Εδώ και πολλά χρόνια πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ή προερχόμενοι από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, υποστήριζαν την εκχώρηση του ονόματος και των ιστορικών δικαιωμάτων της Μακεδονίας και το προσπαθούσαν με κάθε νομικό μέσον από το μακρινό 1997.
Τότε είχε προσφύγει, ο σημερινός βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Κωνσταντίνος Σέλτσας, μαζί με άλλους υποστηρικτές των Σκοπίων της Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας την καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μη αναγνώριση του σωματείου “Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού” στη Φλώρινα με στόχο την αναγνώριση “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα.
Ο συγκεκριμένος μάλιστα θεωρούσε (τότε) τον εαυτό του «εθνικά Μακεδόνα»!
Τότε είχε ιδρυθεί η “Στέγη Μακεδονικού πολιτισμού”, η οποία είχε ως αντικειμενικό σκοπό την προαγωγή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της υποτιθέμενης “μακεδονικής μειονότητας” στην περιοχή.
Τα πρόσωπα που προσέφυγαν κατά της Ελλάδας, ισχυρίστηκαν ευθέως πως είναι εθνικά “Μακεδόνες” και πως διατηρούν “μακεδονική” εθνική συνείδηση.
Την αποκάλυψη έκανε το thepresident.gr, αναρτώντας σχετικά έγγραφα που μαρτυρούν την εμπλοκή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στην φιλοσκοπιανή προσφυγή, κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο κ.Σέλτσας μάλιστα επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας πως όντως είχε προσφύγει εναντίον της Ελλάδας, όχι όμως για αναγνώριση “μακεδονικής” μειονότητας, αλλά “μακεδονικής” γλώσσα και “μακεδονικού” πολιτισμού (που βρίσκεται η στοιχειώδης διαφορά είναι άλλο ζήτημα)
Τα μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια, παρουσιάζουν τον κ.Σέλτσα ως τον πρώτο εθνικά “Μακεδόνα” στην ελληνική βουλή, που δηλώνει δημόσια την καταγωγή του.
Παραμονές της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες, ο κ.Σέλτσας δήλωσε πως είναι πολύ χαρούμενος για τη συμφωνία επίλυσης του ονοματολογικού, μιλώντας απταίστως σκοπιανά – “μακεδονικά” σύμφωνα με τον ίδιο- στην σκοπιανή υπηρεσία της DW.
Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ο κ. Σέλτσας είναι ο πρώτος “εθνικός Μακεδόνας” βουλευτής της Ελληνικής Βουλής, ενώ οι δηλώσεις που φιλοξενεί έγιναν στη λεγόμενη “Μακεδονική” γλώσσα.
Όπως αναφέρει το thepresident.gr και σύμφωνα με την έκθεση του HELSINKI WATCH «Denying Ethnic Identity: TheMacedonians of Greece» (έκδοση 1994) φαίνεται ότι ο Κωνσταντίνος Σέλτσας του Δημητρίου, το 1990, από κοινού με τον Χρήστο Σιδηρόπουλο, Πέτρο Δίμτση, Σταύρο Αναστασιάδη, τον Κωνσταντίνο Γκότση, Αναστάσιο Μπουλέ και Σταύρο Σοβίσλη, προσφεύγουν στο πρωτοδικείο της Φλώρινας προκειμένου να αναγνωριστεί το Σωματείο τους «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού», που επιδιώκει την προαγωγή του «Μακεδονικού πολιτισμού», στην περιοχή της Φλώρινας.
Την 1η Μαρτίου 1990 το Πρωτοδικείο της Φλώρινας απορρίπτει το αίτημα για αναγνώριση του συλλόγου, κρίνοντας ότι «πραγματικός σκοπός του συλλόγου είναι η επιδίωξη της καλλιέργειας εντυπώσεων περί υπάρξεως Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο αντιβαίνει το Εθνικό συμφέρον αυτής και εντεύθεν ευθέως στο Νόμο».
Απορριπτική ήταν επίσης και η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης στις 6 Μαΐου 1991. Το δικαστήριο έκρινε ότι «δεν υφίσταται ιστορικά αποκρουστέα σλαβομακεδονική μειονότητα» και διαβλέπει επίσης «πρόθεση των ιδρυτών για διάσπαση της ακεραιότητας της χώρας».
Στη συνέχεια, τα μέλη του συλλόγου καταθέτουν αίτηση αναιρέσεως της απόφασης του Εφετείου και στις 20 Μάιου 1994 ο Άρειος Πάγος απορρίπτει την αίτηση.
Το 1997, οι εκπρόσωποι του σωματείου εκπροσωπούμενοι από τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ, προσφεύγουν στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας να καταδικαστεί τη χώρα μας.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που καταθέτουν το αίτημα εμφανίζεται ένας συνεπώνυμος του κ. Σέλτσα, επίσης οδοντίατρος και επίσης γεννηθείς στη Φλώρινα το 1956.
Η αίτησή τους αφορούσε τη γνωστή υπόθεση ίδρυσης «Στέγης Μακεδονικού πολιτισμού», η οποία θα προήγαγε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «Μακεδονικής μειονότητας» στη Φλώρινα!
Τα πρόσωπα που προσφεύγουν κατά της Ελλάδας, ισχυρίζονται ευθέως ότι είναι «Μακεδόνες» και ότι χαρακτηρίζονται από «Μακεδονική εθνική συνείδηση»!
Όπως ήταν προφανές και όπως άλλωστε αναφέρει το έγγραφο της προσφυγής, όλες οι βαθμίδες των Ελληνικών Δικαστηρίων απέρριψαν τις αιτήσεις των παραπάνω προσώπων, ισχυριζόμενες ότι οι πραγματικοί σκοποί του σωματείου, δεν ήταν η προαγωγή του πολιτισμού της περιοχής, αλλά η προαγωγή της θέσης ότι «υφίσταται Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».
Μετά τις αντιδράσεις o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ν’ ανασκευάσει, λέγοντας πως μπορεί οι δηλώσεις του να έγιναν στη «Μακεδονική», την οποία όπως είπε γνωρίζει, αλλά ο ίδιος είναι Έλληνας και δεν αισθάνεται “Μακεδόνας”.
Με νεότερες δηλώσεις του ο κ.Σέλτσας, χαρακτηρίζει τον εαυτό του “διεθνιστή” επισημαίνοντας πως δεν τον ενδιαφέρει η εθνικότητα. «Ως παλιός αριστερός δεν με ενδιαφέρει η εθνικότητα, είμαι διεθνιστής” δήλωσε, συμπληρώνοντας : «δεν είπα ποτέ ότι είμαι εθνικός Μακεδόνας, κι αν το είχα κάνει, δε θα είχα κανένα λόγο να το κρύψω».
Η αποκλειστική δήλωση του κ. Σέλτσα στο ThePresident είναι η εξής:
«Εγώ διαχώρισα την θέση μου από τον σύλλογο και την μετεξέλιξη του από το ’90, διαισθανόμενος τις αλλαγές που θα εμφανίζονταν στην περιοχή μας με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Δεν ήθελα να συμμετέχω σε καμία εθνικιστική έξαρση και διεκδίκηση.
Είμαι άκρα διεθνιστής αλλά και πατριώτης και ο πατριωτισμός μας αυτός εκφράστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας. Οπότε οι εθνικισμοί λαμβάνουν τέλος εδώ και από τις δύο πλευρές. Να βρούμε κοινό τόπο και προοπτική στην μεγάλη οικογένεια της Ε.Ε., συμμετέχοντας στον αλληλοσεβασμό».
Για την ιστορία στο επίσημο βιογραφικό του κ.Σέλτσα στο site της βουλής, στις ξένες γλώσσες που δηλώνει πως ομιλεί είναι η “Βουλγαρική”.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=59&v=YQShGVveHUc
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.