Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών προκάλεσε σημερινό πρωτοσέλιδο, το οποίο αναφέρεται σε σκάνδαλο προμήθειας παραβάν από την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών του Μαΐου.
«Όσοι ψάχνουν υποτιθέμενα “σκάνδαλα” στον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προχωράει στην προετοιμασία των εκλογών ματαιοπονούν» τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας στο σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» σχετικά με την προμήθεια παραβάν για τις εκλογές του Μαΐου.
Το θέμα προκάλεσε και την έντονη προσωπική αντίδραση της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη, η οποία σε δύο ανακοινώσεις της κάνει λόγο για κακοστημένο και συκοφαντικό δημοσίευμα, το οποίο εμπλέκει στην υπόθεση πρώην σύμβουλό της.
Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι η σύμβαση για την προμήθεια παραβάν για τις προσεχείς ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές δόθηκε με απευθείας ανάθεση σε πρώην σύμβουλο της κ. Χρυσοβελώνη.
Στην απάντησή του το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι παρόλο που βάσει ειδικής ρύθμισης της εκλογικής νομοθεσίας η προμήθεια του αναγκαίου εκλογικού υλικού γινόταν από το 1963 και μετά με απευθείας ανάθεση, η παρούσα ηγεσία «επέλεξε να προχωρήσει με γνώμονα, πρώτον, τη διαφάνεια της διαδικασίας, δεύτερον, την επίτευξη του μέγιστου οικονομικού οφέλους για το Δημόσιο και, τρίτον, τη διασφάλιση της έγκαιρης ολοκλήρωσης των προμηθειών και την πρόληψη κάθε περίπτωσης απρόβλεπτης αστοχίας».
Με το σκεπτικό αυτό, το υπουργείο προχώρησε στην ανάρτηση δημόσιας πρόσκλησης προς τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορές, προκειμένου να επιλέξει τους υποψήφιους αναδόχους που θα υπέβαλαν την οικονομικότερη προσφορά. «Και μάλιστα, στις περιπτώσεις όπου οι οικονομικότερες προσφορές ήταν περισσότερες της μίας στην ίδια τιμή, προχώρησε σε επιμερισμό της προς προμήθεια ποσότητας σε περισσότερους επαγγελματίες, αφενός για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια προτίμησης, αφετέρου για να εξασφαλιστεί η παράδοση των απαραίτητων υλικών εγκαίρως, ακόμα και αν κάποιος από τους προμηθευτές αστοχήσει» προσέθεσε.
Το υπουργείο εξηγεί πως με αυτό τον τρόπο προχωρά και η προμήθεια των 87.000 παραβάν, η οποία και πρόκειται να επιμεριστεί μεταξύ των τριών εταιρειών που υπέβαλαν την οικονομικότερη προσφορά (ΑΓΕΧ, Π. Φούκης και ΕΛΓΙΜ), καθώς δεν υπήρξε μειοδότης. «Μάλιστα, αν οι ενδιαφερόμενοι δημοσιογράφοι έκαναν τον κόπο να ψάξουν και τις παλαιότερες – με απευθείας ανάθεση και χωρίς δημόσια πρόσκληση – προμήθειες παραβάν στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα ανακάλυπταν με ευκολία ότι στις αντίστοιχες εκλογές του 2014, το σύνολο της τότε προμήθειας είχε ανατεθεί στην εταιρία ΑΓΕΧ. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να εγκαλείται η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΣ, που – αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη – επιδεικνύει ακόμη μεγαλύτερη επιμέλεια από αυτή που υποχρεούται βάσει της νομοθεσίας;», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών.
Η απάντηση της Μ. Χρυσοβελώνη
Η κ. Χρυσοβελώνη, από την πλευρά της, αναφέρει ότι στο γραφείο της δεν «αποχώρησε» απλώς ο μετακλητός υπάλληλος που αναφέρεται στο δημοσίευμα, αλλά «παραιτήθηκε κατόπιν σφοδρής σύγκρουσης που είχε με άλλα στελέχη του γραφείου».
«Στο δημοσίευμα αποσιωπάται η πιο κρίσιμη πληροφορία την οποία εμείς βρήκαμε, στο πρώτο μισάωρο ενασχόλησης μας με το θέμα σήμερα το πρωί, πληροφορία η οποία “ξεφουσκώνει” πλήρως το δημοσίευμα/κατασκευή: ότι η εταιρεία συγγενικών προσώπων του πρώην μετακλητού υπαλλήλου επί σειρά ετών αναλαμβάνει την ίδια ακριβώς εργασία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, ως μία από τις ελάχιστες εξειδικευμένες που έχουν μείνει ανοικτές στην Ελλάδα», προσθέτει η υφυπουργός Εσωτερικών.
Ακολούθησε απάντηση των δύο συντακτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το δημοσίευμα «από την αρχή μέχρι το τέλος δημοσιοποιεί αληθή γεγονότα», ενώ προκαλούν «όποιον αντιλαμβάνεται ότι το δημοσίευμα έχει έστω και μια αναληθή λέξη ή φράση και είναι εκτός της συνταγματικά κατοχυρωμένης νομικής έννοιας του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος και του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να προβεί σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια».
Στην ανταπάντησή της η κ. Χρυσοβελώνη επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ακόμη και η παραγγελία που επικαλούνται οι συντάκτες ότι έλαβε η αναφερόμενη εταιρεία συγγενών του πρώην συνεργάτη της κ. Μ. Χρυσοβελώνη από την ΚΤΥΠ.Α.Ε., δεν ήταν εργασία που είχε διεκδικήσει επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, η οποία απλώς ολοκληρώθηκε επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛΛ, όπως ήταν υποχρεωτικό».
«Η παρούσα διαδικασία ανάθεσης επαναλαμβάνεται με τους ίδιους όρους τα τελευταία 15 χρόνια», απαντά η ΑΓΕΧ ΑΒΕΕ, που εμπλέκεται στο δημοσίευμα για την προμήθεια εκλογικών παραβάν
Εξηγήσεις για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» σχετικά με την προμήθεια παραβάν για τις εκλογές, δίνει η εμπλεκόμενη εταιρεία ΑΓΕΧ ΑΒΕΕ.
Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον των 40 ετών στο χώρο κατασκευής επίπλων και στο πλαίσιο της δραστηριότητας της εδώ και 25 χρόνια εκτελεί συμβάσεις κατασκευής παραβάν για τη διενέργεια εκλογικών διαδικασιών στη χώρα
«Ο υιός του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ματθαίου Γούλια διετέλεσε για μικρό διάστημα μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη και εξαιτίας διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ αυτού και στελεχών του γραφείου της, αποχώρησε από μηνών από τη θέση του», σημειώνει η εταιρεία.
Προσθέτει ότι «η παρούσα διαδικασία ανάθεσης που επαναλαμβάνεται με τους ίδιους όρους τα τελευταία 15 χρόνια και μέρος της οποίας θα εκτελέσει η εταιρεία ΑΓΕΧ ξεκίνησε πριν από 20 ημέρες και η εταιρεία είναι μεταξύ των αναδόχων».
«Συνεπώς, κάθε αναφορά ή υπονοούμενο για δήθεν «χρυσές δουλειές» λόγω παρεμβάσεως τρίτων είναι απολύτως αναληθείς, προσχηματικές και μοναδικό στόχο έχουν την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων στις οποίες η εταιρεία μας δεν προτίθεται να λάβει μέρος, επιφυλασσόμενη κάθε νόμιμου δικαιώματος σχετικά με τη συκοφαντική δυσφήμιση που υπέστη», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΑΓΕΧ ΑΒΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ