Συνέντευξη παραχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης και μίλησε για την επόμενη μέρα των εκλογών, το άνοιγμα του πρωθυπουργού, το δημογραφικό, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συνάντησή του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ.
Η κομματοκρατία και το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της ΝΔ
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε μιλώντας στον Ρ/Σ Θέμα 104,6 ότι το Ποτάμι παραμένει ελπιδοφόρο για την κοινωνία, καθώς οι ανάγκες που γέννησε συνεχίζουν να υπάρχουν γιατί είναι πολύ απλές. «Είναι η προσπάθεια αντίστασης της κοινωνίας στην επικράτηση των παλαιών κομμάτων και ενός κομματισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Το Ποτάμι, που είναι αθώο του αίματος επιμένει και λέει ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια Δημοκρατία με λιγότερη κομματοκρατία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διακυβέρνησης της ΝΔ, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι «προφανώς η χώρα χρειάζεται μια άλλη διακυβέρνηση και αυτή η διακυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια αυτοδύναμη ΝΔ, γιατί ίσως τότε θα πρυτανεύσουν οι βαρονίες».
Ο κ. Θεοδωράκης προσέθεσε ότι πιστεύσει «σε μια διακυβέρνηση, η οποία θα εμπεριέχει πολύ Ποτάμι και εννοώ Ποτάμι στην άποψη. Αν μας δώσουν τη δυνατότητα οι Έλληνες πολίτες να είμαστε δυνατοί στην επόμενη Βουλή, μπορούμε να υπερασπιστούμε τις ιδέες που έχουμε».
Το άνοιγμα Τσίπρα και οι μετεκλογικές συνεργασίες
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε στη συνέχεια ότι «ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να παίρνει ανθρώπους, από μια δεξαμενή που τον πιστεύει. Κάνει μια προσπάθεια να επεκταθεί σε έναν κεντροαριστερό χώρο. Το Ποτάμι δεν δηλώνει ένα κεντροαριστερό Κίνημα, δηλώνει ένα Κίνημα που έχει κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, αλλά υπερβαίνει αυτές τις αντιθέσεις».
Ερωτηθείς για τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε:
«Μπήκα στην περιπέτεια να αφήσω τη δημοσιογραφία, να αφήσω μια σίγουρη καριέρα, ενώ έχω αποφασίσει να αρραβωνιαστώ τον κ.Τσίπρα ή τον κ.Μητσοτάκη; Δεν υπάρχει περίπτωση. Εμείς είμαστε ένα αυτόνομο, αυτοδύναμο Κίνημα, το Ποτάμι».
Επιπλέον, για τα στελέχη του Ποταμιού που εντάχθηκαν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ σημείωσε πως «το ότι πολλές φορές πράγματα που έχει πει το Ποτάμι βρίσκω να τα λένε άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και κυρίως ο κ. Μητσοτάκης, με κάνει υπερήφανο, γιατί σημαίνει ότι έχω ανοίξει κάποιο δρόμο. Λοιπόν, δεν έχω στερέψει και συνεχίζω. Και οι καινούργιες μου ιδέες και τα καινούργια μου πρόσωπα θα έρθει η στιγμή που θα τα αντιγράψουν».
Η συνάντηση με τον Γάλλο πρέσβη και οι όροι Γονέας 1 και 2
Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε και για τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρέσβη, υπογραμμίζοντας ότι «η ατζέντα Μακρόν για την Ευρώπη είναι πολλά από τα πράγματα που η Ελλάδα θέλει. Στη συνάντηση με τον Γάλλο πρέσβη του ανέφερα ότι οι ευρωεκλογές είναι η ευκαιρία για να ενισχυθούν οι δυνάμεις που πιστεύουν αληθινά στην Ενωμένη Ευρώπη και να περιοριστούν όλοι αυτοί που είναι Ευρωπαίοι μόνο στα λόγια και όχι στις πράξεις και στις μεγάλες αποφάσεις».
Ακολούθως, μίλησε και για τους όρους Γονέας 1 και Γονέας 2, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που υπάρχει είναι αντί της αναφοράς “πατέρας”, “μητέρα”, να υπάρχει η αναφορά “γονείς”. Όχι αριθμημένοι οι γονείς, “γονέας 1” – “γονέας 2”, που άλλωστε αυτή η αναφορά θα εμπεριείχε και έναν, αν θέλετε, ρατσισμό απέναντι στην προσφορά των γυναικών».
Τα υπόλοιπα σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη:
-Για το Δημογραφικό και τη συζήτηση στη Βουλή
«Ο κομματισμός είναι η πηγή του κακού στην Ελλάδα. Τα παιδιά μας γιατί φεύγουν στο εξωτερικό; Ξέρετε τι απαντούν; ‘’Η αναξιοκρατία, γιατί νιώθω ότι όταν είμαι στη χώρα μου τα προσόντα μου δεν αρκούν για να πετύχω, και φεύγω από τη χώρα μου επειδή είναι σ’ ένα μεγάλο μέρος αναξιοκρατική, λόγω της δράσης των κομμάτων’’. Συζήταγαν, δε, στη Βουλή για το πώς θα σταματήσουμε τον κόσμο να συνεχίσει να φεύγει. Ποιος; Μια κυβέρνηση που προωθεί τη φοιτητική μετανάστευση, ακόμα και σήμερα». «Στη Βουλή όλοι φανήκαμε ότι θέλουμε μια επιχειρηματικότητα για τους νέους, να μην φεύγουν, και γύρισα και είπα ότι είμαστε σε μια χώρα που ένας μεσαίος άνθρωπος φορολογείται (φόρος και εισφορές) με τουλάχιστον 55%. Και είπα ότι σε καμία χώρα που θέλει να θεωρείται δίκαιη δεν μπορεί το σύνολο αυτό που επιστρέφουν στο κράτος να ξεπερνά το 40%».
-Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Το Ποτάμι ως πατριωτικό κίνημα ήθελε να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Η ιστορία θα καταγράψει θετικά την απόφαση μας να ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αποφύγαμε πολλά επικίνδυνα μονοπάτια με αυτή την απόφαση. Από το 2014, την ίδρυση του Ποταμιού λέμε ότι είμαστε υπέρ της λύσης».
-Για την πρόταση του Ποταμιού, ο φόρος και οι εισφορές να είναι 40%
«Στη Βουλή όλοι φανήκαμε ότι θέλουμε μια επιχειρηματικότητα για τους νέους, να μην φεύγουν, και γύρισα και είπα ότι είμαστε σε μια χώρα που ένας μεσαίος άνθρωπος φορολογείται (φόρος και εισφορές) με τουλάχιστον 55%. Και είπα ότι σε καμία χώρα που θέλει να θεωρείται δίκαιη δεν μπορεί το σύνολο αυτό που επιστρέφουν στο κράτος να ξεπερνά το 40%».
-Για τη συνάντησή του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ
«Του είπα ότι εγώ δεν μπορώ να σας αποκαλώ «Μακεδόνα», όμως τη χώρα σας την αποκαλώ Βόρεια Μακεδονία, και μου λέει να με αποκαλείτε πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης μου είπε «εφαρμόζουμε τη Συμφωνία», και του λέω «εμάς μας ενδιαφέρουν τα σχολικά σας βιβλία, όχι μόνο οι πινακίδες». Και μου απάντησε πως «έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση για την αλλαγή των βιβλίων και θα αλλάξουν».