ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διαβάστε το βιβλίο της Α.Μέρκελ. Τα έχει όλα: Προδότες, κατακτητές, μαυραγορίτες, δοσίλογους, γκεσταπίτες. Όλη την Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα...
prodeals

Οι μετακινήσεις βουλευτών το 2018 και τα «καυτά» ονόματα της νέας «μεταγραφικής περιόδου»

Οι μετακινήσεις βουλευτών το 2018 και τα «καυτά» ονόματα της νέας «μεταγραφικής περιόδου»

Πλούσια χρονιά σε μεταγραφικούς – σχεδόν ποδοσφαιρικού τύπου όρους – αποδείχθηκε για τον κοινοβουλευτισμό, το 2018, καθώς εντός των ορίων του άλλαξαν πολιτική στέγη 8 συνολικά βουλευτές. Παράλληλα, τα μηνύματα για το «εκλογικό» 2019 δείχνουν πως η τάση αυτή θα κορυφωθεί με αφορμή τις σαρωτικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη που αναμένεται να φέρει η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναλυτικότερα, «πρωταθλήτρια» στην μεταγραφική αυτή ενίσχυση αναδείχθηκε η ΝΔ, η οποία με αργά, σταθερά και κυρίως στοχευμένα βήματα πλαισίωσε την Κοινοβουλευτική της ομάδα με 3 νέα πρόσωπα.Την αρχή έκανε η προερχόμενη από το Ποτάμι Θεσσαλονικά βουλευτής, Κατερίνα Μάρκου, η οποία για ένα διάστημα έμεινε στις τάξεις των ανεξάρτητων. Συνέχεια δόθηκε με τον ελληνοαμερικανό βουλευτή από την Λάρισα και προερχόμενο από την ΕΚ, Γιώργο Κατσιαντώνη, ενώ η έντονη κινητικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κορυφώθηκε πριν από λίγες μέρες με την πολυσυζητημένη μετακίνηση- και μήλο της έριδος- του Χάρη Θεοχάρη της Β’ Αθηνών.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κινήθηκε επιθετικά όμως εξαργύρωσε στην αρχή της χρονιάς την υπερψήφιση στον περσυνό προϋπολογισμό της από την Ένωση Κεντρώων ορμώμενη βουλευτή Πειραιά, Θεοδώρα Μεγαλοικονόμου. Από κοντά και η ΔΗΣΥ, η οποία κινήθηκε αστραπιαία και μια μέρα αργότερα ενέταξε στις τάξεις της τον Γιώργο Καρρά.

Ωστόσο, στην χρονιά που φεύγει σημειώθηκαν και σοβαρές απώλειες από μικρότερα κόμματα που απειλούν ενόψει του 2019 να τους στερήσουν την υφιστάμενη ΚΟ. Σε μεγάλο χαμένο αναδείχθηκε η Ένωση Κεντρώων που συνολικά κατάφερε να χάσει 3 βουλευτές, ενώ κυριολεκτικά στο όριο βρίσκεται και η παρουσία άλλων 2. Αρχικά έχασε τους κ.κ. Μεγαλοοικονόμου και Κατσιαντώνη και προς την τελευταία στροφή προς την αλλαγή του χρόνου (τέλη Σεπτέμβρη) αποχώρησε αιφνιδιαστικά και διαρμοτρυρόμενος για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, ο Αριστείδης Φωκάς (σε μια επεισοδιακή ΚΟ που επιχειρήθηκε να βρεθεί η χρυσή τομή και τον Γ. Σαρίδη).

Σοβαρά προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπειες, κυρίως λόγω της επαμοφοτερίζουσας στάσης στο Μακεδονικό αλλά και της πίεσης από την εκλογικής τους βάση αντιμετώπισαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αρχικά, αποχώρησε ο Δημήτρης Καμμένος ο οποίος εμφανίστηκε ανυποχώρητος στην συμφωνία των Πρεσπών και λίγο καιρό αργότερα, ο Γιώργος Λαζαρίδης. Η αποχώρηση του τελευταίου ήταν αιφνίδια για το επιτελείο του Πάνου Καμμένου και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο βουλευτής δεν άντεξε το βάρος των απειλών που δέχθηκε ακόμα και για την οικογένειά του. Ο ίδιος πάντως, παραμένει ανεξάρτητος και παρά τις κρούσεις που του έχουν γίνει, επιμένει πως η μόνη ικανή πολιτική στέγη για τον ίδιο είναι η ΝΔ.

Το σαρωτικό 2019

Σε κάθε περίπτωση, η χρονιά που έρχεται και με αφετηρία την πρόκληση της υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό αλλά και τη συνέχιση της κυβερνητικής πορείας με διαφορετική πλειοψηφία αναμένεται ν’ αλλάξει και πάλι τα δεδομένα.

Η αυγή του 2019 φέρνει την κυβέρνηση πιο κοντά από ποτέ στην ανάγκη αναζήτησης έξι τουλάχιστον βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης για την επόμενη μέρα και μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των κ.κ. Παπακώσστα, Παπαχριστόπουλο και Δανέλλη, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση των υπολοίπων. Ένα τέτοιο εγχείρημα πάντως θα οδηγούσε ενδεχομένως στη διάσπαση τριών κομμάτων, κίνηση η οποία έχει μεγάλο πολιτικό κόστος και αμφίβολο όφελος.

Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάννη Σαρίδη είναι υπαρκτή αλλά τελεί υπό την αίρεση της καταψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών και του κλίματος που θα διαμορφωθεί μετά από αυτή. Οι δεξαμενές των ΑΝΕΛ παραμένουν (Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Ζουράρις και ενδεχομένως Κόκκαλης) αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τις εξελίξεις όταν στην εξίσωση υπάρχει και ο Πάνος Καμμένος.

Από κει και πέρα, πολιτική στέγη αναζητούν και ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Νίκος Νικολόπουλος (συζητά με την ΕΚ), ο Γ. Λαζαρίδης (θέλει μόνο ΝΔ), ο Θ. Θεοχαρόπουλος (κόπηκε από το επικρατείας του ΚΙΝΑΛ) και ο Στ. Παναγούλης (πληροφορίες τον θέλουν ακόμα και να μην κατεβαίνει).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.