Μετά την απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση της χώρας, οι εξελίξεις τρέχουν με γοργούς ρυθμούς. Ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και «ποντάρει» σε έξτρα παίχτες που θα του δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσει το έργο του μέχρι την ημερομηνία των εκλογών.
«Θρυαλλίδα» των πολιτικών εξελίξεων αποτέλεσε η ανακοίνωση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, η οποία δεν κράτησε ούτε καν μία ώρα (40 λεπτά για την ακρίβεια).
Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ανοίξει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του Μαξίμου είναι μαζί με την ψήφο εμπιστοσύνης να έρθει γρήγορα στη Βουλή και η ψήφιση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Σημειώνεται πως είναι ορατό το ενδεχόμενο ακόμη και για την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, διαμηνύει ότι η άρση εμπιστοσύνης εκ μέρους του Πάνου Καμμένου, δεν θα δημιουργήσει ανατροπές, καθώς και πάλι διασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτό φρόντισε να υπογραμμίσει και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαιώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι «αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτά τα οποία έχει πει και μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες θα δουν, πράγματι, αλλαγές στην ίδια τους τη ζωή».
Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει πλειοψηφία 151 βουλευτών, θα ακολουθήσει ανασχηματισμός την προσεχή Παρασκευή ενώ το Σάββατο θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Ποιοι είναι, όμως, οι έξι βουλευτές που ενδέχεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με τους 145 της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ;
Μετρώντας τους «έξι» θα πρέπει κανείς να συμπεριλάβει την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της είναι βέβαιο ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην οποία μετέχει, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει και υπέρ της «Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να έχει χάσει τρεις δικούς του βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αλλά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αποσυνδέοντας, όμως, τη στάση του για τη στήριξη της κυβέρνησης.
Στην ίδια γραμμή βρίσκεται, όμως, ακόμα ένας βουλευτής από την Κ.Ο των ΑΝΕΛ που θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά όχι την συνθήκη των Πρεσπών. Είναι ο Κώστας Ζουράρις ο οποίος έχει δηλώσει: «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ρίξω αριστερή κυβέρνηση, με το βάρος το οικογενειακό που κουβαλώ και την προσωπική μου περιπέτεια».
Ποιος βουλευτής, όμως, θα μπορούσε να είναι ο 151ος που θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα; Συζητιόταν αρκετά το όνομα του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων. Ο ίδιος, όμως, ξεκαθάρισε πρόσφατα: «Καταψηφίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση μετά το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή, δεν πρόκειται να πάρει από εμένα ψήφο εμπιστοσύνης και ας πάμε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι θα γίνει με αυτό το θέμα». Σε περίπτωση που φανεί συνεπής δεν πρέπει να υπολογίζεται.
Άλλη μία ψήφο ίσως είναι αυτή του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος εμφανίζεται να στηρίζει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κυβερνητικές πηγές πάντως κάνουν λόγο ακόμα και για 152 άτομα, καθώς εδώ και εβδομάδες έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ έχουν διεξαχθεί αρκετές μυστικές συναντήσεις.