντα την Πέμπtη και την Παρασκευή ότι η επέμβαση του ΝΑΤΟ και ειδικά των ΗΠΑ θα έλυνε το πρόβλημα. Γι αυτό και δεν έδωσαν το θέμα στην δημοσιότητα την Πέμπτη, αλλά την Παρασκευή: Περίμεναν ότι οι Τούρκοι θα τους απελευθέρωναν.
Διαψεύσθηκαν για άλλη μια φορά πανηγυρικά.
Τώρα η γραμμή είναι ακριβώς αυτή που περιέγραψε ο Ν.Φίλης και ο Κουλουμπής: «Δεν είναι και τόσο σοβαρό το θέμα και τι άλλο να κάνουμε;».
Υποστηρίζουν στα πηγαδάκια της Βουλής ότι «Οσο πιο γρήγορα φύγει το θέμα από τα πρωτοσέλιδα του διαδικτύου και τα πρώτα θέματα των καναλιών, τόσο καλύτερα για όλους», συνοδεύοντας αυτή την καινοφανή θέση με την «πεποίθηση» ότι «έτσι παίζεται το παιχνίδι της Τουρκίας».
Και το ίδιο το Μαξίμου διαρρέει ότι «Η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση»! Ετσι ακριβώς!
Η ουσία ποια είναι: Οι δύο αιχμάλωτοι θα μείνουν στη Τουρκία μέχρι η Ελλάδα να αναγκαστεί να δώσει στη Τουρκία αυτό που θέλει. Τι θέλει; Πολλά! Πάντως σύντομα δεν θα επιστρέψουν, και το θέμα έχει ήδη βγει από την κυβερνητική ατζέντα ως «υψηλού πολιτικού κόστους».
Η πολιτική του κατευνασμού που επέλεξε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός, τώρα όμως, θα έχει κόστος. Η εγκατάλειψη αιχμαλώτων ομήρων έριξε κάποτε την κυβέρνηση Κάρτερ στις ΗΠΑ και οι όμηροι του ISIS που εκτελούντο ένας-ένας απέτρεψε την εκλογή Χ.Κλίντον. Τα χειρότερα έρχονται για τον Α.Τσίπρα.
Ολοι αναζητούν την επόμενη κίνηση της Αγκυρας. Δεν θα έρθει αύριο, αλλά δεν θα αργήσει. Και θα είναι στο Αιγαίο, όχι στη Κύπρο. Στη Κύπρο, οι Τούρκοι «τα βρήκαν» απόλυτα με τις ΗΠΑ…