Δηλώσεις πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με υψηλούς αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αναφέρθηκε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος για την Ρωσία εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον ο ελληνικός λαός την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του μετά τις επόμενες εκλογές».
Κατά την δεύτερη μέρα της επίσκεψης του στη Ρωσία, ο αρχηγός της ΝΔ βρέθηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δούμα, Βιατσεσλάβ Βολοντίν. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ ακολούθως είχε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε κατά τις επαφές που είχε «μια ενδόμυχη επιθυμία να υπάρξει βελτίωση των ελληνορωσικων σχέσεων». Συνεργάτες του επισήμαναν ότι η υποδοχή της οποίας έτυχε, έδειχνε ότι επίκειται πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και ότι η ελληνική πολιτική απέναντι στην Ρωσία τα τελευταία χρόνια είχε ταλαντώσεις.
«Η Ελλάδα μπορεί να ανήκει στον δυτικό κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει καλές σχέσεις με την Ρωσία» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Παιχνίδια εμείς δεν παίζουμε, ξέρουμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε» συμπλήρωσε. «Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και σεβόμαστε τις αποφάσεις τους» τονίστηκε από ελληνικής πλευράς.
Στις συνομιλίες, η ρωσική πλευρά έθεσε το ζήτημα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από ελληνικής πλευράς τέθηκαν τα ζητήματα που άπτονται της Τουρκίας με την επισήμανση ότι η βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσων δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τίθεται θέμα με τις ελληνορωσικές σχέσεις. Συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς, όπως ειπώθηκε, «μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που χρειάζεται 150 δισ. ευρώ επενδύσεων, πρέπει να τις αναζητήσει από όλες τις χώρες, αλλά με όρους». Παράλληλα, ζητήθηκε να μην υπάρξει επέκταση του ρωσικού εμπάργκο και σε άλλα προϊόντα, όπως οι ελιές.
Γαλάζιες πηγές επισήμαιναν ότι οι απόψεις των δύο πλευρών για τα Σκόπια δεν συμπίπτουν. «Διαφωνούμε και οι δύο με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά από διαφορετική αφετηρία» ανέφεραν. Διότι, όπως εξηγούσαν, «είναι άλλο να αναγνωρίζεις τη “Μακεδονία”, όπως την είχαν αναγνωρίσει οι Ρώσοι, και άλλο να αναγνωρίσουν την εθνότητα και την γλώσσα».
Στις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο ίδιος και το κόμμα του αναπτύσσουν «ένα ευρύ και πυκνό δίκτυο διεθνών επαφών προς όφελος της χώρας και των εθνικών συμφερόντων». Και συμπλήρωσε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, «οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, καθώς είναι γνωστοί οι πολλοί στενοί ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς».
Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, είναι μια χώρα η οποία αναπόσπαστα ανήκει στο δυτικό σύστημα ασφάλειας και αξιών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με την Ρωσία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.