Σφοδρά «πυρά» κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο για «αποτυχημένη θητεία» και πρόβλημα «πολιτικής νομιμοποίησης».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι «στρατηγικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η πολιτική λεηλασία του Κινήματος Αλλαγής, του προοδευτικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς».
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «γίνεται προσπάθεια υπονόμευσης κι εσωτερικής αιχμαλωσίας και αποδυνάμωσης του κεντρικού μας στίγματος της πολιτικής αυτονομίας σε προοδευτική κατεύθυνση, με προσπάθειες στημένων παραστάσεων, κοινωνικά ανύπαρκτων προσώπων σε Μέγαρα», απορρίπτοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης σε προοδευτικό Μέτωπο ή προοδευτική Συμμαχία.
«Μοναδική διέξοδος, οι εκλογές τώρα, η αλλαγή τώρα», τονίζει ο Γιάννης Μανιάτης ενώ προσθέτει ότι «ο απολογισμός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι θλιβερός. Αν οι επόμενες εκλογές δεν αναδείξουν λύση ριζικής αλλαγής πορείας με εθνική στρατηγική ανάταξης, η χώρα θα χρειαστεί σύντομα μνημόνιο στήριξης».
Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μανιάτης κατηγορεί τον πρωθυπουργό «ως μεγαλομέτοχο του πολιτικού αμοραλισμού στο χρηματιστήριο της αποστασίας. […] Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες συνιστούν την επιτομή του μακιαβελικού κυνισμού, του αντιδημοκρατικού “ή εμείς ή αυτοί”. Ούτε θέσεις, ούτε αρχές, ούτε αξίες παίζουν τον παραμικρό ρόλο. Χρησιμοποιούνται ως φύλλα συκής για να κρυφτεί η ντροπή των συναλλαγών και της ιδιοτέλειας. Την αποστασία πολλοί αγάπησαν, τους αποστάτες ουδείς», υποστηρίζει.
Παρά ταύτα, όπως νωρίτερα και ο Αδωνις Γεωργιάδης, προβλέπει ότι τελικά θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ για τις αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής δηλώνει: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανένα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, που θα αποδείξει σύντομα πως η δήθεν λύση, είναι γεννήτορας νέων προβλημάτων αλυτρωτισμού. Η Φώφη Γεννηματά, στην πρόσφατη συνέντευξή της, με απόλυτη σαφήνεια κατέγραψε ότι το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας είναι υποδεέστερο μπροστά στο μείζον ζήτημα της εθνικής υπευθυνότητας, της συνείδησης καθενός για τη διατήρηση της ενότητας και της συνοχής της παράταξης και της ανάγκης η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, να ψηφίσει ενιαία».
Για την πορεία της οικονομίας αναφέρει ότι «η αντιμεταρρύθμιση, των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σήκωσε πάλι κεφάλι και φέρνει το ένα μετά το άλλο τα πισωγυρίσματα. Η παροχολογία των επιδομάτων φτώχειας, για τη συντήρηση του κομματικού στρατού επιδεινώνει την κατάσταση και ξηλώνει ό,τι χτίστηκε με τόσο κόπο, αντί να στέλνει τους λιγοστούς πόρους στην ανάπτυξη».
Σχετικά με τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, ο Γιάννης Μανιάτης επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιμείνει με σταθερότητα στη γραμμή αυτονομίας και προοδευτικής ανατροπής του διχαστικού και οπισθοδρομικού δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, που καθηλώνει τη χώρα. «Ούτε τα επιλεκτικά προς κομματικούς φίλους επιδόματα του Τσίπρα, ούτε οι γενικότητες του Μητσοτάκη που θα κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Η χώρα χρειάζεται ψυχική επανένωση σε επίπεδο κοινωνίας, η συγκυρία απαιτεί εθνική συμφιλίωση, απαιτεί υπευθυνότητα για να ξεκινήσει η προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Πρέπει να αφήσει πίσω της το τοξικό και ταξικό μίσος που όλοι ξέρουμε ποιοι έσπειραν ως ιδεολογία και να εμπιστευτεί το Κίνημα Αλλαγής, γιατί μόνον εμείς ως παράταξη μπορούμε να εγγυηθούμε την εθνική συμφιλίωση. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε στο παρελθόν», λέει ο κ. Μανιάτης.
Η πλήρης συνέντευξη του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη στον ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Πώς αποτιμάτε, κύριε Μανιάτη, τα νέα πολιτικά δεδομένα που προέκυψαν από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και τη νέα πλειοψηφία που διαμορφώθηκε με τη ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα;
Στρατηγικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι πολιτική λεηλασία του Κινήματος Αλλαγής, του προοδευτικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς. Κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο, να χειραγωγήσει την εσωτερική συνοχή μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης και την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Το δεύτερο επίπεδο είναι η προσπάθεια υπονόμευσης κι εσωτερικής αιχμαλωσίας και αποδυνάμωσης του κεντρικού μας στίγματος της πολιτικής αυτονομίας σε προοδευτική κατεύθυνση, με προσπάθειες στημένων παραστάσεων, κοινωνικά ανύπαρκτων προσώπων σε Μέγαρα. Μετά την ψήφο κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης, έχουμε ουσιαστικά κυβέρνηση λαϊκής μη εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση εκτός από την αποτυχημένη θητεία της, σήμερα έχει πρόβλημα και πολιτικής νομιμοποίησης. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αποδυναμωμένης διακυβέρνησης και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία, την κοινωνία, τα εθνικά μέτωπα. Μια τελειωμένη κυβέρνηση, η οποία με νύχια και δόντια προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία χωρίς να ενδιαφέρεται πόσο καταστροφικές είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία, χωρίς καμία αίσθηση εθνικής αυτογνωσίας και πατριωτικού καθήκοντος. Μοναδική διέξοδος, οι εκλογές τώρα, η Αλλαγή Τώρα.
Γιατί είναι κυβέρνηση- κουρελού, όπως υποτιμητικά λέγεται, και γυρολόγοι οι βουλευτές που την στήριξαν; Δεν είναι έχουν το δικαίωμα να το πράξουν;
Όπως τόνισα στην ομιλία μου στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας είναι ο μεγαλομέτοχος του πολιτικού αμοραλισμού στο χρηματιστήριο της αποστασίας. Αυτό που συνδέει όλους όσοι διαμόρφωσαν τη νέα τυπική σύνθεση της πλειοψηφίας, είναι μόνο το συγκυριακό στημόνι της εξουσίας, που διαμόρφωσε την πολιτική κουρελού από ανομοιόμορφα αποκόμματα υφασμάτων- κομμάτων. Μια πλειοψηφία που αγνοεί αλαζονικά το πολιτικό γίγνεσθαι, προσβλητικά την θέληση των πολιτών. Οι βουλευτές που την στήριξαν έχουν εκλεγεί με κόμματα, που πρόσφατα δεν έδωσαν επίσημα την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Και αυτό ανεξάρτητα της παραπολιτικής σκηνοθεσίας και αδιάντροπης συναλλαγής Τσίπρα- Καμμένου. Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες συνιστούν την επιτομή του μακιαβελικού κυνισμού, του αντιδημοκρατικού «ή εμείς ή αυτοί». Ούτε θέσεις, ούτε αρχές, ούτε αξίες παίζουν τον παραμικρό ρόλο. Χρησιμοποιούνται ως φύλλα συκής για να κρυφτεί η ντροπή των συναλλαγών και της ιδιοτέλειας. Την αποστασία πολλοί αγάπησαν, τους αποστάτες ουδείς.
Εκλογές βλέπετε τον Οκτώβριο όπως επιμένει ο πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ή νωρίτερα, τον Μάιο, ακόμη και τον Μάρτιο;
Όσο περισσότερο επαναλαμβάνει ο Τσίπρας την πρόθεσή του να φτάσει στον Οκτώβριο τόσο λιγότερο πιθανό φαίνεται. Πάντα παραμύθια λέει έτσι κι αλλιώς. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει πλέον ενέργεια σε αυτή την κυβέρνηση και η μόνη πηγή φόρτισης είναι ο διχασμός και η πόλωση. Το όριο της είναι ο Μάιος. Εμείς θέλουμε να γίνουν άμεσα και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μάχη για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής ο ρυθμιστικός παράγοντας της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας με εθνική- πατριωτική αυτοπεποίθηση, ισχυρή οικονομία με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους.
Η επόμενη πολιτική αναμέτρηση είναι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Τι προβλέπετε;
Ο κ. Τσίπρας ήδη κάνει τα αδύνατα δυνατά για να περάσει μία εξαιρετικά επιβλαβή για την πατρίδα μας συμφωνία. Έχει δώσει υποσχέσεις κι έχει πάρει ανταλλάγματα. Οπότε ξέρει και τι τον περιμένει, αν δεν κάνει τη δουλειά. Παρά τον κλυδωνισμό που έχει επιφέρει στα υπόλοιπα κόμματα η πολιτική συναλλαγής και αρπαγής βουλευτών της κυβέρνησης, εκτιμώ ότι τελικά θα φτάσει στην ψήφιση της συμφωνίας.
Θα ψηφίσετε την Συμφωνία των Πρεσπών; Πρόκειται να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας;
Tο Κίνημα Αλλαγής εξαρχής είχε καθαρή απορριπτική θέση απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών και δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανένα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, που θα αποδείξει σύντομα πως η δήθεν λύση, είναι γεννήτορας νέων προβλημάτων αλυτρωτισμού. Η Φώφη Γεννηματά, στην πρόσφατη συνέντευξή της, με απόλυτη σαφήνεια κατέγραψε ότι το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας είναι υποδεέστερο μπροστά στο μείζον ζήτημα της εθνικής υπευθυνότητας, της συνείδησης καθενός για τη διατήρηση της ενότητας και της συνοχής της παράταξης και της ανάγκης η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, να ψηφίσει ενιαία. Η πολιτική ενότητα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν επιτρέπεται να τραυματιστεί, γιατί είναι προφανές ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Η συμφωνία ανοίγει νέες πληγές, χωρίς να κλείνει τις παλιές. Από τη στιγμή που με την υπογραφή της Ελλάδας, οι γείτονές μας θα ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους θα είναι η «μακεδονική», όλα τα υπόλοιπα θα είναι αδιάφορα και στον μακρύ ιστορικό χρόνο, αλλά και στη διεθνή κοινότητα. Επιπλέον, η διπλή αναφορά της πρόσφατης ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, σε «μακεδονικό λαό», δείχνει τις δυσμενείς, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, εξελίξεις των επομένων ετών. Η καταψήφιση αυτής της επιζήμιας συμφωνίας, είναι μονόδρομος. Είδαμε άλλωστε τα «οφέλη» για την Ελλάδα με την επίσκεψη Ντιμιτρόφ στην Τουρκία την επόμενη της παρουσίασης της ρηματικής διακοίνωσης στη Βουλή από τον απερχόμενο πρωθυπουργό.
Υποστηρίζεται από πολλές πλευρές ότι η πορεία της οικονομίας και η κοινωνικές αντοχές θα προσδιορίσουν το χρόνο των εκλογών. Είναι έτσι;
Η πορεία της οικονομίας βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Η ζημιά ήδη είναι σημαντική. Για την κοινωνία, η έλλειψη προσδοκίας, εξίσου. Κατά τη γνώμη μου, έχει προκαλέσει κορυφαία εθνική βλάβη ο Αλ. Τσίπρας, σε βάρος της κοινωνίας και της δημοκρατίας, με την πρόκληση αισθήματος ισοπεδωτισμού, απαξίωσης των πάντων και κυρίως της πολιτικής, με σκόπιμη υποδόρια διάχυση σε δηλητηριώδεις δόσεις, μιθριδατισμού. Καταπατά βασικά χαρακτηριστικά του πολιτεύματός μας, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Οι εκλογές θα γίνουν όποτε συμφέρουν κομματικά τον Αλ. Τσίπρα και την ομάδα του στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι όποτε το επιβάλουν οι ανάγκες της οικονομίας και οι αντοχές της κοινωνίας, όχι όποτε το επιβάλει το εθνικό συμφέρον. Η αντιμεταρρύθμιση, των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σήκωσε πάλι κεφάλι και φέρνει το ένα μετά το άλλο τα πισωγυρίσματα. Η παροχολογία των επιδομάτων φτώχεια, για τη συντήρηση του κομματικού στρατού επιδεινώνει την κατάσταση και ξηλώνει ό,τι χτίστηκε με τόσο κόπο, αντί να στέλνει τους λιγοστούς πόρους στην ανάπτυξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια κάτι που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εκτιμάτε ότι μπορεί να χρειαστούν νέα μνημόνια;
Ο απολογισμός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι θλιβερός. Αν οι επόμενες εκλογές δεν αναδείξουν λύση ριζικής αλλαγής πορείας με εθνική στρατηγική ανάταξης, η χώρα θα χρειαστεί σύντομα μνημόνιο στήριξης. Κανονικότητα σημαίνει, εκτός των άλλων, ισχυρό τραπεζικό σύστημα που δανειοδοτεί επιχειρήσεις και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Το μόνο που έχει καταφέρει είναι να έχει υψηλά υπερπλεονάσματα, εξουθενώνοντας την αγορά και την πραγματική οικονομία, και να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια όσο παραμένει στην εξουσία. Μετά έτσι κι αλλιώς δεν τον νοιάζει, πάει με τη συνταγή «γαία πυρί μιχθήτω». Έξι μήνες μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια, αντί η χώρα να είναι απελευθερωμένη και να τρέχει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, βουλιάζει όλο και περισσότερο σε απόλυτη απαξία. Ουδείς αξιόπιστος επενδυτής ασχολείται με την Ελλάδα. Κι αυτό είναι έργο Τσίπρα.
Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας για να φύγει το Κίνημα Αλλαγής από τη στασιμότητα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και να αποκτήσει δυναμική;
Σταθερότητα στη γραμμή αυτονομίας και προοδευτικής ανατροπής του διχαστικού και οπισθοδρομικού δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, που καθηλώνει τη χώρα. Καθημερινή, ανθρώπινη επαφή με όλους όσοι αισθάνονται στο περιθώριο, από τους απελπισμένους αγρότες, τους μακροχρόνια ή πρόσκαιρα άνεργους και τα παιδιά των delivery με τα παπάκια μέχρι τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που φορολογούνται με συντελεστές επιχειρηματία και τον μικρομεσαίο που το κράτος του παρακρατά το 75% των εσόδων του.
Ανατρεπτικές, καινοτόμες προτάσεις μιας νέας Κεντροαριστεράς, που αποκαλύπτει και καταπολεμά τις αδικίες μιας ασύγνωστης παγκοσμιοποίησης των ελίτ της γνώσης και των φορολογικών παραδείσων, μια δημοκρατική παράταξη που στηρίζεται στους σύγχρονους μη προνομιούχους, τη νέα μεσαία τάξη, την οικονομία της γνώσης και την κοινωνική οικονομία, την άμεση αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού δυναμικού της χώρας, τη μετεξέλιξη των πανεπιστημίων σε εργαστήρια δημιουργίας εθνικού πλούτου. Το μετασχηματισμό του Δημοσίου, μέσα από αξιολόγηση όλων των ανθρώπων του και re-engineering όλων των δομών του, με εξοικονόμηση άνω του 1 δισ. ευρώ ανά χρόνο από λειτουργικές δαπάνες. Την κατάργηση του Υπερταμείου και τη δραστική αξιοποίηση της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας, που μέσα από μόχλευση επενδύσεων, μπορεί σε μια 5ετία να συνεισφέρει πάνω από 150 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ.
Συστράτευση όλων των δυνάμεων της πολιτικής και κοινωνικής κεντροαριστεράς απέναντι στον ψευτοπροοδευτικό λαϊκισμό και τη συντηρητική παλινόρθωση. Το σχέδιό μας για την Ελλάδα είναι το μόνο που μπορεί να ξαναδώσει αξιοπρέπεια στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Ούτε τα επιλεκτικά προς κομματικούς φίλους επιδόματα του Τσίπρα, ούτε οι γενικότητες του Μητσοτάκη που θα κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Η χώρα χρειάζεται ψυχική επανένωση σε επίπεδο κοινωνίας, η συγκυρία απαιτεί εθνική συμφιλίωση, απαιτεί υπευθυνότητα για να ξεκινήσει η προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Πρέπει να αφήσει πίσω της το τοξικό και ταξικό μίσος που όλοι ξέρουμε ποιοι έσπειραν ως ιδεολογία και να εμπιστευτεί το Κίνημα Αλλαγής, γιατί μόνον εμείς ως παράταξη μπορούμε να εγγυηθούμε την εθνική συμφιλίωση. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε στο παρελθόν.