Με τρεις μεγάλες δωρεάν προσφορές κυκλοφορεί η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα:
– Το αήττητο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου (1912-13) και η δράση του στον Β΄ΠΠ (1940-44).
– Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα
– Συλλεκτικό τεύχος “Πόλεμος & Ιστορία”: Οι ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις του Β’ΠΠ
Ακόμη διαβάστε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί:
Η κατάληψη της Κριμαίας και ο πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία, για πολλούς, έχουν ένα όνομα: PMC Wagner Group.
Ο πόλεμος στην Συρία, στο έδαφος, κατά την γνώμη των περισσότερων αναλυτών, κερδήθηκε από τους ίδιους: Τους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner.
Τι είναι τελικά η PMC Wagner Group; Πώς είναι δυνατόν ένα στρατός μισθοφόρων να επιχειρεί με βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης;
Η ανανεωμένη σχεδιαστικά, νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, «φωτίζει» για πρώτη φορά με μία μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του επιτελείου της τα άδυτα του ισχυρότερου και αποτελεσματικότερου μισθοφορικού στρατού της ιστορίας: Της PMC Wagner Group.
Διαβάστε ακόμα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:
Ελληνες Πεζοναύτες: Σε αναζήτηση ρόλου στο Αιγαίο με μέσα του Β’ΠΠ
Μια διαφορετική αξία είχε η φετινή διμερής άσκηση μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών με το όνομα «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2019» που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, από τις 28 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 10 Ιανουαρίου 2019. Προσωπικό της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» συνεργάστηκε με Πεζοναύτες της αμερικανικής 22 MEU (Marine Expeditionary).
F-35 Lightning II: H stealth απειλή της ΤΗΚ – Σε λίγους μήνες στο Αιγαίο…
Η παραλαβή από την τουρκική Αεροπορία των δύο πρώτων F-35 το καλοκαίρι του 2018, θέτει ουσιαστικά νέα -αρνητικά- δεδομένα στο αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι stealth ικανότητες των αεροσκαφών, η δίκτυοκεντρική ικανότητα επιχειρήσεων και τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα που φέρουν, πρόκειται να δημιουργήσουν ένα πραγματικό εφιάλτη στους επιτελείς της ΠΑ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση, όπως θα διαμορφωθεί, από το 2020 και μετά.
Κύπρος 1974: Πόσο μακριά τελικά ήταν το νησί;
Μπορούσε η ΠΑ να βοηθήσει την Κύπρο και να αποτρέψει δια των όπλων την κατάληψη του 38% του εδάφους της Μεγαλονήσου; Είναι ένα ερώτημα το οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχει απαντηθεί πλήρως.
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Ο υποβρύχιος στόλος στα πρόθυρα μείωσης κατά 50%
Η επανεκκίνηση από το ΠΝ των διαδικασιών για την απόκτηση 36 σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια Type 214 τουΠΝ, φέρνει στη επικαιρότητα το θέμα του υποβρυχιακού στόλου, την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και κατά πόσο είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.
ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Τα μέσα και οι δυνατότητες
Είκοσι τρία χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την μοιραία εκείνη ημέρα της κρίσης των Ιμίων, μιας κρίσης που έχει κοστίσει στην Ελλάδα. Η παγίωση της ύπαρξης των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο όπου από ανύπαρκτο ζήτημα διπλωματικών επαφών πλέον βρίσκεται στο «νούμερο ένα» της τουρκικής λίστας διεκδικήσεων, η συνεχή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας που φτάνει μέχρι την Κρήτη(!) και οι συνεχείς προκλήσεις με υπερπτήσεις και παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων συνθέτει το πάζλ των τουρκικών διεκδικήσεων.
Αυτό που όμως προβλημάτισε σχετικά με τις ΕΔ ήταν η αποκάλυψη της γύμνιας του Ελληνικού Στρατού σε υλικά και η απουσία ενός σύγχρονου δόγματος επιχειρήσεων.
Νέα συστήματα AESA για την RUAF: Η ρωσική αεροπορία στη νέα εποχή «φονικών» αισθητήρων
Τα ραντάρ τεχνολογίας AESA αποτελούν ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η βιομηχανία ηλεκτρονικών. Όλα τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς που κατασκευάζονται σήμερα, διαθέτουν ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικής διάταξης φάσης και η τεχνολογία αυτή αποτελεί μονόδρομο πλέον για όλους τους σχεδιαστές.
Η ρωσική τεχνολογία στα συστήματα AESA, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και ήδη συστήματα εξοπλίζουν μια σειρά μαχητικών όπως τα MiG-35, Su-30SM, Su-35S και Su-57.
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Νέο “deal” στην εξωτερική πολιτική: Η Ελλάδα ως «μεσαία δύναμη» σε ένα πολυπολικό κόσμο
Η δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει στα Βαλκάνια αλλά και γενικότερα ως «Μεσαία Δύναμη» σε έναν πολυπολικό κόσμο πολλαπλών επιπέδων απαιτεί να μην έχει μονομερείς και αποκλειστικές δεσμεύσεις και να ακολουθεί αυτόνομη και εθνικά ανεξάρτητη πολιτική. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται ριζικές αναδιαρθρώσεις στην εξωτερική πολιτική, επανεξέταση «δογμάτων» και θαρραλέες αποφάσεις.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Πολεμική Αεροπορία 1974-1980: Η αναγέννηση
Η εξέλιξη της ΠΑ από το 1974 μέχρι και το 1980 υπήρξε θεαματική, όμως προήλθε από καταστάσεις τραγικές για τον κυπριακό Ελληνισμό.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε κατ’ ανάγκη καθώς μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 η ανάγκη για ενίσχυση της Αεροπορίας ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία.