Ξετυλίγονται οι στρατηγικές των κομμάτων με αφορμή την συνταγματική αναθεώρηση με βάση την οποία όπως διαφαίνεται το ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να περιορίσει μια διαφαινόμενη εκλογική νίκη της ΝΔ ψηφίζοντας με «περιορισμένη» βουλευτική παρουσία της υπό τροποποίηση διατάξεις του Συντάγματος.
Δόθηκαν στην δημοσιότητα τα ονόματα όσων απείχαν από την ψηφοφορία.
Συνολικά, από την ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, απουσίασαν 26 βουλευτές. Πρόκειται για 18 από τους 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως είχε ανακοινώσει από την πρώτη ημέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος θα ψήφιζε μόνο ένας ώστε να φανεί πως τάσσεται η κοινοβουλευτική ομάδα σε κάθε μια από τις προτάσεις και οι υπόλοιποι θα απέχουν για να μην σχηματιστεί ο αριθμός 180 σε καμία πρόταση ώστε να μην μπορεί η πλειοψηφία της αναθεωρητέας Βουλής να αλλάξει τα άρθρα όπως αυτή επιθυμεί.
Έτσι ψήφισε από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Οι υπόλοιποι βουλευτές που απείχαν της ψηφοφορίας είναι: Πάνος Καμμένος, Βασίλης Λεβέντης, Μάριος Γεωργιάδης, Δημήτρης Καβαδέλλας, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας (δηλαδή όλοι της Ενωσης Κεντρώων πλην Γιάννη Σαρίδη) καθώς και οι Στάθης Παναγούλης, Αριστείδης Φωκάς και Γιώργος Κασαπίδης.
Τα πράγματα είναι σαφέστατα ειδικά σε ότι αφορά την εκλογή του ΠτΔ. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι.
Εάν το άρθρο ψηφίζονταν προς αλλαγή από 180 βουλευτές, τότε μια αυτοδύναμη ΝΔ θα μπορούσε να το αλλάξει μετά τις εκλογές με 151 μόνο!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα αποδέσμευε την αδυναμία εκλογής ΠτΔ από την διενέργεια αναγκαστικών εκλογών.
Άρα αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ δεν θα ήταν πιεζόμενη από κανέναν και δεν θα κινδύνευε να πέσει θύμα δεξιάς παρένθεσης.
Εάν πραγματοποιηθούν πρόψρες εκλογές με αφορμή την αδυναμία εκλογής του ΠτΔ τότε αυτές θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική!
Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ αν και θα είναι μάλλον ξανά πρώτο κόμμα θα έχει λίγες έδρες παραπάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει ότι η ΝΔ θα αναγκαστεί ακόμα και να κυβερνήσει μαζί του.
Το ΚΙΝΑΛ θέλει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο μετά τις εκλογές και δεν θέλει να έχει η ΝΔ την δυνατότητα άμεσης αποδέσμευσης από το ζήτημα του ΠτΔ.