ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Αιχμές Μπαρόζο κατά Καραμανλή: «Δε γνωρίζαμε τα νούμερα γι’ αυτό δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα»

Αιχμές Μπαρόζο κατά Καραμανλή: «Δε γνωρίζαμε τα νούμερα γι’ αυτό δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα»

Ο Μανουέλ Μπαρόζο παρευρέθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και αναφέρθηκε στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας κατά το παρελθόν, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης Καραμανλή και σημειώνοντας πως η χώρα μας έφτασε αρκετά κοντά στο Grexit. Παράλληλα, τόνισε πως οι αγορές αναμένουν νίκη της ΝΔ στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

«Οι αγορές περιμένουν νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές γι’ αυτό και δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας» τόνισε ο Μανουέλ Μπαρόζο στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και νυν επικεφαλής της Goldman Sachs International αποκάλυψε ότι δεν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα το 2009 για υπέρβαση ελλειμμάτων γιατί δεν γνώριζε τα νούμερα, αφήνοντας ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. «Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ. Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν» είπε χαρακτηριστικά.

Από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επικεφαλής της Goldman Sachs International και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κατέθεσε επίσης την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές του 2019 στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποδείξει τη δέσμευση και την αφοσίωσή της στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και μόνο μετά να διεκδικήσει μια αναθεώρηση των συμφωνηθέντων για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη μείωση των φορολογικών βαρών.

Στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πετύχει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και των φορολογικών βαρών, επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη στιγμή, λόγω των φετινών εκλογών, κι αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων οι κυβερνήσεις τείνουν να ξοδεύουν για παροχές.

«Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι να δείξει δέσμευση επί των μεταρρυθμίσεων. Να φανεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες επενδύσεις και θέσπιση μέτρων φιλικών για την επιχειρηματικότητα (…) Η άποψή μου είναι πρώτα δούλεψε και μετά δείξε την απαραίτητη θέληση να πετύχεις καλύτερες συνθήκες», είπε.

Δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα.

Είχε προειδοποιήσει η Κομισιόν την Ελλάδα για την επερχόμενη κρίση; «Δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ. Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν (…) Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είχε προτείνει στα κράτη-μέλη να εγκρίνουν την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat, αλλά αυτή η πρόταση είχε απορριφθεί ως πολύ παρεμβατική και μόνο μετά, υπό το φως των νέων εξελίξεων, έγινε αποδεκτή. Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα

Πόσο κοντά έφτασε τελικά η Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη;

«Η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στο Grexit» υποστήριξε ο κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι, παρότι υπήρχε από πολλές πλευρές ξεκάθαρη θέση και πίεση για την έξοδό της (μεταξύ άλλων από μέρος του πολιτικού συστήματος στη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά και από πλευράς στελεχών του ΔΝΤ), η Κομισιόν ήταν πάντα υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, γιατί υπήρχε και ο φόβος ότι αν η Ελλάδα “έπεφτε”, θα ακολουθούσε η Πορτογαλία και μετά η Ιταλία και η Ισπανία.

Αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, πρόσθεσε, αυτό θα ήταν χειρότερο και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη. «Εγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την ευρωπαϊκή. Κάποιες χώρες έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρες και να δείχνουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός ότι δεν υπήρχε συναίνεση στην Ελλάδα, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, ήταν μεγάλο κακό, αφού με τη σωστή πολιτική κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις θα είχαν αποφευχθεί.

«Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα, γιατί ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, ο ελληνικός λαός έδειξε την αφοσίωσή του στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αγορές περιμένουν νίκη του Κ. Μητσοτάκη

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, επισήμανε ότι σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας. «Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική της πολιτική, που ήταν πλήρης καταστροφή (…) δηλαδή άλλαξε τον υπουργό της. Ο δεύτερος είναι, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κ. Μητσοτάκη στις εκλογές, κι αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας». Πρόσθεσε πως είναι καλό ότι η Ελλάδα πηγαίνει τώρα στις αγορές με το ομόλογο, αν και όπως υποστήριξε η τιμή του είναι ακόμη σχετικά υψηλή.

Αν η Ευρώπη δεν θέλει εσωτερικά σύνορα, τότε πρέπει να έχει ισχυρότερα εξωτερικά

Ερωτηθείς σχετικά με τις έντονες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, επισήμανε ότι αν η ΕΕ δεν θέλει να έχει εσωτερικά σύνορα, τότε πρέπει να έχει ισχυρά εξωτερικά. «Δεν προτείνω τείχη, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε πολύ πιο αξιόπιστη πολιτική ελέγχου των εξωτερικών συνόρων (…) Να είμαστε ανθρωπιστικά ανοιχτοί απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά με πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην παράνομη μετανάστευση (…) Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρουν πρόσφορο έδαφος ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός και η ξενοφοβία.

«Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι πρέπει να κάνουμε κάποιο είδος συμφωνίας με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, να έχουμε πολύ πιο στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική για την Αφρική, καθώς αν η Αφρική δεν αναπτυχθεί, δεν θα σταματήσουν αυτές οι ροές» σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι χώρες που δέχονται αυξημένες ροές, όπως η Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίζονται από την ΕΕ.

Brexit: «Αν χωρίσουμε, να χωρίσουμε ϕιλικά»

Σε σχέση με το BREXIT, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας. «Αν χωρίσουμε, πρέπει να χωρίσουμε φιλικά, γιατί θα παραμείνουμε πολύ σημαντικοί ο ένας για τον άλλο. Ας δουλέψουμε με ευφυΐα και πραγματισμό, για να βοηθήσουμε τους Βρετανούς να βρουν λύση» υπογράμμισε.

«Ανησυχώ για ένταση του εμπορικού πολέμου ΕΕ-ΗΠΑ»

Την ανησυχία του για ένταση του εμπορικού πολέμου ΕΕ-ΗΠΑ, αλλά και την πεποίθησή του ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να αποφευχθεί η κλιμάκωση, εξέφρασε ο κ.Μπαρόζο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Χατζηνικολάου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αν οι ΗΠΑ λάβουν μέτρα, η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει.

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.