Στο γιατί χώρισαν οι δρόμοι του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και στη συνομιλία που είχε με τον Πάνο Καμμένο, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ενώ χαρακτήρισε επί της ουσίας «αγύρτη» τον Κ.Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αγύρτες είναι όσοι κοροϊδεύουν με τις Πρέσπες» λατηγορώντας τη ΝΔ επί της ουσίας ότι αποδέχεται την Συμφωνία αντίθετα διαχώρισε εντελώς την στάση του Π.Καμμένου ο οποίος εξαρχής διαφωνούσε με το περιεχόμενο της Συμφωνίας
Εξήγησε ότι σέβεται όσους έχουν διαφορετική άποψη από την δική του. «Όχι όμως όσους προσποιούνται. Όσοι καταφανώς κοροϊδεύουν. Όχι όσους αλλάζουν θέση με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους. Τους τελευταίους τους θεωρώ πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η διαφωνία του Πάνου Καμμένου με εμένα, με τη γραμμή της κυβέρνησης, στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας, είναι αυτή που τον οδήγησε εκτός κυβέρνησης. Θεωρώ ότι κάνει λάθος, ότι δεν πράττει σωστά. Το είπα και στον ίδιο. Δεν θεωρώ ότι η επιλογή αυτή ήταν αναπόφευκτη, γιατί θέτει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να πετύχει όσα προσπάθησε, σε μια κρίσιμη στιγμή. Θα σεβαστώ όμως την επιλογή του», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών: Γνώριζα το πολιτικό κόστος – Επραξα το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό
«Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Μακεδονικού, γνωρίζοντας ότι θα έχω πολιτικό κόστος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας.
Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα τόνισε ότι όλα αυτά έγιναν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, από «μια κυβέρνηση που τόσο λοιδορήθηκε και από τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος».
«Από μια κυβέρνηση που σε κάθε στροφή όλοι με πάθος επιθυμούσαν να τη ρίξουν στα βράχια, εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά και που από το 2015 και μετά άρχισαν να αισθάνονται οργισμένοι και αμήχανοι που πλέον έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά», τόνισε.
Όλα αυτά, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «τα πετύχαμε από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ, με το οποίο που ήταν και είναι γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές».
Είπε ότι αναγνωρίζει όμως ότι συνέβαλε αυτό το κόμμα καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια και πως «αυτή τη συνεργασία, έντιμη και ειλικρινή, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις, εγώ θα τιμώ και θα σέβομαι πάντοτε».
Πρόσθεσε ότι «όμως έμελλε οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματά τους. Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στη γειτονική μας χώρα και η ήττα «του εθνικιστή Γκρούεφσκι», δημιούργησε πριν από ενάμιση χρόνο μια συνθήκη που αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονες μας, για να επιλυθεί μια ιστορική, πολιτική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.
«Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία», τόνισε.
«Το έχω πει πολλές φορές- ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρα.
Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μία αναδρομή από τον Γενάρη του 2015 έως σήμερα. Οπως σημείωσε, «σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από όταν την παραλάβαμε».
«Σε δέκα ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την 25η του Γενάρη του 2015, την ημέρα που ο τόπος έζησε μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και ανατροπή. Αυτή η αλλαγή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βίωσε η πατρίδα μας, της μεγαλύτερης κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Τον Γενάρη του 2015, ο ελληνικός λαός έκανε μία ιστορική επιλογή, να εμπιστευτεί σε μία κυβέρνηση, σε πολιτικά κόμματα που δεν είχαν κυβερνήσει να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια, να μπει σε πρώτη προτεραιότητα αυτό που ονομάζεται ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».
«Από τότε» συνέχισε, «μεσολάβησαν πολλά. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Είχαμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015, το δύσκολο συμβιβασμό, όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε σήμερα πόδια και να περπατάμε μπροστά.
Αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρα έκανε λόγο για «την πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής» ενώ υπογράμμισε ότι η απόφασή του για διεξαγωγή εκλογών μετά την υπογραφή μνημονίου ήταν «επιλογή θάρρους και δημοκρατίας που καμία άλλη πολιτική ηγεσία δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».
«Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα. Αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Τόνισε ότι τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης είχαν ένα και μοναδικό στόχο: «Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών».
«Αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα, ώστε να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία», πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο απαρίθμησε ορισμένες κομβικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: 100 δόσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας, πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου, στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας, κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς, ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, «αγώνας κόντρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα».
«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι «τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια».
Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο».
«Κάτι που», όπως σχολίασε, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν, καθώς αυτοί οι ‘επαγγελματίες’ της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Κι ήρθαμε εμείς και καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα».
«Ολα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στους πιο ευάλωτους, κρατώντας την κοινωνία όρθια», συνέχισε.
Τσίπρας: Να σας θυμήσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού;
«Μιας όμως και έχετε θράσος να μιλατε για κυβερνήσεις κουρελού να σας θυμήσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Είναι η κυβέρνηση που στήσατε το 2012 αν και ήσασταν για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ γίνατε φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Και έχετε το θράσος να μιλατε για κυβέρνηση κουρελού εμάς που κάνουμε το δημοκρατικό ενδεδειγμένο;
Εσείς κ. Μητσοτάκη μιλάτε και για αποστάτες. Εσείς ειδικά λόγω οικογενειακής παράδοσης θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός» είπε ο κ. Τσίπρας ανεβάζοντας τους τόνους.
«Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο» πρόσθεσε και υποστήριξε: «Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν να ολοκληρώσει το έργο της» συμπλήρωσε.
«Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές; Ποιοι; Εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα όχι 1-2-3 αλλά τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα; Τρείς βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Και μάλιστα η τελευταία σας μεταγραφή ήταν ένας από εκείνους που δήλωναν πόσο καλή είναι η Συμφωνία και πρέπει να υπερψηφιστεί» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ που όλα τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Σε μια παράταξη που πάντα με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος, τοποθετεί τη δημοκρατία πάνω από οποιαδήποτε άλλη υλική αξία στην πολιτική της διαδρομή. Και μιας και μίλησα για τη Δημοκρατία, δε μπορώ παρά να σταθώ στις αθλιότητες που ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, που με έκπληξη διαπιστωνω ότι δεν έχετε θάρρς να καταδικάσετε ίσως γιατίπεράσατε στο στάδιο να τις ενορχιστρώνεται.
Αναφέρομαι στο πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Πρακτικές μηχανισμών που θυμίζουν άλλες εποχές. ΕΪναι βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη γιατί επιλέγει μέσα από την τύφλωση την αντιπολιτευτική να διχάσει τον ελληνικό λαό. Τις τελευυταίες ημέρες συγκεκριμενοι συνάδελφοί σας στοχοποιήθηκαν. Οσποι έχουν εκφράσει την βούλησή τους να μείνουν σταθετοί στις απόψεις του να στηρίξουν την κυβέρνηση στοχοποιήθηκαν με απειλητικά μηνύματα. Η κα Παπακώστα με ενημέρωσε χθες ότι απειλείται με φωτογραφίες πολτοποιη,μένων κεφαλιών γυναικών. Γραμματέας της ΝΟΔΕ της ΝΔ ήταν αθυτός που έστειλνε μαζικά μηνύματα κινητών τηλεφώνων βουλευτών και καλούσε τους οπαδούς της ΝΔ να στέλνουν απειλητικά μηνύματα».
«Μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους»
«Θα καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη αυτή την επιλογή. Αν όχι πολύ φοβάμαι ότι ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε οδηγεί σε μακρινές εποχές που έχουμε αφήσει πίσω ανεπιστρεπτί.
Σας παρακινώ να σκεφτείτε ψύχραιμα τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Θα φοβίσετε τους βουλευτές; Οι βουλευτές, να το ξέρετε δε θα τρομοκρατηθούν. Θα σταθούν στο ύψος της συνείδησης τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στο τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία. Γιατί μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία».
«Ερχονται στιγμές που ο καθένας κρίνεται από την ιστορία και γι αυτά που κάνει. Σε ότι με αφορά τις ευθύνες τις πήρα με θάρρος και τις μοιράστηκα με αυτούς που πρέπει να στηρίζουν κυβερνήσεις.
Την Βουλή και τον λαό. Σας καλώ να μιλήσετε και εσέις και να σταθείτε καθαρά στην συνείδησή σας και το συμφέρον του το[που και να δώσετε καθαρή απάντηση αν εμπιστεύεστε να συνεχίσει η κυβέρνηση. Εντιμα και καθαρά με βάση την συνείδησή σας. Αυτή είναι η δύναμη της δημοκρατίας και η δημοκρατία στον τόπο δεν μπορεί να απειλείται και να εκβιάζεται από κανένα. Η Δημοκρατία στον τόπο θα νικήσει».