Με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη που έπεσε θύμα «ύποπτων» διατάξεων που δημιούργησαν την αίσθηση ότι προωθήθηκαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, θα κινηθούν οι ριζικές αλλαγές στον υπάρχοντα Ποινικό Κώδικα, που έχει στα σκαριά το υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Δεν θα επιδείξουμε καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή και παράλληλα προανήγγειλε την άμεση διόρθωση των «προβληματικών διατάξεων», ξεκαθαρίζοντας πως θα κινηθούν στην «κατεύθυνση της αυστηροποιήσης».
Ο υπουργός, μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με αφορμή τις διατάξεις που αφορούν εμπλεκόμενους σε υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί σκάνδαλα και συνδέονται με «μίζες» εκατομμυρίων.
«Αμαυρώνεται η εικόνα της χώρας μας διεθνώς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας, μιλώντας για την «έντονη αντίδραση του ΟΟΣΑ και της GRECO» που πρόσφατα εξέφρασαν έντονο προβληματισμό και επιφυλάξεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της διαφθοράς στη χώρα μας λόγω των νέων ευνοϊκότερων ρυθμίσεων.
Αν και ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε άρθρα πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί προτεραιότητα σε επτά συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες θα αλλάξουν δραστικά.
Παρεμβάσεις θα γίνουν στα άρθρα 236 και 237 περί δωροδοκίας και δωροληψίας τα οποία θεωρούνται συνώνυμα με τη διακίνηση μαύρου χρήματος και από κακουργήματα με τον νέο Ποινικό Κώδικα έγιναν πλημμελήματα τινάζοντας στο αέρα εμβληματικές δίκες.
Οι «διατάξεις πλυντήριο» και η ιδιότυπη ομερτά
Η παραδοχή του κ. Τσιάρα ότι οι αλλαγές δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα που αυτά που επιχείρησαν να επιλύσουν και «εμπέδωσαν το αίσθημα της ατιμωρησίας και της ανομίας» έρχεται να ενισχύσει τις φωνές διαμαρτυρίας που μιλούσαν για «διατάξεις πλυντήριο» για τις οποίες τηρήθηκε μια ιδιότυπη ομερτά. Έτσι, όπως εξήγησε ο υπουργός οι επιβεβλημένες αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα θα είναι άμεσες και στοχευμένες. «Δεν μπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία των Κωδίκων. Είναι πολύ στοχευμένες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και εννοείται ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τη θεσμική διαδικασία, η οποία προβλέπεται, τουλάχιστον σε αυτή την εκδοχή» διευκρίνισε.
Με το δόγμα ότι «στα κρούσματα αδιαφάνειας, η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη» ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι «μια τολμηρή μεταρρύθμιση» η οποία θα αφορά τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Πρόκειται για μια Αρχή η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσει «ομπρέλα» φορέων που καλούνται να εξασφαλίσουν τη διαφάνεια, στο πρότυπο επιτυχημένων διεθνώς αντίστοιχων φορέων. Στόχος της θα είναι «να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον κατακερματισμό και τις επικαλύψεις των αρμοδιοτήτων που ενδημούν στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο».
Όπως ανέφερε ο υπουργός ο νέος φορέας θα αναλάβει «το σύνολο των αρμοδιοτήτων των σημερινών ελεγκτικών μηχανισμών με βασικό στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό των δράσεων, την αναβάθμιση των ελεγκτικών προτύπων και μεθοδολογιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών» και συμπλήρωσε με νόημα πως ο «νέος μηχανισμός δεν θα επιτρέπει, ποτέ ξανά και σε κανέναν, την εργαλειοποίηση της καταπολέμησης της διαφθοράς για μικροπολιτικές στοχεύσεις».
Πάντως, κρίσιμο παραμένει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τις συνέπειες που επιφέρει η εφαρμογή των νέων διατάξεων από την 1η Ιουλίου. Και αυτό γιατί είναι σαφές πως ο ευνοϊκότερος νόμος επιφέρει συνέπειες ακόμη και αν ίσχυσε για λίγες μόνο ημέρες, επηρεάζοντας καθοριστικά υποθέσεις καθώς πολλά αδικήματα από κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται σε παραγραφή.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι παρεμβάσεις που θα γίνουν από τον υπουργό Δικαιοσύνης στο νέο Ποινικό Κώδικα θα αφορούν εκτός από τα θέματα διαφθοράς σε έξι ακόμη άρθρα και συγκεκριμένα: το άρθρο 106 που αφορά τη διαγωγή των κρατουμένων μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, το άρθρο 110 Α που αναφέρεται στα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και γενικότερα σε όσους έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις τρομοκρατίας, το διόλου ευκαταφρόνητο άρθρο 299 που αφορά τις ανθρωποκτονίες, το άρθρο 272 που αναφέρεται στην κατασκευή εκρηκτικών υλών (μολότοφ, κ.λπ.) καθώς επίσης και το άρθρο 463 για τους ειδικούς ποινικούς νόμους και τη μείωση των ποινών.