Εκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο την «μαύρη Τετάρτη» στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το «κραχ» των τραπεζικών μετοχών. Η “Μαύρη Τετάρτη” έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 666,84 μονάδες.
Οι εξελίξεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο εξετάστηκαν σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, και του Υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου.
Υπενθυμίζεται ότι κύκλοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου διεμήνυαν νωρίτερα ότι δεν ανησυχούν καθόλου για τις εξελίξεις, επέρριπταν την ευθύνη σε δημοσίευμα του Bloomberg για τις τράπεζες και αρκούνταν να επισημάνουν ότι οι αγορές «υπεραντιδρούν».
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο προβλημάτισαν έντονα την κυβέρνηση και εξετάστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, και του Υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:
-Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάϊο
-Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας
-Υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018
-Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση
-Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
-Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:
-Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα
-Διαρκής μείωση της ανεργίας
-Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης
-Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.