Σε επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια προχωρά το υπουργείο Παιδείας όπως εξήγγειλε η Νίκη Κεραμέως.
«Περνάμε τώρα διάταξη, θα μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, που αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων. Και το λέμε αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει αυτή την ισοδυναμία. Γενικότερα θεσμοθετούμε με επείγοντα τρόπο διατάξεις, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στα πρωτοβάθμια ιδρύματα. Και το λέω αυτό με αφορμή διατάξεις που περνάμε και για μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας στον Real Fm.
Η σχετική διάταξη κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής προβλέπει τη δημιουργία νέων οργάνων αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας που θα προχωρούν ταχύτερα τις διαδικασίες.
Παράλληλα η διάταξη προβλέπει την εισαγωγή και τρίτων χωρών καθως μέχρι σήμερα αναγνωρίζονταν ως προς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα μόνο τα πτυχία κολεγίων που αποτελούσαν παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ.
Πρακτικά οι βελτιώσεις θα δίνουν στους περίπου 18.000 σπουδαστές που φοιτούν κατά μέσο όρο κάθε έτος στα κολλέγια τη δυνατότητα να πάρουν πιο γρήγορα άδεια άσκησης επαγγέλματος – κατά πληροφορίες 6.000 αιτήσεις βρίσκονται ήδη σε αναμονή – ενώ όσον αφορά τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ θα συνεχίσει να ζητείται ακαδημαϊκή ισοδυναμία.
«Λειτουργούν κάποια κολέγια που δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα δικαιώματα με τα δημόσια πανεπιστήμια. Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει σε αυτό και να ασχοληθεί με το καθεστώς των κολεγίων. Είναι κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε. Μελετάμε τον νέο νόμο για το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων. Υπάρχουν φοβερές καθυστερήσεις αναγνώρισης των πτυχίων. Κοιτάμε συνολικά τον θεσμό του ΣΑΕΠ και για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις της κυρίας Κεραμέως.