Στον ρυθμό των ευρωεκλογών κινείται η Γηραιά Ήπειρος, καθώς η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκινά την Πέμπτη 23 Μαΐου σε κάποιες χώρες και ολοκληρώνεται στις 26 Μαΐου 2019.
Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι νικητής θα είναι, εξ απόψεως ποσοστού, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι –για μία ακόμη αναμέτρηση- οι Σοσιαλιστές (S&D), ενώ ο πραγματικός κερδισμένος δεν θα είναι άλλος από τα πατριωτικά δεξιά κόμματα αλλά και τους ευρωσκεπτικιστές, δύο κομματικούς σχηματισμούς που βλέπουν τη δύναμή τους να αυξάνει σημαντικά στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Βάσει της τελευταίας ενοποιημένης δημοσκόπησης που παρουσίασε το Politico (στην οποία «ενώνονται» οι δημοσκοπήσεις από κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ), το ΕΛΚ εμφανίζεται ως η πρώτη δύναμη, λαμβάνοντας 170 έδρες (μειωμένες κατά 46 έδρες σε σύγκριση με το 2014), ενώ ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 146 έδρες (μείωση κατά 40 έδρες).
Ο μεγάλος νικητής δεν είναι άλλος από τη Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ECR), υπό την ηγεσία του Matteo Salvini, καθώς εμφανίζεται έτοιμη να διπλασιάσει τη δύναμή της κατακτώντας 72 έδρες από 36 που ήταν το 2014.
Εάν στην παραπάνω δύναμη προστεθούν και οι έδρες της Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, η οποία έχει μετονομαστεί σε 5Star’s Group + Brexit, οι οποίες φθάνουν τις 45 (από μόλις 3 το 2014), τότε αυτόματα τα κόμματα τα οποία έχουν αρκετές αντιρρήσεις για τον σημερινό τρόπο λειτουργίας της Ένωσης, συγκεντρώνουν 117 έδρες, απειλώντας άμεσα να αλλάξου άρδην την εικόνα της ΕΕ όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Παράλληλα και σύμφωνα με την άποψη που εκφράζουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, η άνοδος των πατριωτικών κομμάτων οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις στο γεγονός ότι διαθέτουν απόλυτα ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα ζητήματα που «καίνε» τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, από την οικονομία έως το μεταναστευτικό και δεν φαίνεται να προσπαθούν να τις «στρογγυλέψουν» προκειμένου να γίνουν αρεστά.
Αδιάφοροι οι Ευρωπαίοι για τις εκλογές
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για την ανανέωση του Ευρωκοινοβουλίου ψηφίζουν όλο και λιγότεροι ευρωπαίοι πολίτες.
Κατά μέσον όρο ένας στους δύο Ευρωπαίους δεν πρόκειται να προσέλθει στο παραβάν των εκλογικών κέντρων, ένα ποσοστό που στην Ανατολική Ευρώπη λαμβάνει ακόμη εντυπωσιακότερες διαστάσεις, ενώ το ίδιο ‘κακό’ δεν αποφεύγουν ούτε και τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Το 1979, κατά τη διάρκεια των πρώτων Ευρωεκλογών, η αποχή έφθανε το 38%.
Το ποσοστό αυξανόταν σε κάθε νέα αναμέτρηση, για να φθάσει στο ύψος ρεκόρ του 57,4% κατά τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014.
Το παράδοξο είναι πως το ποσοστό αποχής στην ΕΕ αυξάνει όσο αυξάνουν και οι αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο από ένα περιορισμένων δυνατοτήτων παρέμβασης όργανο το 1979 έχει φθάσει να είναι σχεδόν ισάξιο νομοθετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σχεδόν σε όλες τις χώρες, η αποχή στις Ευρωεκλογές είναι παραδοσιακά μεγαλύτερη από εκείνη στις εθνικές αναμετρήσεις.
Την ίδια ώρα δημοσίευμα του περιοδικού Focus υποστηρίζει ότι… «οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες δεν γνωρίζουν ούτε καν τους κεντρικούς υποψηφίους των Ευρωεκλογών».
Euronews: Ευρωεκλογές 2019 – Η διαδικασία και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 26 Μαΐου 2019 και θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους ενήλικες πολίτες της ΕΕ να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 ήταν οι μεγαλύτερες διεθνικές εκλογές που είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ ταυτόχρονα.
Αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Με την ψήφο σας, βοηθάτε να αποφασιστεί τι είδους Ευρώπη θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.
Οι ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019 θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή σας. Θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσει τους προβληματισμούς σας σχετικά με τις θέσεις εργασίας, τις επιχειρήσεις, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.
Επειδή η Ευρώπη ανήκει σε όλους μας, θα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές όλοι μαζί.
Επομένως, δεν είναι σημαντικό να ψηφίσετε μόνο εσείς αλλά και η οικογένειά, οι φίλοι, οι γείτονες και οι συνάδελφοί σας. Όταν ψηφίζουν όλοι, όλοι κερδίζουν.
Η ψήφος σας
Αν και υπάρχουν ορισμένοι κοινοί κανόνες σχετικά με τις εκλογές, ορισμένες πτυχές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, όπως η δυνατότητα ψήφου μέσω ταχυδρομείου ή από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένες λεπτομέρειες όπως ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι και πού θα είναι το τοπικό σας εκλογικό κέντρο θα γνωστοποιούνται σταδιακά. Για τα τελευταία στοιχεία, ενημερωθείτε από την εθνική εκλογική σας αρχή.
Αν ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να ψηφίζετε για τον ευρωβουλευτή σας εκεί. Αν η χώρα καταγωγής σας επιτρέπει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό, μπορεί επίσης να έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε εκεί.
Για να μάθετε αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ενημερωθείτε από την πρεσβεία της χώρας σας. Εννοείται ότι μπορείτε να ψηφίσετε μία μόνο φορά.
Συνεπώς, ψηφίζετε είτε στη χώρα καταγωγής σας είτε στη νέα χώρα υποδοχής σας, όχι και στις δύο.
Πώς με εκπροσωπούν οι ευρωβουλευτές;
Σκοπός των ευρωπαϊκών εκλογών είναι να επιλέξετε ποιος επιθυμείτε να σας εκπροσωπήσει ως ευρωβουλευτής και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά σας στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν απλώς να διαμορφώνουν και να αποφασίζουν σχετικά με νέα νομοθεσία, ψηφίζουν επίσης σχετικά με νέες εμπορικές συμφωνίες, ελέγχουν διεξοδικά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται οι φόροι που καταβάλλετε, καθώς και δρομολογούν έρευνες για συγκεκριμένα ζητήματα.
Πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται από κάθε χώρα;
Η κατανομή των εδρών καθορίζεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας, με τις μικρότερες χώρες να καταλαμβάνουν περισσότερες έδρες απ’ ό,τι θα συνεπαγόταν ένα αυστηρά αναλογικό σύστημα.
Επί του παρόντος, ο αριθμός των ευρωβουλευτών κυμαίνεται από έξι για τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο έως 96 για τη Γερμανία.
Εκλογικό σύστημα
Σύμφωνα με τους κανόνες, κατά την εκλογή των ευρωβουλευτών θα πρέπει να εφαρμόζεται μια μορφή αναλογικής εκπροσώπησης.
Το σύστημα αυτό διασφαλίζει ότι, αν ένα κόμμα λάβει το 20% των ψήφων, θα κερδίσει και περίπου το 20% των διεκδικούμενων εδρών, έτσι ώστε και τα μεγάλα και τα μικρότερα πολιτικά κόμματα να έχουν τη δυνατότητα να στείλουν αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι χώρες είναι ελεύθερες να αποφασίσουν για πολλές άλλες σημαντικές πτυχές της διαδικασίας ψηφοφορίας. Για παράδειγμα, ορισμένα κράτη διαιρούν την επικράτειά τους σε εκλογικές περιφέρειες, ενώ σε άλλα υπάρχει μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Ημέρες ψηφοφορίας
Οι χώρες της ΕΕ έχουν διαφορετικές παραδόσεις ως προς την ψηφοφορία και η καθεμιά μπορεί να αποφασίσει ποια θα είναι η ακριβής ημέρα της ψηφοφορίας εντός ενός διαστήματος τεσσάρων ημερών, από την Πέμπτη 23 Μαΐου (ημέρα κατά την οποία είθισται να ψηφίζουν οι Κάτω Χώρες) έως την Κυριακή 26 Μαΐου (ημέρα κατά την οποία διενεργούν εκλογές οι περισσότερες χώρες).
Ποιος κατεβαίνει στις εκλογές;
Στις εκλογές συμμετέχουν εθνικά πολιτικά κόμματα αλλά, αφού εκλεγούν, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επιλέγουν να ενταχθούν σε διεθνικές πολιτικές ομάδες. Τα περισσότερα εθνικά κόμματα διατηρούν δεσμούς με κάποια πανευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια και άρα, ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που τίθενται το βράδυ των εκλογών είναι ποια από αυτές τις ευρωπαϊκές συσσωματώσεις θα ασκήσει την μεγαλύτερη επιρροή κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Έχοντας λόγο για το ποιος θα προεδρεύσει της Επιτροπής
Κατά τις εκλογές του 2014, τα κύρια ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα υπέδειξαν για πρώτη φορά τους υποψηφίους τους για την ανάδειξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.
Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, αφού έλαβε την έγκριση της πλειοψηφίας του νέου Κοινοβουλίου.
Συνεπώς, ψηφίζοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές, οι πολίτες είχαν επίσης λόγο σχετικά με το ποιος θα αναλάμβανε την πρόταση και διαχείριση των πολιτικών της ΕΕ.
Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα αναμένεται να προτείνουν τους κορυφαίους υποψηφίους τους και για τις εκλογές του 2019.
Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα
Τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ως μέλη κόμματα σε εθνικό επίπεδο και ιδιώτες, και εκπροσωπούνται σε διάφορα κράτη μέλη.
Τα εθνικά κόμματα είναι αυτά που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά συχνά είναι συνδεδεμένα με ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, και, μετά τις εκλογές εντάσσονται σε μια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άλλα κόμματα παρόμοιας ιδεολογικής κατεύθυνσης από την πολιτική τους οικογένεια.
Οι ελληνικές ονομασίες των πολιτικών ομάδων:
- Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP)
- Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)
- Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)
- Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL)
- Οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (G/EFA)
- Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD)
- Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF)
- Μη εγγεγραμμένοι (NI)
- Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ECR)