Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη Μυρσίνη Λοΐζου και την πολύκροτη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται. Παράλληλα, μίλησε για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συμμαχήσει με τις κεντροαριστερές δυνάμεις, ενώ απάντησε και για την τροπολογία για το ασυμβίβαστο του υπουργείου Εσωτερικών.
Την αντίθεσή του στην επίθεση που δέχτηκε η Μυρσίνη Λοΐζου εξέφρασε σε συνέντευξή του στο newpost.gr ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ αναφερόμενος στην παραίτησή της από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «είχε την ευαισθησία να διευκολύνει το κόμμα αφού προέκυψε αυτή η δικαστική εκκρεμότητα που εγείρει θέματα ηθικής τάξης».
Συγκεκριμένα, αναφορικά με την παραίτηση της Μυρσίνης Λοϊζου, ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ακόμη πως «από εκεί και πέρα, αντιτίθεμαι στην επίθεση που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες από τη Νέα Δημοκρατία για την ιδεολογική ταυτότητά της. Υπογραμμίζω: Για την ιδεολογική ταυτότητά της και ορισμένες διατυπώσεις που είχε χρησιμοποιήσει στα social media».
Ερωτηθείς σχετικά για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με τις κεντροαριστερές δυνάμεις ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε άλλο προγραμματικές συγκλίσεις και άλλο συγχωνεύσεις. «Η στρατηγική μας σε ότι αφορά τη συνεργασία με τις κεντροαριστερές δυνάμεις είναι απολύτως αποσαφηνισμένη. Μιλάμε με όρους συμμαχίας, συνεργασίας, διαμόρφωσης αστερισμού προγραμματικών συγκλίσεων και όχι συγχωνεύσεων και δημιουργίας νέου κόμματος», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης
Επίσης, για την ταυτότητα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα, το οποίο σε σειρά εκλογικών μαχών, έχει φέρει κοντά του δύο εκατομμύρια ψηφοφόρων, δεν έχει πραγματική κοινωνική γείωση και έχει ακόμα 25-30.000 μέλη όπως όταν είχε πολύ χαμηλότερα ποσοστά» και χαρακτήρισε λάθος το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μόνο από τις κεντροαριστερές συνεργασίες.
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στις μετακινήσεις βουλευτών από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κριτική της αντιπολίτευσης για εργαλειοποίηση των θεσμών.
«Θεωρώ ότι κινούμαι ως πρόεδρος της Βουλής με σημαντική θεσμική προσήλωση. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε φορά σχετίζονται με το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και το πώς έχουν αντιμετωπιστεί ανάλογα προβλήματα στο παρελθόν. Αυτή ήταν η απάντηση μου και όταν έγινε κριτική για τις μετακινήσεις βουλευτών ανάμεσα στα κόμματα. Δεν υπήρξε συνωμοσία ή συνδιαλλαγή. Είναι προφανές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η έξοδος από το Μνημόνιο επανακαθορίζουν οριζόντια απόψεις μέσα στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων», τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής και επισημαίνει ότι μετά τη διάλυση Κοινοβουλευτικών Ομάδων επιχειρήθηκαν ενδιάμεσες λύσεις για να διατηρήσουν οι αρχηγοί τα δικαιώματά τους αλλά δεν υπήρξε συναίνεση.
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια γιατί τα κόμματα διατηρούν την πολιτική υπόστασή τους από τη λαϊκή ψήφο και όχι από τον Κανονισμό. Γι’ αυτό και οι κ.κ. Καμμένος και Θεοδωράκης μιλάνε στη σειρά των πολιτικών αρχηγών και τους δώσαμε κάποιους υπαλλήλους στο όριο που προβλέπει ο νόμος. Στο ζήτημα αυτό είχε σηκωθεί πολύς αχός αλλά χωρίς βάθος. Στο παρελθόν για προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Ζίγδης ή ο Ηλίας Ηλίου που έχαναν τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους, η Βουλή λάμβανε μέτρα για τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς κοινοβουλευτικής παρουσίας τους. Έχουμε τηρήσει τον Κανονισμό κατά 1000%», τονίζει ο Νίκος Βούτσης.
Όσο για την επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί το κώλυμα για βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της Βουλής δηλώνει ότι με την τροπολογία δεν έγινε κάποια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, όπως προέβλεπε η Νέα Δημοκρατία που μίλαγε για επαναφορά της λίστας, αλλά διευκολύνονται οι βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, και στις 10 Ιουνίου που η χώρα θα δώσει τη λίστα των 21 βουλευτών, οι εκλεγέντες θα πρέπει να παραιτηθούν.