ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Συνάντηση Α. Τσίπρα – Β. Πούτιν στη Μόσχα: Πώς φτάσαμε από τις απελάσεις στην επίσκεψη – Τί θα συζητήσουν

Συνάντηση Α. Τσίπρα – Β. Πούτιν στη Μόσχα: Πώς φτάσαμε από τις απελάσεις στην επίσκεψη – Τί θα συζητήσουν

Στις 7 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Μόσχα. Συναντήσεις με Πούτιν και Μεντβέντεφ και συνομιλίες για οικονομία, επενδύσεις, περιφερειακά ζητήματα και ενεργειακά.

Με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου, Ελλάδα και Ρωσία ξαναπιάνουν το νήμα της συνεργασίας και διευρύνουν τις προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων σε διάφορους τομείς.

Η πιο «πανηγυρική» διάσταση της ατζέντας της επίσκεψης δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τα 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθούν στην επέτειο αυτή, με την αφορμή της οποίας δίνεται και η ευκαιρία να ξεπεραστεί η πρόσφατη κρίση.

Σημαντική εξάλλου είναι και η χρονική περίοδος κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού καθώς φαίνεται να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την εμπλοκή της πολιτικής στις εκκλησιαστικές εξελίξεις. Οι συναντήσεις που θα γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου καταδεικνύουν μια απόσταση από τη μεγάλη εκκλησιαστική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Τι θα συζητήσουν Τσίπρας — Πούτιν

Οικονομία, ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, περιφερειακά ζητήματα και ενεργειακά θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθούν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, Συρία, ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Κυπριακό, αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία — όπου η Ελλάδα τηρεί μια σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου — θα απασχολήσουν τους ηγέτες των δύο χωρών.

Στο μέτωπο της ενέργειας, η υπόθεση του αγωγού TurkStream απασχολεί την Ελλάδα, όπως εξάλλου έχει διαφανεί και σε πρόσφατες συζητήσεις και επίσημες τοποθετήσεις. Ενδεικτικά, το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Γιάννη Δραγασάκη με τον ρώσο πρέσβη Αντρέι Μασλόβ στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον αγωγό από το βήμα του Thessaloniki Summit. «Την ίδια στιγμή, διερευνούμε και τη δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια, αλλά δεν έχουμε σταματήσει να εργαζόμαστε και σε ένα τρίτο πρότζεκτ, προωθώντας στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Αλλά και στο Παλέρμο, κατά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζουζέπε Κόντε τέθηκαν ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στα μέσα Νοεμβρίου, πως οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγωγούς TAP, East Med και Turkish/South Stream.

Παρότι, οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ήδη σημαντικές σε τομείς μη στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως τουρισμός και real-estate, με την ευκαιρία της επίσκεψης, η ελληνική πλευρά καλείται να αναζητήσει και επενδύσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Πώς φτάσαμε από τις απελάσεις στην επίσκεψη

Το 2018 σηματοδοτούσε έτσι κι αλλιώς μία περίοδο ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Αφιερωματικό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αλλά και η επέτειος της συμπλήρωσης 190 χρόνων από την επίσημη έναρξη των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

«Κλειδί» στην πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες τον περασμένο Μάρτιο εν μέσω φορτισμένου και αντιρωσικού κλίματος στην ΕΕ για την υπόθεση Σκριπάλ, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Λίγο αργότερα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την είδηση και ανακοίνωσε επίσημα την πρόσκληση του ρώσου προέδρου στον κ. Τσίπρα.

Το θερμό αυτό κλίμα φάνηκε αρχικά να ανατρέπει η είδηση της απέλασης των ρώσων διπλωματών τον περασμένο Ιούλιο.

Πράγματι, σε εκείνο το σημείο, η κατάσταση έδειχνε να φτάνει σε ένα σημείο πάρα πολύ δύσκολο. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά, τήρησε μια ψύχραιμη και εποικοδομητική στάση, μέσω και των δηλώσεων της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία σε καμία φάση της διπλωματικής αυτής κρίσης δεν απαντούσε αρνητικά αναφορικά με την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία. Έτσι, παρότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παρέμειναν σε ρευστό σημείο, οι ενδείξεις πιθανής αποκλιμάκωσης διαφάνηκαν γρήγορα και από τις δυο πλευρές.

Όταν λοιπόν πέρασε ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, και φυσικά έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο, η προοπτική αυτή της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών στη ρωσική πρωτεύουσα διατηρήθηκε. Από τη Μόσχα, η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο πρόεδρος Πούτιν παρέμενε, ενώ η ελληνική πλευρά έστειλε τα μηνύματα που ήθελε και κατόπιν ο έλληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρας λίγο πριν το τέλος του 2018 στη Μόσχα φαίνεται πως θα σημάνει και επίσημα το τέλος στην «περιπέτεια» — όπως τη χαρακτήρισε ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου — υπογραμμίζοντας τη βούληση και των δύο πλευρών να αναγνωριστούν τα 190 χρόνια και το μεγάλο βάθος των διπλωματικών σχέσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.