Tο κορυφαίο περιοδικό στρατιωτικής ιστορίας και ιστορικής έρευνας «Πόλεμος και Ιστορία» επανακυκλοφορεί ανανεωμένο και με πλούσια ύλη αύριο δωρεάν με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ.
Διαβάστε στο ανανεωμένο τεύχος του «Πόλεμος & Ιστορία» που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα:
ΣΜΥΡΝΗ 1919-1922: Τρία χρόνια ελληνικής διοίκησης και Ελευθερίας
Το 1919 οι ελληνικές δυνάμεις απελευθερώνουν την Σμύρνη από τη τουρκική κατοχή, βάσει των προβλέψεων της «Ανακωχής του Μούδρου» και της Συνθήκης των Σεβρών, ως αποτέλεσμα της ήττας των Οθωμανών Τούρκων στον Α’ΠΠ.
Ελάχιστα έχουν γραφεί για την τριετή ελληνική διοίκηση της Σμύρνης. Στην ιστορική έρευνα που θα διαβάσετε αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές για τα-δυστυχώς μόνο-τρία χρόνια της ελληνικής διοίκησης.
Αφγανιστάν 1979-1989: Το τέλος του μύθου της σοβιετικής ισχύος
Η σοβιετική εισβολή και κατάληψη του Αφγανιστάν και η προσπάθεια ελέγχου της χώρας αποτελεί το «κύκνειο άσμα» της σοβετικής αυτοκρατορίας. Στα δέκα χρόνια της εμπλοκής των σοβιετικών στρατιωτικών δυνάμεων αποδείχθηκε ότι η πολεμική μηχανή της αυτοκρατορίας ήταν εντελώς ανεπαρκής για τέτοιου είδους συγκρούσεις και τελικά αποτέλεσε μία από τις αφορμές κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης.
ΑΛΒΑΝΙΑ: Επιχειρηση «Valuable» 1947-1953 – «Ανατρέψτε τον Ενβέρ Χότζα τώρα!»
Ο Ενβέρ Χότζα αποτέλεσε επανειλημμένα στόχο των βρετανικών υπηρεσιών μετά την ανάληψη της εξουσίας στην γειτονική χώρα. Οι προσπάθειες αυτές διήρκεσαν δέκα χρόνια. Απέτυχαν, κατά κύριο λόγο. γιατί οι Βρετανοί δεν ενέπλεξαν την Ελλάδα στην προσπάθεια,. φοβούμενοι ότι θα διεκδικούσαμε την Βόρειο Ηπειρο! Διαβάστε όλο το χρονικό των προσπαθειών ανατροπής του Ενβέρ Χότζα.
O αεροπορικός πόλεμος που σχεδίαζαν οι Γερμανοί το 1946- Τα απόρρητα σχέδια μαχητικών και βομβαρδιστικών της Luftwaffe στον Β’ ΠΠ
Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο μελέτης της Luftwaffe δεν είναι τα γνωστά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αυτά που εξελίσσονταν στο παρασκήνιο και δεν πρόλαβαν να μπουν σε μαζική παραγωγή, είτε λόγω ασυνεννοησίας της ανώτατης ηγεσίας είτε λόγω της τελικής επικράτησης των Συμμάχων.
Ορισμένα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν επιχειρησιακά τους τελευταίους μήνες πριν τη συνθηκολόγηση, αλλά τα περισσότερα δεν ξεπέρασαν το στάδιο του σχεδίου ή της δοκιμής του πρωτοτύπου.
Η μάχη στα Γαυγάμηλα: Η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση της αρχαιότητας
Η υπέρτατη μάχη της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου δόθηκε στα Γαυγάμηλα. Στην ασιατική πεδιάδα ο Ελληνας βασιλιάς αντιμετωπίζοντας μια αναλογία δυνάμεων πάνω από 1:20 πέτυχε με ένα αριστοτεχνικό στρατηγικό σχέδιο να πετύχει το φαινομενικά απίστευτο: Να νικήσει τα ασιατικό στίφη!