Ως απλός βουλευτής των ΑΝΕΛ και όχι ως γραμματέας ή κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ μίλησε στην Ολομέλεια ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
«Ακούω ένα σύνθημα επί μήνες, “η Μακεδονία είναι μία και ελληνική”. Συναισθηματικά θα μπορούσα κι εγώ να παρασυρθώ» τόνισε ο βουλευτής και έκανε ιστορική αναδρομή αναφερόμενος στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1878, ο οποίος σημείωσε ότι «με βάση αυτόν τον χάρτη έγινε ο διαχωρισμός των μακεδονικών εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους».
«Η Ελλάδα πήρε το μεγάλο κομμάτι της Μακεδονίας, το 51%. 39% πήρε η Σερβία, 9.5% η Βουλγαρία και 0.5% η Αλβανία» συνέχισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σχετικά με τη Συνθήκη του 1913 του Βουκουρεστίου.
«Σε όλο τον 20ό αιώνα όλοι οι Έλληνες πολιτικοί ουδενός εξαιρουμένου αποδέχονταν τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, και μιλούσαν για γιουγκοσλαβική Μακεδονία, βουλγαρική Μακεδονία. Η διπλωματία μας το αποδεχόταν και ποτέ δεν είπε ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Ξέρετε μπορώ κι εγώ να χαϊδέψω αυτιά. Αν έλεγε κάτι άλλο η διπλωματία σε όλο τον 20ό αιώνα θα αναιρούσε τη Συνθήκη στην οποία βασίστηκε η ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο ελληνικό κράτος, δηλαδή το 51%».
«Το “Μ” στη FYROM σημαίνει “Μακεδονία” και κάποιοι υποκρίνονται σήμερα ότι δεν το ξέρουν. Ότι δεν το ακούνε», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: «Το τι ακριβώς είναι αυτή η γλώσσα το λέει με σαφήνεια η Πηνελόπη στο βιβλίο της “Τα Μυστικά του Βάλτου”. Μιλάει με σαφήνεια για τη μακεδονίτικη γλώσσα» τόνισε και επικαλέστηκε επιπλέον τη δημόσια θέση που πήραν για τη Συμφωνία των Πρεσπών οι καθηγητές Ν. Αλιβιζάτος, Μ. Σταθόπουλος και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, πανεπιστημιακός Γ. Γραμματικάκης.
«Γελάνε στην Ευρώπη. Είναι άραγε απειλή για την Ελλάδα η FYROM; Γελάνε όσοι το ακούνε. Τον διαμελισμό της τον θέλουνε για τη Μεγάλη Αλβανία και τη Μεγάλη Τουρκία. Και να μην υπήρχε η FYROM θα έπρεπε να την εφεύρουμε, μόνο καλό έχει να προσφέρει στη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση, που έχει απορρίψει την επιλογή της αδράνειας, τολμάει», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.