Κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με δώρο για όλους τους αναγνώστες τρία δωρεάν βιβλία:
– Πόλεμος & Ιστορία: Ελληνική Χωροφυλακή – Η ιστορία και οι αγώνες της
– 1821: Οι ήρωες της επανάστασης, η ζωή και το τέλος τους
– Οι 10 άγνωστοι Έλληνες πολέμαρχοι
Ακόμη διαβάστε στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα:
Εκτενή παρουσίαση της ελληνικής βιώσιμης σχεδίασης για ένα Κύριο Σκάφος Επιφανείας που θα μπορούσε να αντικαταστήσει από το 2025 και μετά τις φρεγάτες κλάσης “S” με προτεραιότητα τα τρία σκάφη που δεν πέρασαν ούτε καν το βασικό πρόγραμμα αναβάθμισης της περασμένης δεκαετίας.
Η ναυπήγηση τέτοιων σκαφών στην Ελλάδα και μάλιστα σκαφών ελληνικής σχεδίασης είναι πρωταρχικής σημασίας. Στη χώρα μας υπάρχει και το επιστημονικό δυναμικό, αλλά και οι υποδομές για την υλοποίηση αυτό ενός Εθνικού Σκάφους.
Επίσης διαβάστε στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:
Επιχείρηση «ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ»: Το σχέδιο εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα το 2003
Το σχέδιο του 2003 της τουρκικής εισβολής στον Έβρο εξυφάνθηκε στην έδρα της 1ης Στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη. Από επιχειρησιακής απόψεως, ήταν πραγματικά απλό αλλά και ιδιοφυές, με πολλές, όμως, δυσκολίες και αστάθμητους παράγοντες.
Κι αυτό διότι οι περισσότεροι αναλυτές πάντα δήλωναν κατηγορηματικά ότι, αν ποτέ οι Τούρκοι τολμήσουν να κάνουν κάποια επιθετική ενέργεια έναντι της Ελλάδας, ο χώρος που θα επέλεγαν θα ήταν το Αιγαίο ή η Κύπρος, όπου, και στις δύο περιπτώσεις, διαθέτουν το τακτικό πλεονέκτημα και όχι εν πάση περιπτώσει ο Έβρος.
Ηλεκτροοπτικά συστήματα: Pirate Vs OSF
Τα συστήματα υπέρυθρης παρατήρησης και εντοπισμού αεροσκαφών αναπτύχθηκαν για να βελτιστοποιηθούν οι παράμετροι αποκάλυψης στόχων, είτε με την ταυτόχρονη χρήση του ραντάρ είτε χωρίς αυτό. Τα συστήματα αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν πρώτα σε σοβετικά αεροσκάφη όπως τα Su-27 και τα MiG-29 αλλά στη συνέχεια υιοθετήθηκαν και από δυτικά μαχητικά, με την μορφή ολοκληρωμένων συστημάτων τοποθετημένα στο ρύγχος των αεροσκαφών. Δύο τέτοια συστήματα είναι το OSF του Rafale και το PIRATE του Eurofighter.
«Νέα ζωή» για τους πρώην σοβιετικούς τεθωρακισμένους βετεράνους: T-72Β3 vs T-64 ΒULAT
To T-72 και το T-64 αντιπροσωπεύουν δύο άρματα μάχης από δύο διαφορετικές γενιές της σοβιετικής περιόδου. Και τα δύο όμως εξακολουθούν να υπηρετούν, το πρώτο στον ρωσικό και το δεύτερο στον ουκρανικό Στρατό.
Από τα βασικά σχέδια και οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει δύο βασικές εκδόσεις εκσυγχρονισμού: Τις T-72B3/M και T-64BMn Bulat. Και τα δύο φέρεται να έχουν έρθει αντιμέτωπα στον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ Ρώσος αναλυτής περιγράφει τα δύο αυτά άρματα ως περίπου ισοδύναμα.
Πρόγραμμα απόκτησης σκάφων Ειδικών Δυνάμεων: Οι απαιτήσεις των Επιτελείων
Έντονη κινητικότητα παρουσιάζει το πρόγραμμα απόκτησης νέων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων για τις ΕΔ και πιο ειδικά για τον ΕΣ.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα απόκτησης 41 ταχύπλοων σκαφών που σαν στόχο έχει τον εξοπλισμό των Μοιρών Αμφίβιων Καταδρομέων (συμπεριλαμβανομένης και της Ζ’ ΜΑΚ), για τον έλεγχο επεισοδίων υψηλής έντασης στο Αγαίο.
Πρόγραμμα ΓΕΑ: «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ F-35» – Λύσεις έκτακτης ανάγκης & χαμηλού κόστους
Η αντιμετώπιση του μαχητικού stealth F-35A είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει και θα συνεχίσει να απασχολεί τα αμυντικά πεπραγμένα στη χώρα μας, όσο η ημερομηνία της προσγείωσης των πρώτων αεροσκαφών στην Τουρκία πλησιάζει.
Αν και κατά καιρούς έχει απασχολήσει την ΠΑ το θέμα της αντιμετώπισης των stealth αεροσκαφών (μάλιστα έχει υπάρξει και ξεχωριστό πρόγραμμα σε παλαιότερο ΕΜΠΑΕ με περιγραφή «Αντιμετώπιση του αεροσκάφους F-35»), εντούτοις δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα το ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση. Στο κείμενο που ακολουθεί εξετάζονται ορισμένες χαμηλού κόστους λύσεις αντιμετώπισης της τουρκικής stealth απειλής.
Leopard 2A6, M1A2, T-90S/MS: «Σύγκρουση» θωράκων στην Ευρώπη
Για περισσότερα από 50 χρόνια, το άρμα μάχης αποτελούσε ένα από τα βασικότερα μέσα για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων. Για δεκαετίες, οι σχεδιαστές των στρατιωτικών επιχειρήσεων θεωρούσαν το άρμα ως το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των επιθετικών τους σχεδίων στο πεδίο της μάχης.
Το άρμα είχε ταυτιστεί με το επιθετικό πνεύμα των μεγάλων Στρατηγών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και με τις εκπληκτικές νίκες των Ισραηλινών στους Αραβοϊσραηλινούς πολέμους.
Ν.Τραμπ vs T.Σόρος: Πρώτο «έπαθλο» τα Βαλκάνια – Η σύγκρουση σε Σκόπια, Αλβανία και Κόσσοβο
Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει, από το ξεκίνημα της προεδρίας Τραμπ, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και βασικού εκπροσώπου όλων των εθνοκεντρικών δικτύων του πλανήτη και του διεθνούς κερδοσκόπου Τ.Σόρος, βασικού εκπροσώπου και διεκπεραιωτή των πολιτικών της λεγόμενης «Διεθνούς Αριστεράς», η οποία επιδιώκει την αποδόμηση των εθνών διαμέσου της οργανωμένης και συστηματικής μετανάστευσης είναι ανηλεής. Το πρώτο πεδίο της σύγκρουσης αυτής, είναι τα Βαλκάνια όπου ήδη ο Τ.Σόρος έχει «δικούς του» ηγέτες σε Σκόπια και Αλβανία.
Αντιτορπιλικά κλάσης Fletcher: Από τα πεδία μάχης του Ειρηνικού στο Αιγαίο
Τα αντιτορπιλικά κλάσης Fletcher ναυπηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ. Η σχεδίαση της κλάσης ξεκίνησε το 1939 εξαιτίας της κακής απόδοσης των αντιτορπιλικών των κλάσεων Porter και Somers. Το αμερικανικό Ναυτικό παρέλαβε συνολικά 175 σκάφη της κλάσης Fletcher μεταξύ του 1942 και 1944 (τα περισσότερα από κάθε άλλη κλάσης της εποχής) και τα οποία γενικώς κρίθηκαν ως επιτυχημένα για τους ρόλους που τους ανατέθηκαν.
Την κλάση διαδέχθηκαν οι Allen M. Sumner και Gearing οι οποίες ήταν βελτιώσεις στο βασικό σχέδιο. Τα σκάφη στην υπηρεσία του αμερικανικού Ναυτικού πολέμησαν κυρίως στο θέατρο του Ειρηνικού όπου πέτυχαν σε ανθυποβρυχιακές αποστολές τη βύθιση 29 ιαπωνικών υποβρυχίων. Από τα 175 σκάφη τα 53 πωλήθηκαν ή παραχωρήθηκαν σε 14 συμμαχικές χώρες, 7 εκ των οποίων στην Ελλάδα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.