Την ανησυχία των Ευρωπαίων εταίρων της Αθήνας επισημαίνει στο ρεπορτάζ της για το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας που δεν ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καθυστερούν την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Ελλάδα, σε μια ένδειξη της ανησυχίας των Ευρωπαίων πως η Αθήνα υποχωρεί στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές», ξεκινά το ρεπορτάζ.
Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αντιδρά σε κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση του Eurogroup, αναφέρει η WSJ, που επισημαίνει παράλληλα πως η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν έχει ανάγκη τα χρήματα και πως η απόφαση είναι κατά κύριο λόγο συμβολική.
Η βασική διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έγκειται στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάρα πολύ επιεικές προς όσους δεν αποπληρώνουν τις υποθήκες τους, ενθαρρύνοντας σκόπιμες αθετήσεις υποχρεώσεων και τραυματίζοντας περισσότερο το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας».
«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να διεξάγει εκλογές το αργότερο έως τον Οκτώβριο, δεν θέλει να κάνει πιο εύκολο για τις τράπεζες να μπορούν να κάνουν κατασχέσεις σπιτιών. Η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές αυτές, υποστηρίζει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι υπέρ των τραπεζών και πως δεν προστατεύει αρκετά τους ιδιοκτήτες κατά των κατασχέσεων», αναφέρει η Wall Street Journal και καταλήγει: «Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11%, επίσης έπιασε εξ’ απίνης τους ευρωπαίους. Κάποιοι θεωρούν πως είναι επικίνδυνη για την αγορά εργασίς και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η Νέα Δημοκρατία πάντως, υποστηρίζει ότι η αύξηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια».