Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές το διυπουργικό νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες που εισήγαγε ο «Κλεισθένης» (Νόμος 4555/2018), τον οποίο υπενθυμίζεται πως ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Που θα γίνουν οι κυριότερες επεμβάσεις;
Πρωτεύον ζήτημα είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, η οποία τίθεται σε κίνδυνο λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής κατά την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
Επιγραμματικά η νομοθετική παρέμβαση εστιάζεται στα παρακάτω σημεία:
· Θέσπιση της δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η Παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.
· Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στις επιτροπές οικονομικών.
· Εξασφάλιση της πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμου.
· Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α. που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης-εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.
· Μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε 1 έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών.
· Σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κάθε περιφέρεια προσλαμβάνει έναν εξειδικευμένο ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνεργασία όλο το έτος με την κεντρική κρατική δομή.