Μάχη στη Βουλή για ν’ αποφευχθεί η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών υποσχέθηκε από την Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προμηνύοντας σύγκρουση με την κυβέρνηση και ζητώντας εκλογές.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για μια συμφωνία που είναι γεμάτη παγίδες, σπέρνει αλυτρωτισμό, ενώ επισήμανε πως ακόμη και στη ρηματική διακοίνωση που έφτασε στο ΥΠΕΞ γίνεται λόγος για «μακεδονικό λαό».
Αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική ανωμαλία κι ένα κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, το οποίο θ’ αποθαρρύνει τους επενδυτές και θα πλήξει την οικονομία. Παράλληλα, υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σικέ, θέλοντας να καταδείξει ότι χωρίς αυτή τη σύμπραξη και τους «δανεικούς» βουλευτές και παρά τα όσα λέει ο Πάνος Καμμένος η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα συγκέντρωνε 151 ψήφους και δεν θα περνούσε από τη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα πρέπει να κυρωθεί αμέσως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, στη ΝΔ εκτιμούν ότι παράγει τα ίδια αρνητικά για την Ελλάδα αποτελέσματα με την ίδια τη συμφωνία, αλλά η καταψήφισή του δεν θα έχει πρακτικά καμία σημασία από τη στιγμή που η κυρωμένη συμφωνία των Πρεσπών θα έχει παράξει ήδη τετελεσμένα.
Πηγές της ΝΔ, άλλωστε, κάνουν τρεις παρατηρήσεις σχετικά με το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης για τη συμφωνία που έφτασε από τα Σκόπια στην Αθήνα.
Η πρώτη είναι οι αναφορές σε «μακεδονικό λαό», η δεύτερη πως η κυβέρνηση παραχώρησε τη μακεδονική γλώσσα στους γείτονες και η τρίτη πως για την ιθαγένεια επιτρέπεται η χρήση του όρου «μακεδονική», χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.
Στο συλλαλητήριο της Κυριακής αναμένεται πάντως να δώσουν το παρών αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά δεν έδωσε γραμμή υπέρ ή κατά του συλλαλητηρίου και αφήνει τα στελέχη της ΝΔ ν’ αποφασίσουν αυτό που θεωρούν καλύτερο.
Οι περισσότεροι τονίζουν ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη. Έτσι, το παρών αναμένεται να δώσουν αρκετοί βορειοελλαδίτες βουλευτές, αλλά και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Δεν θα συμβεί το ίδιο, ωστόσο, με όλους: ενδεικτική είναι η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε πως δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν ότι διά της παρουσίας τους στο συλλαλητήριο θα επηρεάσουν τα πράγματα, αλλά διά της διπλωματικής μάχης, την οποία η ίδια έδωσε ως υπουργός Εξωτερικών την επίμαχη περίοδο 2007-2008