Σε ειδική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόγραμμα του κόμματος για την Υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε διεξοδικά το πλάνο για την πλήρη αναδόμηση ενός χώρου που μοιάζει παραμελημένος τα τελευταία χρόνια.
Την υπογραφή μιας 5ετούς Συμφωνίας μεταξύ Κράτους και Βιομηχανίας «που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προγραμματίζουν, να σχεδιάζουν, να επενδύουν με σταθερότητα, αλλά και στο Δημόσιο να έχει έναν σαφή χάρτη για τους δικούς του υπολογισμούς» με τελικό ωφελούμενο τον απλό πολίτη, δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ειδική εκδήλωση της παράταξης για το Πρόγραμμα του κόμματος για την Υγεία.
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να καταστεί η βιομηχανία φαρμάκου και τεχνολογίας υγείας εξωστρεφής και ανταγωνιστική, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ο κλάδος της υγείας δεν αποτελεί μόνον ομπρέλα προστασίας του πολίτη. Αλλά μπορεί να αποτελέσει και βραχίονα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».
«Προσδοκώ, λοιπόν, οι επιχειρήσεις του χώρου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς. Να αναπτύξουν την κλινική έρευνα. Να προσφέρουν καινοτόμα φάρμακα και νέες υπηρεσίες. Να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην πατρίδα μας. Και, σε συνεργασία με το Δημόσιο, να μεγεθύνουν την ασπίδα προστασίας για τον απλό πολίτη. Ακριβώς γι’ αυτό θα υπογράψουμε με τους κλαδικούς φορείς συμφωνία που θα προβλέπει τη σταθερότητα στην αγορά για 5 χρόνια. Έτσι, οι επιχειρήσεις δεν θα βρίσκονται, κάθε τόσο, προ εκπλήξεων» περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης το πλαίσιο της πολιτικής που θα εφαρμόσει στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Απηύθυνε, μάλιστα, πρόσκληση για συνεργασία προς όλους όσοι βρίσκονται στον χώρο του φαρμάκου: «απευθύνομαι σε ανθρώπους της Υγείας, πολλοί απ’ τους οποίους, μάλιστα, συμμετείχαν ενεργά στις ομάδες εργασίας μας. Προσδοκώ σε συνεργασία με ακόμη περισσότερους. Γιατί το Πρόγραμμά μας δεν είναι δογματικό, ούτε στατικό. Αντίθετα, αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, που πάντα θα χρειάζεται έλεγχο και επικαιροποίηση με τη συμβολή των ειδικών του χώρου».
Γενόσημα και τιμολόγηση
Η πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων στη διακυβέρνηση της ΝΔ περιεγράφηκε επίσης από τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «φάρμακα τα οποία θα τιμολογούνται με βάση το θεραπευτικό αποτέλεσμα». Πρόκειται για το έργο που θεωρητικά και σε απροσδιόριστο ακόμη χρόνο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ), αρχικά με τα νέα φάρμακα. Ωστόσο, η Επιτροπή προς το παρόν υπολειτουργεί, λόγω ελλείψεων σε αξιολογητές.
Η τιμολόγηση βάσει της θεραπευτικής αξίας του φαρμάκου θεωρείται ότι θα φέρει ανακατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης, μειώνοντας τα έξοδα και «απελευθερώνοντας» πόρους. Ο συνδυασμός με τον επίσης μείζονα στόχο της αύξησης στη διείσδυση των γενοσήμων, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, θα αποτελούν τους άξονες της φαρμακευτικής πολιτικής.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο «εργαλείο» για την εφαρμογή όλων, ένα «εργαλείο» γνωστό και στην τωρινή κυβέρνηση που όπως φαίνεται επιλέγει να μην το αξιοποιεί: στον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης. «Έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Απαιτείται μόνο η πολιτική βούληση για να τα αξιοποιήσουμε σωστά» ανέφερε.