O θεωρούμενος και ως «άνθρωπος του Καραμανλή» ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί Κ.Καραμανλή) μιλώντας στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι «δεν δεσμεύει την κυβέρνηση η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία αποφασίζει ότι είναι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα, συνεπώς και υπηκοότητα, άρα η απόφαση αυτή δεν θα αλλάξει».
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται σε θέμα που ενισχύει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Η απόφαση μιλάει για την ύπαρξη ή μη μακεδονικής μειονότητας. Επιπλέον στο δικαιικό μας σύστημα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων των δικαστηρίων η χάραξη εξωτερικής πολιτικής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Οι αναφορές Παπαγγελοπούλου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ με τον κ. Βορίδη να αναφέρει: «Γιατί κρύβεται αυτά που αναφέρει η απόφαση, ότι δηλαδή οι Μακεδόνες δεν υπήρξαν ποτέ ιδιαίτερος πληθυσμός, Μακεδόνες ήταν οι Έλληνες που ζούσαν στην ελληνική Μακεδονία».
Στον κ. Βορίδη απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας πως τα δικαστήρια δεν μπορούν να αποφασίζουν για την εξωτερική πολιτική και την ιστορία.
«Αν είχαμε μία απόφαση αμετάκλητη του Αρείου Πάγου που έκλεινε το θέμα γιατί να μην την κάνουμε εκτελεστή, να τη στείλουμε στα Σκόπια και να μη χρειάζεται άλλο να διαπραγματευόμαστε. Ο Άρειος Πάγος έχει αναλύσει ένα νομικό θέμα, αν ήταν νόμιμη ή όχι η εγγραφή ενός σωματείου στα αντίστοιχα βιβλία του Πρωτοδικείου, δεν είχε αρμοδιότητα να εξετάσει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Προς θεού, δεν θα αποφασίζουν τα δικαστήρια για θέματα ιστορίας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υπάρχουν δικαστικές αμετάκλητες αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και για την ιστορία. Άλλωστε η συμφωνία δεν μιλά πουθενά για μακεδονική εθνότητα και μακεδονικό έθνος».