Νέα δεδομένα με απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εκλογές δημιουργεί η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κίνηση που από το Ποτάμι θεωρείται ως casus beli, δηλαδή αιτία πολέμου.
Αρχικά το Ποτάμι είχε αποφασίσει ψήφο κατά συνείδηση στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με αποτέλεσμα 4 βουλευτές του -οι κύριοι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και Δανέλλης- να συνυπολογίζονται στους 151 που ήταν ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην.
«Το να σου παίρνουν βουλευτή δεν είναι απλό πράγμα», είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο εκπρόσωπος Τύπου του “Ποταμιού”, Δημήτρης Τσιόδρας.
Όπως είπε ο ίδιος, το Ποτάμι θα συζητήσει και πιθανά θα επανεκτιμήσει την στάση του σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το βράδυ της Τετάρτης.
Τα σενάρια που εξετάζονται από το “Ποτάμι” είναι:
- Να “αντισταθεί στην επιχείρηση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το κόμμα ως δεκανίκι”, καταψηφίζοντας την συμφωνία.
- Να εμμείνει στην θέση που έχει διαμορφωθεί για ψήφο κατά συνείδηση.
- Να απέχει από την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας, σενάριο που ώρα με την ώρα μοιάζει όλο και πιθανότερο.
«Η γνώμη μας για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται» ανέφερε μιλώντας πριν στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην επικείμενη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διεκδικώντας επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης με 151 ψήφους και συνδέοντάς την με τη συμφωνία των Πρεσπών έδωσε «χτύπημα κάτω από τη μέση» στο Ποτάμι υφαρπάζοντας του έναν βουλευτή.
Τι θα σημάνει η πιθανή αποχή από το Ποτάμι
Αν τελικά το Ποτάμι αποφασίσει να απέχει από την ψηφοφορία, οι τρεις βουλευτές του που θεωρούνταν “σίγουροι” υπέρ του “Ναι” στην συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή οι κύριοι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης δεν θα δώσουν θετική ψήφο, οπότε η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει τον “μαγικό αριθμό” των 151 ψήφων, αφού την συμφωνία θα υπερψηφίσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κυρίες Κουντουρά και Παπακώστα και οι κύριοι Δανέλλης και Παπαχριστόπουλος, δηλαδή 149 βουλευτές.
Ανοιχτό παραμένει το τι θα πράξει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος -στην καλύτερη για την κυβέρνηση περίπτωση- μπορεί να είναι ο 150ός.
Αν αυτό συμβεί, η κυβέρνηση θα εμφανίζεται να εξασφαλίζει 151 “Ναι” κατά την διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά μόλις λίγες ημέρες αργότερα να φυλλορροεί και να συγκεντρώνει μικρότερη πλειοψηφία, γεγονός που ενδυναμώνει τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Αν το Ποτάμι απέχει, τότε η συμφωνία μπορεί να περάσει χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Πρόεδρος Βουλής: Μπορεί, αλλά δεν πρέπει να περάσει η συμφωνία με λιγότερες από 151 ψήφους
Την αγωνία της κυβέρνησης για την επίτευξη της πολυπόθητης πλειοψηφίας φανέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που έβαλε τον πήχη για την Συμφωνία των Πρεσπών στις 151 ψήφους.
Σε ερώτηση αν μπορεί να περάσει η συμφωνία με λιγότερες από 151 ψήφους, ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες- ήταν κατηγορηματικός: “Γνωρίζετε ότι μπορεί, αλλά δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους. Πρέπει να έχει 151 ψήφους για να είναι ισχυρή. Πρέπει να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό” επανέλαβε με έμφαση.