Στο διάστημα μεταξύ 11 και 13 Φεβρουαρίου αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη συζήτηση στη Βουλή επί της εισήγησης της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν σε έξι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, γεγονός που σημαίνει ότι ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσουν τα άλλα κόμματα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι διατάξεις αυτές σίγουρα θα αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές.
Σε περίπτωση μάλιστα που η πλειοψηφία που θα συγκεντρωθεί για τα άρθρα αυτά ξεπεράσει τους 181 βουλευτές, στην επόμενη Βουλή μπορούν να αναθεωρηθούν με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές.
Αν και τα δυο κόμματα έχουν καταθέσει διαφορετικές προτάσεις για το πώς θα εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμφωνούν στην αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έξι ψηφοφορίες από τη Βουλή, μία ανά μήνα, που αν δεν καρποφορήσουν, να γίνεται εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από το λαό. Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες από τη Βουλή και και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ούτε ο αριθμός των 200 βουλευτών στη πρώτη ψηφοφορία, ούτε οι 180 στη δεύτερη, τότε να απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε επίσης τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, το άρθρου 62 για την βουλευτική ασυλία- πλέον θα ισχύει μόνο για τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών- αλλά και το άρθρο για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων τους.
Στην τελευταία ψηφοφορία, το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε επί όλων των άρθρων και θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε «όχι σε όλα» και αποχώρησε.
Από την πλευρά τους τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης – ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ – καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς υπερψήφισαν προτάσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ.
Οι εξεταστικές επιτροπές
Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής και πριν η Συνταγματική Αναθεώρηση φθάσει στην Ολομέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε δύο προτάσεις της ΝΔ. Η πρώτη αφορά το άρθρο 68 για τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής- δίνει το δικαίωμα και στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να μπορεί να τις συγκροτεί – και η δεύτερη, το άρθρο 96, που εξομοιώνει τα στρατιωτικά δικαστήρια με τα τακτικά δικαστήρια.
Τι θα γίνει στην επόμενη Βουλή
Ανεξαρτήτως των συμπτώσεων των δυο μεγάλων κομμάτων στις 6 αυτές υπο αναθεώρηση διατάξεις, παραμένει το αγκάθι αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει με τις προτάσεις του το περιεχόμενο των άρθρων που θα ψηφιστούν στην επόμενη.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, θεωρεί ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση άρθρων, ενω αντίθετη άποψη εξέφρασε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασουλας, εκτιμώντας ότι η επόμενη Βουλή θα αποφασίσει όπως νομίζει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του δήλωσε οτι καμία διάταξη δεν πρέπει να υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή με 180 ψήφους, ώστε, όπως είπε, η επόμενη Βουλή να επιδιώξει τις απαραίτητες συναινέσεις που επιτάσσει η κορυφαία διαδικασία για την συνταγματική αναθεώρηση.