Για την Παρασκευή στις 10:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συζήτηση στην Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων για το ακανθώδες ζήτημα του ονοματολογικού.
Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Βούτση αναφέρει:
«Θέμα: Αίτημα για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιον της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με την παρούσα ζητώ να ενημερώσω το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.00 για τη Συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Πρόταση μομφής από την ΝΔ
Την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης για το «Μακεδονικό».
Ο κύβος ερρίφθη. Η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να αξιοποιήσει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτει και να προκαλέσει στην πράξη την κυβερνητική συνοχή για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ, καταθέτοντας πρόταση μομφής.
Χαρακτηριστική της κλιμάκωσης που έχει επιλέξει η Πειραιώς είναι η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μαρίας Σπυράκη: «Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει με την υπογραφή του τη χώρα, από τη στιγμή μάλιστα που ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, δηλώνει ότι διαφωνεί με τη συμφωνία.
Στη στόχευση της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποδομήσει εντελώς τη στάση του Πάνου Καμμένου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Αν ο κ. Καμμένος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση -κάτι που αναμένεται επί της ουσίας- η Νέα Δημοκρατία θα ισχυριστεί ότι δίνει το «OK» στον κ. Τσίπρα να μεταβεί στις Πρέσπες και να υπογράψει με τον Ζόραν Ζάεφ τη συμφωνία για το «Μακεδονικό».
Στο στόχαστρο των βουλευτών της ΝΔ αναμένεται να μπουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά όσοι προέρχονται από το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτοί που εκλέγονται γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Για τη στάση της ΝΔ και την κατάθεση πρότασης μομφής είχε προϊδεάσει νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η συμφωνία, πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να έρθει στη Βουλή για να διαπιστωθεί αν την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή».
Οι «καραμπόλες» για τις Πρέσπες και το πολυνομοσχέδιο
Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ αναμένεται να επιφέρει «καραμπόλες» τόσο στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο όσο και στην τελετή στις Πρέσπες που ετοιμάζουν Τσίπρας και Ζάεφ το Σαββατοκύριακο για να επικυρωθεί η συμφωνία.
Από τη στιγμή που θα κατατεθεί σε δημόσια συζήτηση όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, παύει κάθε άλλη συζήτηση στη Βουλή.
Εάν η ΝΔ καταθέσει την πρόταση της πριν την προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη 14/6 ψηφοφορία του συζητούμενου πολυνομοσχεδίου για την 4η αξιολόγηση θα αναβληθεί η σχετική συζήτηση και ψηφοφορία.
Εάν η ΝΔ την καταθέσει την Παρασκευή κατά την συζήτηση στη Βουλή – όπερ και το πιθανότερο – κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει αμέσως στη συζήτηση της πρότασης μομφής ή θα την αναβάλει για μία ή δύο το πολύ ημέρες όπως έχει το δικαίωμα.
Βάσει του άρθρου 142 του κανονισμού της Βουλής για την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης ή μέλους της απαιτείται η υπογραφή τουλάχιστον 50 βουλευτών.
Τι προβλέπει το 142Α του Κανονισμού της Βουλής
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».
Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.
Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:
«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.
Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από το ΚΚΕ
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου, θα καταθέσει το ΚΚΕ, όπως ενημέρωσε την Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι με το πολυνομοσχέδιο γίνεται αναδιανομή από τους λιγότερο φτωχούς προς τους εξαθλιωμένους, ενώ επισήμανε ότι συνολικά τα μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων θα συμβάλουν στην αύξηση κατά 44% του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019. Αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα για τον ΕΔΟΕΑΠ, τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη «σε βάρος της προστασίας της πρώτης κατοικίας» και στις διατάξεις για μείωση του φόρου διαφήμισης στους «καναλάρχες».