Με μία μεγάλη έκδοση ειδική για την εθνική επέτειο της εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου κυκλοφορεί αύριο σε ολόκληρη την Ελλάδα, το περιοδικό ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ, δωρεάν με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ!

Το περιοδικό με ανανεωμένη εμφάνιση και σχεδιασμό, κυκλοφορεί μία μεγάλη έρευνα που παρουσιάζει μεγάλες στιγμές από την ιστορία της ελληνικής επανάστασης του 1821, ξεκινώντας από την ίδρυση και την δράση της Φιλικής Εταιρείας.

Φιλική Εταιρεία: Η γέννηση, η δράση, ο θρίαμβος του 1821

Η ποικιλόμορφη εναλλαγή της ιστορικής μοίρας των Επτανήσων, όπου οι δυνάμεις κατοχής (Βενετία, Γαλλία, Τουρκία – Ρωσία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία) απέδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονταν και τόσο για την απελευθέρωση των Ελλήνων, στάθηκε αφορμή για να αντιληφθούν οι επί τέσσερις αιώνες σκλάβοι των Τούρκων, ότι, για να απελευθερωθούν, πρέπει να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις.

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο τραγικός ήρωας της Επανάστασης του 1821

Γεννήθηκε το 1782, νόθος γιος της Ζωής Διμισκή ή Ντιμισκή, από τη Σκουληκαριά, πρώτης εξαδέλφης του αρματολού των Ραδοβυζίων Γώγου Μπακόλα.

Η μητέρα του, μετά τον θάνατο του Ιωάννη Μαυρομματιώτη, που ήταν ο πρώτος σύζυγός της, έγινε καλόγρια (γι’ αυτό και του έμεινε η προσωνυμία «ο γιος της καλογριάς»). Για την ταυτότητα του πατέρα του δεν υπάρχει βεβαιότητα. Θεωρείται πιθανότερο ότι ήταν ο αρματολός του Βάλτου Δημήτριος Καραΐσκος.

Γεώργιος Βαρνακιώτης: Ο στρατηγός της Επανάστασης που έζησε για να δει την Ελλάδα ελεύθερη

Ο Γεώργιος Βαρνακιώτης, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821, κατάγονταν από παλιά οικογένεια αρματολών. Ήταν έγγονος του αρματολού Γιάννου Βαρνακιώτη, που μετά την αποτυχία της επανάστασης του Ορλώφ (1770 – 74) είχε καταφύγει στη Ρωσία, και γιος του Νικολού Βαρνακιώτη.

Το επώνυμό του ήταν αρχικά Γεωργάκης Νικολού (από το όνομα του πατέρα του). Γεννήθηκε στο Βάρνακα Ξηρομέρου (εξ ού και το Βαρνακιώτης) το 1780 και πέθανε στο Μεσολόγγι το 1842.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821: Οι δύο εμφύλιοι και η πρώτη φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1825

Οι διαμάχες πολιτικών και στρατιωτικών, που υπέβοσκαν από το πρώτο έτος της Επανάστασης οξύνθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της Β’ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος (18 Απριλίου 1823).

Η ναυμαχία του Ναβαρίνου: Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων στην απελευθέρωση της Ελλάδας

Με την απόρριψη από τον Ιμπραήμ των όρων της Συνθήκης του Λονδίνου που προέβλεπε την αυτονομία της Ελλάδας, οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις –οι οποίες είχαν συνομολογήσει τη Συνθήκη εξυπηρετώντας το κοινό τους συμφέρον για διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας– αντιμετωπίζουν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο.

Βέργα-Διρός (1826): Οι Mανιάτες νικούν τον Ιμπραήμ και σώζουν την Επανάσταση

Ο Ιμπραήμ, εκμεταλλευόμενος τις ελληνικές διαμάχες, από το 1825 αποβιβάστηκε στην επαναστατημένη Ελλάδα και απείλησε να συντρίψει την Ελληνική Επανάσταση. Έχοντας ερημώσει όλο τον Μοριά, πέρασε στο Μεσολόγγι και, σε συνεργασία με τον Κιουταχή, το κατέλαβε.

Κατόπιν επέστρεψε στην Πελοπόννησο με σκοπό να συντρίψει οριστικά την Επανάσταση. Για να το επιτύχει αυτό όμως, έπρεπε να κατακτήσει τη Μάνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!