Στην άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μην αφήσει ούτε καν το περιθώριο στον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει ότι μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία δια της «πλάγιας οδού» ακόμα κια ως δεύτερο κόμμα.
Το pronews.gr έχει πρώτο αποκαλύψει πως θα το πετύχει αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φρόντίσει πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου να στείλει προς αναθεώρηση το σχετικό άρθρο του Συντάγματος με βάση το οποίο απαιτούνται 200 βουλευτές για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από την αμέσως επόμενη εκλογική διαδικασία.
Στην συνταγματική αναθεώρηση που έκανε η απελθούσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, περιέλαβε στις προς αναθεώρηση διατάξεις του συντάγματος, αυτούσια την παράγραφο που προβλέπει ότι νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει 200 ψήφους. Το γιατί το έπραξε αυτό και με ποιο σκεπτικό δεν το κατάλαβε κανείς, ίσως γιατί πίστευαν ότι η ΝΔ δεν θα αποκτούσε αυτοδυναμία, δεν θα είχε κερδίσει τόσο εμφατικά και εν πάσει περιπτώσει δεν θα είχε μαζί με το ΚΙΝΑΛ τους 180 βουλευτές.
Άλλωστε οριακά έφτασαν το νούμεο αυτό. Τότε θα πει κάποιος γιατί ήθελαν να αλλάξουν το άρθρο; Πολύ απλό, διότι η ΝΔ θα άλλαζε το νόμο για τις μεθεπόμενες εκλογές και ήθελαν στον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσουν πως θα παραμείνει η απλή αναλογική και στις μεθεπόμενες μέσω της σύνθεσης που αποκτούσε η Βουλή στις επόμενες… Μπερδευτήκατε;
Με την απλή αναλογική η ΝΔ θα είχε σαφώς μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη ενώ τα μικρά κόμματα θα είχαν πολύ περισσότερους βουλευτές και θα επιθυμούσαν να συνεχίζεται αυτό… αενάως.
Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 54, 1) λοιπόν κρίθηκε αναθεωρητέα από την απελθούσα Βουλή (με σχετική πλειοψηφία), αλλά το ακριβές περιεχόμενο και οι προβλέψεις της θα αποφασισθούν από την σημερινή Βουλή, που είναι και η καθ’ αυτό αναθεωρητική.
Δηλαδή, αν υπάρξει πλειοψηφία 180 ψήφων και άνω, η οποία θα αποφασίσει ότι ο (όποιος) νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις αμέσως επόμενες και όχι μεθεπόμενες εκλογές, μπορεί αυτό να το εξασφαλίσει με ρητή συνταγματική πρόβλεψη.
Με την σημερινή κοινοβουλευτική σύνθεση, μια αναθεώρηση του άρθρου 54 του συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βρει τις απαραίτητες 180 ψήφους.
Υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Γεννηματά θα τηρήσει αυτό για τό οποίο δεσμεύθηκε για την για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την συνταγματική αναθεώρηση και την επιδίωξη μείωσης των πλεονασμάτων, θα σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 (158 έδρες η ΝΔ και 22 το ΚΙΝ.ΑΛ= 180) εξασφαλίζεται και ο κίνδυνος περιπετειών και ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής παύει να υφίσταται.
Άλλωστε για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αυτό τον νόμο διότι γνώριζε πως δεν θα είναι πλέον πρώτο κόμμα αλλά με την απλή αναλογική θα μπορούσε ακόμα και ως δεύτερος να διατηρηθεί στην εξουσία.
Η Φ.Γεννηματά μάλλον θα τιμήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της γιατί από τις εκλογές και μετά είναι εμφανής η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «ενθυλακώσει» το ΚΙΝΑΛ και να το καταστήσει δική του συνιστώσα.
Γι’ αυτό και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η φιλοσοφία και οι κατευθύνσεις του νέου εκλογικού νόμου που θα προτείνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα πρέπει να είναι δελεαστικός και προς τα άλλα κόμματα, δηλαδή να είναι αισθητά αναλογικότερος, από αυτόν που διεξήχθηκαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλά και οι δύο του 2015, με το τεράστιο μπόνους των 50 εδρών (το 1/6 της Βουλής δηλαδή) στο πρώτο κόμμα.
Ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, που θα «μοιράζει» το μπόνους (πάντα με βασικό ωφελούμενο το πρώτο κόμμα, αν εξασφαλίσει εκλογικά ποσοστά κοντά στην αυτοδυναμία, για να μην προκύψει ακυβερνησία) αναλογικά μεταξύ των πρώτων τριών ή και περισσοτέρων κομμάτων, εκτιμάται από το επιτελείο Μητσοτάκη ότι θα τύχει της συναίνεσης όχι μόνο του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και άλλων κομμάτων.
Το ακριβές περιεχόμενο και η φιλοσοφία του εκλογικού νόμου που θα προτείνει η κυβέρνηση και θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή, θα γίνει γνωστό περί το τέλος του χρόνου, ( και πάντως πριν αρχίσουν οι διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας, με 151 ψήφους όπως προβλέπει το προς αναθεώρηση σύνταγμα) και οπωσδήποτε αφού θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση από την Βουλή της συνταγματικής αναθεώρησης, και θα έχει εξασφαλισθεί (με 180 ψήφους, όπως προαναφέρθηκε) ότι ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη. Αν, όμως, δεν εξασφαλισθεί για τον οιονδήποτε λόγο η συναίνεση του ΚΙΝ.ΑΛ για να προκύψουν οι απαραίτητες 180 ψήφοι, με τις οποίες θα εκλείψει ο κίνδυνος «ενδιάμεσης» εκλογικής διαδικασίας με απλή αναλογική, το εναλλακτικό σχέδιο του είναι να γίνουν σε χρόνο που θα εξυπηρετεί την σημερινή εκλογές (ή «διπλές» το 2023, με το τέλος της θητείας της), με «απλή», να μην προκύψει αυτοδυναμία, και να διεξαχθούν νέες, με το νέο πλέον αναλογικότερο νόμο της ΝΔ, όποτε και εκτιμάται ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να τις κερδίσει.
Πάντως η δυνατότητα αυτή αλλαγής του άρθρου του Συντάγματος προέκυψε από μια «καραμπόλα». Από την μη είσοδο στην Βουλή του Λαϊκού Συνδέσμου διότι εάν είχε μπει τότε η ΝΔ δεν θα είχε 158 βουλευτές αλλά 154.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.