Συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό έδωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.
«Η Συμφωνία λειτουργεί ως καταλύτης για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και του κομματικού συστήματος. Είναι γεγονός, αλλά δεν νομίζω ότι είναι μόνο η Συμφωνία, είναι και μια σειρά από άλλα θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής και τους προσανατολισμού της χώρας μετά την περίοδο των μνημονίων. Η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται να δράσει αν θέλετε επικαθοριστικά σε αυτή την αλλαγή», ανέφερε.
Αναφορικά με όσα λέγονται για εργαλειοποίηση της Συμφωνίας για πολιτικά οφέλη είπε ότι «Εργαλειοποίηση είναι λίγο… πως να το πω, να έγινε συνειδητά αυτό το πράγμα και σχεδιασμένα δεν ισχύει. Το γεγονός ότι έχει αντικειμενικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του κομματικού συστήματος γιατί ξαναβάζει διλήμματα, ζητήματα προσανατολισμών, έχει μια ιστορία αυτό το θέμα, έχουν διασπαστεί κόμματα, έχουν πέσει κυβερνήσεις, έχουν υπάρξει ιδεολογικές διαμάχες. Το γεγονός ότι πράγματι καθορίζει τις κομματικές αλλαγές είναι αλήθεια, το ότι γίνεται σχεδιασμένα δεν ισχύει, δεν ξεκινήσαμε εμείς για αυτόν τον λόγο. Είναι μια ιστορία που συζητιέται εδώ και ένα χρόνο και έφτασε στην τελική εκδοχή, βεβαίως απέναντι στο ζήτημα αυτό είναι αυτονόητο ότι εμείς θα δράσουμε πολιτικά, θα επιδιώξουμε συσπείρωση δυνάμεων ευρύτερων του κλασικού ΣΥΡΙΖΑ κατά κάποιον τρόπο στη συγκρότηση ενός πολιτικού, προοδευτικού πόλου, ο οποίος έχει αναφορές και στην οικονομική και κοινωνική πολιτική».
«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, είναι το γεννάσθαι, μια διαδικασία συνομιλίας με ευρύτερα στρώματα που δεν ανήκαν στην τυπική Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή ως ένα είδος φωτισμένου ηγεμόνα, έχει τον χώρο του και την αναφορά του στον Αριστερό χώρου του κομματικού συστήματος, οφείλει αυτή τη στιγμή να δει κινήσεις και προς τον μεσαίο χώρο, σε αυτόν που λέγαμε μεσαίο χώρο, και προς την κεντροαριστερά, εγώ θα έλεγα ακόμα και προς τις δυνάμεις της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς, διότι ένα από τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί είναι ένας διχασμός στις δυνάμεις της κλασικής κεντροδεξιάς ανάμεσα στις πιο εθνικιστικές πλευρές και στις πιο φιλελεύθερες και δημοκρατικές», τόνισε.
«Όταν η πολιτική γίνεται με ιδιοτελείς όρους και αφορά παζαρέματα, θέσεις και καρέκλες γίνεται ακόμα πιο απωθητική και αποκρουστική. Δεν αποκλείω προφανώς να υπάρχουν κάποιες υπόγειες συναλλαγές, είναι κάτι που δεν ξέρω, θα ήθελα να πω όμως ότι όλες οι διεργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή και οι οποίες πολώνουν ή διαλύουν τα μικρά κόμματα έχουν να κάνουν με μια κρίση προσανατολισμού τους. Οι άνθρωποι που έχουν εκφράσει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, δεν αδικώ κανέναν, δεν εξαιρώ κανέναν, ακόμα και αυτούς που είναι κατά της Συμφωνίας και που προσβλέπουν προς τη ΝΔ, είχαν μια ιδεολογική αν θέλετε προτίμηση, μια ροπή προς εκείνη τη στάση, δεν πιστεύω ότι ήταν θέμα συναλλαγής, ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση γιατί αν το πίστευα αυτό θα αναιρούσα την πρώτη μου απάντηση ότι οι Πρέσπες είναι καταλύτης. Είναι προφανές ότι διαμορφώνει διαφορετικές στάσεις, που για τους περισσότερους είναι διαχρονικές. Επομένως, νομίζω να αποφύγουμε αυτή τη συζήτηση είναι άχαρη, αδικεί και τους μεν και τους δε και ο δημόσιος διάλογος να μείνει στην ουσία των διακυβευμάτων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις ανησυχίες για τη ρηματική διακοίνωση απάντησε ότι «η ιθαγένεια και η γλώσσα με τη ρηματική διακοίνωση που έχει γίνει νομίζω ότι αποσαφηνίζεται. Για πρώτη φορά η γειτονική χώρα αναγνωρίζει ότι δεν έχει σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα, την κληρονομιά της Μακεδονίας, δεσμεύεται για την αποδόμηση οποιασδήποτε διαδικασίας εξαρχαϊσμού κτλ.»