ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Ερώτηση για τα Μακεδονικά προϊόντα κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ

Ερώτηση για τα Μακεδονικά προϊόντα κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ

Οι έξι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποίησαν ομαδική παρέμβαση σχετικά με τον ρόλο της Διεθνούς Ομάδας Ειδικών που θα μεσολαβεί στα ζητήματα εμπορικής χρήσης του όρου «Μακεδονία».

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, προεξάρχοντος του Μιχάλξ Κατρίνη, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κρισιμότητα της λειτουργίας της επιτροπής, ενώ προβάλλουν το αίτημα για παρακολούθηση της προόδου των εργασιών της από τη βουλή.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει σε πλήρη αοριστία το θέμα της εμπορικής ονομασίας, των εμπορικών σημάτων και της επωνυμίας των προϊόντων της μακεδονικής γης. Ο ρόλος της επιτροπής θα είναι η εξεύρεση αμοιβαίων λύσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών μέσα σε διάστημα τριετίας, ενώ η συμβουλευτική της δράση όπως περιγράφεται στο κείμενο της Συμφωνίας, μοιάζει περισσότερο με ευχολόγιο για έναν «ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο» επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Τονίζουν δε πως «όσο η κυβέρνηση επιδεικνύει διπλωματική ατολμία και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίσπευση των διαδικασιών και την λήψη δεσμευτικών αποφάσεων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παρανομιών και καταχρήσεων από την άλλη πλευρά, σε βάρος κατοχυρωμένων εμπορικών ονομασιών ελληνικών προϊόντων. Κανείς δεν ξεχνάει ότι τον Μάρτιο του 2019, επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας εμφανίστηκαν παράνομα στη διεθνή έκθεση ProWein (Düsseldorf, Γερμανίας) με «Μακεδονικά κρασιά» (“Wines of Macedonia”)».

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ σημειώνουν πως «ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην καρδιά του επιχειρηματικού κόσμου της Μακεδονίας, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις καθυστερήσεις των γειτόνων για τη σύσταση της ομάδας, ούτε ανακοίνωσε κάποια διπλωματικού ή πολιτικού χαρακτήρα πρωτοβουλία. Δυστυχώς όμως, τα ελληνικά προϊόντα δεν προστατεύονται με «επικοινωνιακές εκστρατείες», αλλά με διπλωματικές και θεσμικές παρεμβάσεις, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οπως υποστηρίζουν «φαίνεται πως κάποιοι βιάστηκαν να κρυφτούν πίσω από έναν «ευκαιριακό πατριωτισμό», αλλά σήμερα δεν βιάζονται καθόλου να προχωρήσουν σε ουσιαστικές λύσεις» και καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ:

«Οι εκλογές τελείωσαν κ. Μητσοτάκη. Θα συνεχίσετε να μιλάτε με συνθήματα για τη Μακεδονία ή θα προστατέψετε τις ελληνικές επιχειρήσεις; Λυπούμαστε βαθειά, αλλά δεν είστε πια αντιπολίτευση».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των έξι βουλευτών του ΚΙΝΑΛ:
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη
2) Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια

ΘΕΜΑ: “Διεθνής Ομάδα Ειδικών Ελληνικής Δημοκρατίας – Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”

Κύριοι Υπουργοί,

Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις συγκροτήθηκε τον Μάιο του 2019 η ελληνική πλευρά της «Διεθνούς ομάδας ειδικών Ελληνικής Δημοκρατίας – Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 παρ. 3(θ) της “Τελικής συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, και την εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των Μερών”, που υπεγράφη στις Πρέσπες τη 17η Ιουνίου 2018.

Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι οι δύο χώρες «ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο».

Η ομάδα ειδικών θα λειτουργεί συμβουλευτικά προς την επιτροπή διαλόγου των επιχειρηματικών φορέων, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Η ομάδα θα πρέπει να καταλήγει σε μια αμοιβαία αποδεκτή πρόταση λύσης για τα σήματα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να την επιβάλλει.

Επιπλέον, με τη ψηφισθείσα συμφωνία, η εμπορική χρήση του ονόματος «Μακεδονία», όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς (όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ.Μάθιου Νίμιτς), αλλά η συμφωνία επιτρέπει στην γείτονα χώρα να καταχράται παρανόμως τους προσδιορισμούς ΠΟΠ των ελληνικών προϊόντων. Τον Μάρτιο του 2019 οι οινοποιοί της γείτονας χώρας εμφανίστηκαν στη διεθνή έκθεση ProWein (Düsseldorf, Germany) με «Μακεδονικά κρασιά» (“Wines of Macedonia”).

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΠ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις συγκεκριμένης εδαφικής περιοχής που βρίσκονται σε συγκεκριμένο κράτος.

Ο ίδιος ο κ. πρωθυπουργός στην προχθεσινή ομιλία του στους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στο πλαίσιο της ΔΕΘ επανέλαβε τη προεκλογική του δέσμευση για προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα προστατεύσει, σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας όπως είπε, το brand ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’’, έτσι ώστε να δηλώνεται και να κατοχυρώνεται η προέλευση των προϊόντων απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή.

Επειδή ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην κωλυσιεργία των γειτόνων ως προς τον ορισμό των εκπροσώπων τους στην επιτροπή διαλόγου, ούτε ανακοίνωσε κάποια διπλωματικού ή πολιτικού χαρακτήρα πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.

Επειδή ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, κατά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, είχε αναδείξει σε πρωτεύουσας σημασίας το ζήτημα της προστασίας της ονομασίας των μακεδονικών προϊόντων.

Επειδή, ήδη διανύουμε τον τρίτο μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των προϊόντων που προέρχονται από τη Μακεδονία.

Επειδή η γείτονα χώρα δείχνει να εκμεταλλεύεται την ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών ως και σήμερα, προχωρώντας σε χρήση του όρου ΄΄Μακεδονικό΄΄ για προϊόντα που παράγονται εκτός της Μακεδονίας.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Α) Θεωρεί η Ελληνική Κυβέρνηση ότι η συγκρότηση της Ελληνικής ομάδας επαρκεί για την επιτυχή προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων;

Β) Έχει ορίσει η γείτονα χώρα τους δικούς της εμπειρογνώμονες; Εάν όχι, έχει αναλάβει η Ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλία για να επισπεύσουν οι γείτονες τις απαιτούμενες από την πλευρά τους ενέργειες; Υπάρχει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί το μετεκλογικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το πολύ ευαίσθητο αυτό ζήτημα;

Γ) Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της επιτροπής ως συνόλου και εάν ναι, σε ποιο σημείο βρίσκονται;
Δ) Με ποιό τρόπο θα ενημερώνεται η Βουλή για την πορεία των εργασιών; Μήπως η Ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει το μοντέλο της μυστικής διπλωματίας, όπως και η προηγούμενη;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Αρβανιτίδης
Χάρης Καστανίδης
Μιχάλης Κατρίνης
Χαρά Κεφαλίδου
Απόστολος Πάνας
Γιώργος Φραγγίδης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.