Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περνάει σήμερα το κατώφλι του Κρεμλίνου, όπου και θα έχει στις 13:00 τετ α τετ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η συμφωνία των Πρεσπών, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο, τα ενεργειακά αλλά και η Συρία θα βρεθούν στην «ατζέντα».
Πηγές της κυβέρνησης δηλώνουν ότι στόχευση της Αθήνας είναι «να εμπεδωθούν και να συνεχιστούν οι σχέσεις επικοινωνίας, κατανόησης και συνεργασίας με τη Ρωσία», μετά και την όξυνση που υπήρξε στις διμερείς σχέσεις το περασμένο καλοκαίρι (με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών).
Η νέα επίσκεψη στη Ρωσία του Αλέξη Τσίπρα, μήνες πριν η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες γίνεται στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που διατυμπανίζει ότι ακολουθεί η κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα «έχει κάθε λόγο να θέλει να διατηρεί θετική ατζέντα με έναν κεντρικό γεωπολιτικό παίκτη όπως είναι η Ρωσία, σε μια συγκυρία που δεν περνά απαρατήρητο ότι η Μόσχα έχει έρθει αρκετά κοντά με την Τουρκία, έχοντας αναπτύξει στενές σχέσεις και συνεργασία».
«Αγκάθι» το Σκοπιανό- Ισορροπίες θέλει ο Τσίπρας
Κεντρικό ζήτημα στη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν θα αποτελέσει η συμφωνία των Πρεσπών. Με δεδομένη τη στάση που κρατάει η Ρωσία, βούληση του πρωθυπουργού είναι να κρατήσει ισορροπίες και να εξηγήσει τη θέση της Ελλάδας. Δηλαδή, ότι επρόκειτο για ένα χρόνιο πρόβλημα η λύση του οποίου θα ενισχύσει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, με αρμόδιες πηγές να υπογραμμίζουν ότι θα γίνει σαφές ότι «η συμφωνία αυτή είναι ανεξάρτητη από τις επιλογές που μπορεί να κάνει η ΠΓΔΜ για την ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς και για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ».
Ενεργειακά και επενδύσεις στο τραπέζι
Επί τάπητος θα βρεθούν σημαντικές ρωσικές επενδύσεις σε θέματα τουρισμού και τα ενεργειακά με αιχμή την επέκταση του αγωγή Turkish stream, το οποίο η χώρας μας θεωρεί ότι δεν αποτελεί αντιπαραθετικό σχέδιο σε σχέση με τον αγωγό TAP.
Τις συζητήσεις τέλος, θα απασχολήσει η απόφαση του πατριαρχείου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική εκκλησία, πράγμα που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της ρωσικής εκκλησίας, με την ελληνική θέση να συμπυκνώνεται στο ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε ζητήματα που αφορούν στην εκκλησία.