H ήττα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή και η αδυναμία του να εισέλθει στη Βουλή – ανεξάρτητα από το τι συνέπειες θα έχει για το ίδιο το εθνικιστικό κόμμα – αλλάζει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και θα έχει κρίσιμες θεσμικές συνέπειες.
Γιατί; Διότι αν ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή εισερχόταν στο Κοινοβούλιο οι έδρες της Νέας Δημοκρατίας θα μειώνονταν κατά 3 ή 4, δηλαδή θα έπεφταν στις 154 ή 155.
Με τις 158 έδρες που κέρδισε τώρα η ΝΔ, μπορεί, με την σύμπραξη των 22 εδρών του ΚΙΝΑΛ, το οποίο θα λάβει ένα σημαντικό μερίδιο από τη νομή της εξουσίας, αν όχι σε επίπεδο υπουργών, οπωσδήποτε σε επίπεδο κρατικής διοίκησης, να επιλύσει δύο βασικά ζητήματα: Της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία, αριθμός που είναι το άθροισμα των εδρών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
Αλλά ο «μαγικός» αριθμός 180, δηλαδή τα 3/5 των εδρών του Κοινοβουλίου, δεν «σώζει» μόνο την προεδρική εκλογή. Είναι πολύτιμος και για να καταργηθεί ο νόμος της απλής αναλογικής άμεσα, δηλαδή από τις επόμενες κι όλας εκλογές!
Πώς; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τυχερός γιατί εισέρχεται σε μία αναθεωρητική Βουλή, που θα αποφασίσει για όλες οι αλλαγές του Συντάγματος. Για τις αλλαγές αυτές απαιτείται η υπερψήφιση από 180 βουλευτές!
Αλλά δεν θα αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο.
Θα περιμένει να ψηφιστεί το νέο Σύνταγμα και μέσα στις προβλέψεις του νέου Συντάγματος θα αλλάξει την διάταξη που αναφέρει ότι ο εκλογικός νόμος που ψηφίζεται από μία περίοδο της Βουλής δεν μπορεί να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, αλλά στις μεθεπόμενες!
Θα επαναφέρει την πρότερη διάταξη που «διέταζε» την άμεση ισχύ του νέου εκλογικού νόμου που ψηφίζεται από την Βουλή και εν συνεχεία χωρίς το συνταγματικό κώλυμα, θα προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής, Με αποτέλεσμα την άμεση ισχύ του!
Για όλα αυτά χρειάζεται 180 ψήφους και πλέον τους έχει.
Αν είχε εισέλθει ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή στη Βουλή θα έχανε 4-5 έδρες και πιθανόν να έχανε και 1 έδρα το ΚΙΝΑΛ. Αρα η συνολική δύναμη των δύο κομμάτων θα μειωνόταν στις 174-176 έδρες πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς την συναίνεση κι ενός τρίτου κόμματος (ποιο;) δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές.
Αρα η «έξωση» του εθνικιστικού κόμματος από τη Βουλή έχει κρίσιμη σημασία για την βιωσιμότητα όχι μόνο της νυν κυβέρνησης, αλλά και την διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Το 0,07% που έλειψε από την ΧΑ για να μπει στη Βουλή αλλάζει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.