Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ νωρίτερα συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν.
Περίπου στις 11.30 το πρωί ξεκίνησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στη Ρωσία.
Στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας αναμενόταν να τεθούν διμερή ζητήματα, αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι με βάση το ρωσικό πρωτόκολλο, σε τέτοιου είδους κομματικές συνομιλίες δεν γίνονται δηλώσεις.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν.
Μιλώντας με τον κ. Βολοντίν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των κομμάτων και μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και Ρωσίας η οποία πηγαίνει πίσω στην ιστορία του δικού μας κόμματος».
«Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στο επίπεδο των διμερών σχέσεων δεν μπορούμε να εντοπίσουμε πεδία συνεργασίας στα οποία οι διμερείς μας σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Στην Ελλάδα και στο πρόσωπό μου θα βρείτε πάντα έναν αξιόπιστο και φερέγγυο συνομιλητή», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της κρατικής Δούμας τόνισε ότι «είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη χώρα με τόσο βαθιές και μακραίωνες σχέσεις με τη Ρωσία, όπως η Ελλάδα».
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει, στη συνέχεια, γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Στις συνομιλίες της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας με τους Ρώσους αξιωματούχος αναμενόταν να βρεθούν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τις ελληνορωσικές σχέσεις μέχρι την κατάσταση σε Βαλκάνια και Μεσόγειο.
κ. Κουμουτσάκος είχε αναφέρει ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Μόσχα «έχει ως βασικό σκοπό να επιβεβαιώσει τους παραγωγικούς και λειτουργικούς δεσμούς που έχει η Νέα Δημοκρατία και πρέπει να έχει και η χώρα με τη Ρωσία».
Ο ίδιος, εξηγώντας πού θα εστιάσουν οι επαφές με τους Ρώσους αξιωματούχους, δήλωσε ότι «πρώτα απ’ όλα στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με βάση τις επενδύσεις, το εμπόριο, την υψηλή τεχνολογία και τον τουρισμό. Δεύτερον, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
Διευκρίνισε ότι «τα περιφερειακά ζητήματα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερα η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με τις ενεργειακές εξελίξεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πώς η Ρωσία βλέπει τα πράγματα της περιοχής μας, πώς εξελίσσονται και ποια είναι η πραγματική υπόσταση των σχέσεων Ρωσίας — Τουρκίας, που αυτό τον καιρό παρουσιάζουν μια ενίσχυση και να ακούσουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στάση της Ρωσίας απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Κουμουτσάκος είχε συμπληρώσει ότι στην ατζέντα των επαφών θα βρισκόταν και «η επικοινωνία των δύο λαών και των δύο χωρών», καθώς το 2019 είναι έτος συνεργασίας για τον πολιτισμό και τη ρωσική λογοτεχνία στην Ελλάδα.