Λίγο πριν από τις 10 μ.μ. ολοκληρώθηκε η “μαραθώνια” κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο τις επόμενες εξοπλιστικές κινήσεις της Ελλάδας σε μια περίοδο όπου η Τουρκία εξοπλίζεται ως να μην υπάρχει αύριο.
Τέσσερις σχεδόν ώρες κράτησε η μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Οι συμμετέχοντες αποχώρησαν χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θετικά τα μηνύματα που εκπέμπονται για την αναβάθμιση των 84 F-16, αλλά και πάλι άλλο τα “θετικά μηνύματα” και άλλο η οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Πρόκειται για 54 αεροσκάφη F-16 Block 52+ και 30 μαχητικά τύπου F-16 Advanced, τα οποία θα εκσυγχρονιστούν στην πιο νέα έκδοση Viper.
Πιο ειδικά σε σχέση με την αναβάθμιση των F-16 τονίζεται ότι “Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Το συνολικό ποσό όμως δεν θα κυμανθεί πάνω από το μέγιστο δυνατό επιτρεπόμενο που κυμαίνεται στο 1,1 δισ.€ σε καμία περίπτωση”
Επιπρόσθετα αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι για την ώρα αποκλείονται συζητήσεις για μεταχειρισμένα Rafale η για μεταχειρισμένα F-15.
Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την συμφωνία όλα είναι πιθανά.
Δεν αποκλείεται έτσι να υπάρξει θετική απάντηση (αποστολή LoA) την επόμενη εβδομάδα με την προϋπόθεση ότι θα ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες σε ότι αφορά το κόστος, αλλά ταυτόχρονα είναι πιθανό και να ζητηθεί και νέα παράταση πέραν της προθεσμίας της 30ης Απριλίου που ισχύει μέχρι σήμερα.
Σε ότι αφορά τις FREMM ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε:
«Είναι πρόωρη η συζήτηση για συμφωνία. Οι όποιες δηλώσεις έχουν γίνει δεν βοηθούν καθόλου το πρόγραμμα.
Πρέπει πρώτα να επιλυθούν πολλά ζητήματα τόσο στον τομέα της χρηματοδότησης όσο και στον τομέα της διαθεσιμότητας των σκαφών
Και πάντα υπάρχει πιθανότητα εύρεσης άλλων λύσεων» σημείωσε εννοώντας τα Αrleigh burke.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η διακρατική συμφωνία για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των Mirage 2000 όσο και αυτής της υποστήριξης των C-27J με στόχο να γίνουν επιχειρησιακά και τα 8 αεροσκάφη αντί των 1 ή 2 που πετούν σήμερα.