Στην τελική ευθεία μπήκε η χώρα για την διεξαγωγή των πρώτων εθνικών εκλογών χωρίς Μνημόνιο, δηλαδή των πρώτων μετά το 2009 χωρίς σκληρή και αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία από τους δανειστές.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου έως και την Τετάρτη η ΝΔ κερδίζει άνετη αυτοδυναμία, η οποία ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή θα κυμανθεί μεταξύ 152 και 164 βουλευτών: Σε επτακομματική Βουλή θα είναι 152-155, σε εξακομματική 156-158, σε πεντακομματική 161-164.
Περίπτωση να μην είναι αυτοδύναμη η ΝΔ, δεν υπάρχει.
Οι δημοσκοπήσεις την φέρουν από 10-15 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μία κρυφή δημοσκόπηση μεγάλης ξένης πρεσβείας την φέρει 18 μονάδες μπροστά (40% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ)!
Δείχνει να απορροφά το σύνολο των μικρών δεξιών-κεντροδεξιών κομμάτων που απέτυχαν στις εκλογές (Ομάδα ΛΑΟΣ, Νέα Δεξιά και ΑΝΕΛ), που συγκέντρωσαν 2,5%, άρα μόνο από αυτά φτάνει το 36% και από εκεί και πέρα συλλέγει ψηφοφόρους από Λεβέντη, Τζήμερο κλπ.
Εννοείται ότι ένα κομμάτι συντηρητικών-πατριωτικών αισθημάτων ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 λόγω αντίδρασης στα Μνημόνια το έχει ήδη «ρουφήξει».
Η ΝΔ ξεκινά από το 37% αυτή την στιγμή και μια «λογική» αποχή την ευνοεί ως πρώτο κόμμα. Δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το 40%.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι 250 έδρες (οι 50 δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα) θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%.
Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάση το 20%, κάτι που αποτελεί επιτυχία, δεδομένης της απέχθειας της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για την διακυβέρνησή του, ειδικά στα εθνικά θέματα και πιο ειδικά στο Σκοπιανό και την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών.
«Αδικο» για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ και η ΝΔ την αποδέχθηκε τελικά με την αιτιολογία της «συνέχειας του κράτους», όλοι καταριούνται μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αδικο όμως ήταν και για τη ΝΔ που ηττήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και πήρε όλο το ανάθεμα των Μνημονίων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει τα capital control και είχε ψηφίσει τον Αύγουστο το τρίτο Μνημόνιο!
Τελικά οι Ελληνες ψηφοφόροι έχουν περίεργη συμπεριφορά.
Σε ότι αφορά τα άλλα κόμματα, το ΚΙΝΑΛ θα κυμανθεί μεταξύ 6-7,5%, το ΚΚΕ περί το 5%, ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή περί το 4%, η Ελληνική Λύση 3,5-4% και ο Βαρουφάκης με την ΜεΡΑ του περί το 3%.
To ΚΙΝΑΛ θα λάβει 17-20 έδρες, το ΚΚΕ περί τγις 13 14, η Χρυσή Αυγή 11-12 και τέλος η Ελληνική Λύση και το ΜΕΡΑ 25 με 9-10 έδρες.
Αν ισχύσει το σενάριο της εξακομματικής Βουλής, η κατανομή των εδρών διαφοροποιείται.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse, η ΝΔ θα πάρει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΚΙΝΑΛ, ως τρίτο κόμμα, 21 έδρες, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12, ενώ το έκτο κόμμα, όποιο και αν είναι αυτό, θα έχει μέχρι 9 έδρες.
Ο Βαρουφάκης πιέζεται «υπογείως» την τελευταία εβδομάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν η Βουλή δεν είναι επτακομματική, εκτιμάται ότι το κόμμα που θα μείνει απ’έξω είναι του Γιάνη (με ένα «ν»).
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντοπίσει τα «κέντρα» του Γ.Βαρουφάκη και τα «πολιορκεί πόρτα-πόρτα», αφού δεν έχει να πάρει από αλλού ψήφους, εκτός ίσως από την ΛΑΕ του Λαφαζάνη που δεν κατεβαίνει.
Γιατί και ο Κ.Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση πιέστηκε αφόρητα από τη ΝΔ που χρησιμοποίησε ακόμα και ιεράρχες για να του επιτεθούν, αλλά φαίνεται ότι αντιπαρέρχεται τις πιέσεις, όπως δείχνουν όλες ο δημοσκοπήσεις, ενώ ξεκίνησε τον αγώνα από το 4,2% των ευρωεκλογών, ενώ ο Βαρουφάκης ξεκινά από το, σχεδόν, 3% των ευρωεκλογών.
Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 που έγιναν με λίστα, αυτή τη φορά οι εκλογείς θα μπορούν να «σταυρώσουν» τους υποψήφιους βουλευτές. Το πλήθος των «σταυρών» προτίμησης καθορίζεται από τις έδρες που δικαιούται κάθε εκλογική περιφέρεια.
Αναλυτικά:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 1 εως 3 βουλευτές, 1 σταυρό (Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης Φωκίδος, Χαλκιδικής Χίου)
β) 4-7 βουλευτές, μέχρι 2 σταυρούς (Α’ Πειραιά, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Εβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Χανίων).
γ) 8-12 βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς (Δυτικός Τομέας Αθηνών, Β΄ Πειραιά, Β’ Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λαρίσης)
δ) 13+ βουλευτές, μέχρι 4 σταυρούς (Α’ Αθηνών, Βόρειος και Νότιος Τομέας Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης).
Επίσης για πρώτη φορά θα ψηφίσουν σε εθνικές εκλογές περίπου 116.000 17ρηδες και συνολικά 529.089 νέοι ηλικίας 17 εως 21.
Μια ακόμα σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές αναμετρήσεις είναι η κατάτμηση της Β’ Αθήνας των 44 εδρών, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας σε 3 μικρότερες (Βορείου 15 έδρες, Νοτίου 18 και Δυτικού Τομέα 11) και του πρώην υπολοίπου Αττικής σε 2 (Δυτικής και Ανατολικής Αττικής). Το γεγονός αυτό περιορίζει την δυνατότητα εκλογής υπερ-βουλευτών που λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες σταυρούς.
Όλα τα δεδομένα για την κάλπη της 7ης Ιουλίου
Ποτέ στην μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας δεν είχαν διεξαχθεί εκλογές τον Ιούλιο. Το μόνο ιστορικό προηγούμενο συναντάται στις εκλογές του 1875 πριν από 144 έτη. Το Σύνταγμα δεν θέτει περιορισμούς στον εκάστοτε πρωθυπουργό ως προς τον χρόνο προσφυγής στης κάλπες. Ωστόσο όλες οι κυβερνήσεις σεβάστηκαν την μη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής.
Καταλυτικό ρόλο για την διαμόρφωση του σχετικού ορίου θα παίξουν το ΜΕΡΑ25 του Γιανη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν πέριξ του 3%.
Εαν τελικά το κόμμα της ΝΔ συγκεντρώσει την αυτοδυναμία τότε η ορκωμοσία, της νέας κυβέρνησης, της νέας Βουλής και η εκλογή του κοινοβουλευτικού προεδρείου θα έχουν ολοκληρωθεί πιθανότατα εως τις 17-18 Ιουλίου.
Θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις και η ψήφος εμπιστοσύνης εως τις 22-23 ενώ όπως ήδη έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εισαχθούν άμεσα ορισμένα κρίσιμα νομοσχέδια όπως αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, νέος τρόπος λειτουργίας κυβέρνησης, κατάργηση απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, φοροελαφρύνσεις κ.α.
Μη αυτοδυναμία
Εάν όμως η κάλπη δεν δώσει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα τότε ελλοχεύει κίνδυνος ανεξέλεγκτης πολιτικής και οικονομικής περιδίνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με το σύστημα της απλής αναλογικής και με το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να χτυπάει «κόκκινο».
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Θέμα Fm 104,6 τόνισε πως αν στις 7 Ιουλίου «δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά».
Ο Δεκαπενταύγουστος προκύπτει από τις σχετικές Συνταγματικές προθεσμίες. Ειδικότερα, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα εφαρμόσει το άρθρο 37 του Συντάγματος για τις διερευνητικές εντολές που διαρκούν συνολικά εως 9 ημέρες. Εάν αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης τότε ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές εντός 30 ημερών. Πιθανότερες ημερομηνίες για την νέα προσφυγή στις κάλπες είναι οι δύο Κυριακές μεταξύ του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή 11 και 18 Αυγούστου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.