Σε 59 δήμους ανά την επικράτεια, οι νεοεκλεχθέντες δήμαρχοι καλούνται να συγκροτήσουν συμμαχίες και να επιτύχουν συναινέσεις, προκειμένου να μην επέλθει… ακυβερνησία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επόμενη ημέρα σε δεκάδες δήμους όλης της Ελλάδας, καθώς 59 εκλεγμένοι δήμαρχοι καλούνται να ασκήσουν την τοπική εξουσία, διαθέτοντας ωστόσο, τη μειοψηφία των εδρών στα δημοτικά συμβούλια.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για υποψήφιους, οι οποίοι παρότι στον α’ γύρο είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση, εντέλει κατάφεραν να εκλεγούν, συγκεντρώνοντας υψηλότερο ποσοστό έναντι των ανθυποψηφίων τους.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, για πρώτη φορά στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεπάγεται την πιθανότητα συγκρότησης δημοτικών συμβουλίων, την πλειοψηφία των οποίων όμως, δεν θα διαθέτει ο εκάστοτε εκλεγμένος δήμαρχος.
Μάλιστα, ο φόβος αυτός ισχύει όχι μόνο για τους 59 δήμους της επικράτειας, όπου υπήρξε ανατροπή του αρχικού αποτελέσματος, αλλά για όλους τους δήμους, η τύχη των οποίων κρίθηκε στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Με βάση τον «Κλεισθένη», ο αριθμός των εδρών που καταλαμβάνει κάθε δημοτική παράταξη, προκύπτει ως απόλυτη συνάρτηση του αποτελέσματος του α’ γύρου, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στις εκλογές του 2014, όταν λαμβανόταν υπόψη και το αποτέλεσμα του β’ γύρου.
Επομένως, στις περιπτώσεις της «εκλογικής ανατροπής», οι νέοι δήμαρχοι θα διαθέτουν τη μειοψηφία των δημοτικών εδράνων, με τον έλεγχο των δημοτικών συμβουλίων να περιέρχεται στα «χέρια» των αντιπολιτευόμενων συνδυασμών.
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης και της Λευκάδας
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου στον α’ γύρο, ο κ. Ζέρβας έλαβε 14,93% εκλέγοντας επτά δημοτικούς συμβούλους. Αντίθετα, ο κ. Ταχιάος έλαβε 22,40% και εξέλεξε 11 δημοτικές έδρες.
Επομένως, ο επόμενος δήμαρχος της πόλης διαθέτει μόλις επτά έδρες, σε σύνολο 49, και για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης απαιτείται η στήριξη από… 18 δημοτικούς συμβούλους αντιπολιτευόμενων συνδυασμών.
Ο κ. Ζέρβας, ως εκ τούτου, καλείται να αναζητήσει «στηρίγματα» στους δημοτικούς συμβούλους των υπόλοιπων συνδυασμών, όπως του κ. Ταχιάου, του κ. Ορφανού, της κα Νοτοπούλου, του κ. Βούγια κ.α.
Αντιστοίχως, στον δήμο Λευκάδας, ο εκλεχθείς Χαράλαμπος Καλός, στον α’ γύρο, απέσπασε το 17,30 των ψήφων, καταλαμβάνοντας έξι έδρες. Στον αντίποδα, ο ανθυποψήφιος Θεόδωρος Σολδάτος συγκέντρωσε 33,39% και 11 έδρες.
Σε σύνολο 33 δημοτικών εδράνων, ο κ. Καλός καλείται να συγκροτήσει συμμαχίες και συναινέσεις με τουλάχιστον 10 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Προβλήματα «κυβερνησιμότητας» καταγγέλλει η ΚΕΔΕ
Από την ΚΕΔΕ διαμηνύουν ότι δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις των δήμων Θεσσαλονίκης και Λευκάδας, όπου θα παρατηρηθούν προβλήματα «κυβερνησιμότητας». «Παρόμοια προβλήματα θα υπάρξουν σε κάθε δήμο, όπου ο δήμαρχος δεν εξελέγη από τον α’ γύρο» τονίζει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον «Κλεισθένη», μόνο όσες υποψήφιες παρατάξεις συγκέντρωσαν άνω του 50% στον α’ γύρο, θα διαθέτουν την πλειοψηφία στα επόμενα δημοτικά συμβούλια.
Προειδοποιεί δε, για τον κίνδυνο «μπλοκαρίσματος» κρίσιμης σημασίας για τον δήμο, αποφάσεων, ακόμη και για τα πιο απλά και καθημερινά ζητήματα. «Ο κάθε δήμαρχος μετατρέπεται σε “όμηρο” των συσχετισμών και των ευκαιριακών συνεργασιών στα δημοτικά συμβούλια» επισημαίνει, παράλληλα.
Δεν παραλείπει, μάλιστα, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για «συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και για τον κίνδυνο της «επί της ουσίας κυβερνητικής αδράνειας».
Οι 59 δήμοι που ανετράπη το αποτέλεσμα του α’ γύρου:
Αλεξανδρούπολη
Διδυμότειχο
Σαμοθράκη
Σουφλί
Μύκης (Ξάνθη)
Ξάνθη
Καβάλα
Κάτω Νευροκόπι
Δοξάτο Καβάλα
Θεσσαλονίκη
Δέλτα Θεσσαλονίκης
Καλαμαριά
Θερμαϊκός
Αλμωπία Πέλλας
Κατερίνη
Πύδνα-Κολίνδρου Πιερίας
Βύρωνας
Ηλιούπολη
Πετρούπολη
Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό
Αίγινα
Κορυδαλλός
Πέραμα
Ανατολική Σάμος
Αμφιλοχία
Αιγιαλεία
Πηνειός
Αμύνταιο
Πρέσπες
Κεντρικά Τζουμέρκα
Σουλί
Ιωάννινα
Κόνιτσα
Ελασσόνα
Αλμυρός
Μετέωρα
Αργοστόλι
Σάμης Κεφαλονιάς
Λευκάδα
Ηράκλειο
Μαλεβίζι Ηρακλείου
Μινώα Πεδιάδας (Ηράκλειο)
Χερσόνησος Ηρακλείου
Ανώγεια
Χανιά
Άνδρος
Σαντορίνη
Μήλος
Μύκονος
Πάτμος
Μεγαλόπολη
Τρίπολη
Σπάρτη
Δυτική Μάνη
Πύλος — Νέστωρ
Ερέτρια
Μαντούδι — Λίμνη — Αγία Άννα
Άγραφα
Δομοκός