Σαρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία προαναγγεέλλει μέσω συνέντευξής του στο CNBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία δεσμεύεται στη συνέντευξή του να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας απέναντι στις αγορές κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της διακυβέρνησής του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει, επίσης, ότι θα μειώσει τους φόρους για τις ελληνικές και τις ξένες επιχειρήσεις μιλώντας για «μια επιθετική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση».
«Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης» δηλώνει στο αμερικανικό δίκτυο ο κ. Μητσοτάκης.
«Θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Έχω δεσμευτεί να επαναφέρω την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα μέσα σε 18 μήνες» δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Μιλώντας για τους ρυθμούς ανάπτυξης ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ένας ρυθμός ανάπτυξης 2%. Αυτό δεν θα κάνει τη διαφορά. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ανάπτυξη 4%. Αυτός θα είναι ο στόχος που θα πρέπει να θέσουμε και οι δανειστές μας θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ακόμα ότι η υπεραπόδοση όσον αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «στέλνει το λάθος μήνυμαυπό την έννοια ότι το έχουμε παρακάνει με λιτότητα. Ο λόγος για τον οποίο έχουμε ξεπεράσει τους στόχους είναι επειδή η κυβέρνηση επιβάρυνε τη μεσαία τάξη. Και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θέλησε να δημιουργήσει μεγαλύτερο πλεόνασμα από ό, τι πραγματικά ζητήθηκε ήταν επειδή ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα για να το διανείμει σε προεκλογικές παροχές».
Στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλει την πρόθεσή του να αναδιαπραγματευτεί το στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022. «Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Πιστεύω ότι είναι ένας πολύ αυστηρός στόχος. Έχω πει από την αρχή ότι σέβομαι τις συμφωνίες που έκανε η σημερινή κυβέρνηση αλλά έχω επίσης πει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεόνασματα τουλάχιστον για το 2021 και το 2022. Αυτό δεν αφορά κάποια λογική σύγκρουσης. Στο κάτω-κάτω αν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3% ή 2,5% το 2021, δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στη συνολική βιωσιμότητα του χρέους μας. Αλλά συμβολικά θα είναι μια ανταμοιβή για μια χώρα που πραγματικά δεσμεύεται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις» καταλήγει ο πρόεδρος της ΝΔ.